Július közepétől újra egy vezérigazgató áll Svájc második legnagyobb bankja, a Credit Suisse élén. Az új seprű azonban igencsak régi, a hatalom újra a 2001-ben nyugdíjba küldött, majd tavaly visszahívott Oswald Grübel kezében összpontosul.

Hányatott sorsa van a 61 éves Oswald Grübelnek a Credit Suisse Groupnál (CSG): a német bankember 1970-ben érkezett a svájci bankcsoporthoz korábbi munkahelyéről, a Deutsche Bankból, és jó két évtized szorgos munkája kellett ahhoz, hogy - a kilencvenes évek közepén - bekerülhessen a legmagasabb irányító testületbe. Az igazgatóságból azonban 2001-ben - szervezeti átalakítás ürügyén - egyik pillanatról a másikra nyugdíjba küldték. A kényszerű pihenő azonban csak egy évig tartott, 2003 elején visszahívták kármentésre: felesben osztozott a vezérigazgatói poszton az amerikai John Mackkel. A kőkemény tengerentúli bankár az elsősorban Amerikára koncentráló befektetési üzletágat irányította a Credit Suisse First Boston (CSFB) élén, Grübel pedig a svájci vagyonkezelési üzletágat, valamint az 1997-ben a bankcsoporthoz csatolt Winterthur biztosítót. Kettejük párhuzamos uralkodása másfél évig tartott, a 60 éves Macket, akivel Grübelnek, saját közlése szerint, soha nem volt semmi baja, az utóbbi hetekben előbb feldicsérték, majd a felügyelőbizottság határozatára váratlanul és indoklás nélkül lapátra tették. Pontosabban bejelentették, hogy Mack júliusban lejáró szerződését közös megegyezéssel nem hosszabbítják meg.

Az egyszemélyi vezetéshez, valamint az újra három részre tagolt szerkezethez való visszatérés lényegében az 1997 óta eltelt hét esztendő "tévelygéseit", elsősorban az 1997 és 2002 között a cég élén állt Lukas Mühlemann stratégiáját (HVG, 2002. október 18.) hivatott feledtetni. Mühlemann a kilencvenes évek végi technológiai tőzsdeboom idején mesterségesen felfuttatta a befektetési banki üzletágat. Ehhez az amerikai First Boston 1988-as megszerzése után 2000-ben 20 milliárd frankért a szintén amerikai Donaldson, Lufkin & Jenrette (DLJ) brókercéget is megszerezte, majd - a bankok foglalkozzanak biztosítással is jelszóval - rátette a kezét a Winterthur biztosítóra, egyik barátját helyezte a gazdag magánbefektetők pénzét kezelő svájci szervezet élére, ráadásul a cég milliárdos veszteséggel zárta a 2002-es esztendőt. A Cash című svájci gazdasági hetilap egy kutatóintézet segítségével kiszámolta: ha a CSG nem tért volna le az 1997-ig járt útról, akkor ma 34 milliárd frankkal többet érne.

Elismerésre méltó ugyan az utóbbi másfél év konszolidációja, a keménysége miatt csak Mack, a késként emlegetett amerikai igazgató drasztikusan lefaragta a CSFB költségeit, több ezer alkalmazottat utcára tett, de a bank hírnevét nem sikerült javítania a befektetői üzletágban. Az utóbbi hónapokban megindult a tehetséges befektetési bankárok, brókerek elvándorlása a cégtől, a megmaradók pedig bérkövetelésekkel álltak elő. Újra divatba jött az úgynevezett toalettpapír-szerződés: a hivatalos fizetés mellé úgynevezett bónuszjuttatások hosszú sorát írják. Állítólag volt olyan kezdő bróker, aki 200 ezer dolláros évi jövedelmet alkudott ki magának - ilyen összegről Svájcban még a menők is csak álmodoznak. Az első számú svájci bank, az UBS - amely korábban csak a vagyonkezelésben járt jóval a CSG előtt - a befektetési szektorban is lekörözte, méghozzá az amerikai piacon. Az ottani bankrészleg vezetői állományát alaposan felduzzasztó Mack a pletykák szerint önhatalmúlag tárgyalásokat kezdett egy bankfúzióról, hogy megszilárdítsa a megrendült amerikai pozíciókat. Meg nem erősített hírek szerint leginkább ez indokolta menesztését, de mivel utóda a szakmai körökben nemigen jegyzett Brady Dougan lett - akit három hónapja még ő "fokozott le" New Yorkból a londoni részleg élére -, a beavatottak azt sem zárják ki, hogy a CSG akár teljesen leépíti amerikai támaszpontját. Még akkor is, ha komoly sikernek - bár anyagilag nem túl jó üzletnek - mondható, hogy nemrég a CSFB másodmagával a Google internetes cég részvénykibocsátásának szervezője lett (HVG, 2004. május 15.). Grübel is a diadalmas visszavonulást szorgalmazza, és a számok is azt mutatják: a banki vagyon 80 százaléka és a cég nyereségének egésze Svájcból származik.

Határozottan szabadulni kíván a CSG a Winterthurtól is, ám a folyamat szakértők szerint akár 3-5 évig is eltarthat, mivel a biztosító ingatlanai, egyéb vagyoni készletei időközben átkerültek a bank könyveibe. "Úgy véljük - nyilatkozta a napokban Grübel -, a Winterthur önmagában erősebb név, mint ha a Credit Suisse-szel kapcsolják össze.

Az expanzió visszafordítása új sikerek felé viheti a 2004 első negyedében rekordnagyságú, 1,9 milliárd frank nettó nyereséget elért svájci pénzintézetet. Fennáll ugyanakkor a veszély, hogy egy házasodni vágyó bank lecsap rá, s ellenséges felvásárlással megszerzi. "Nem hisszük - jelentette ki Grübel -, hogy előnyös lenne számunkra összeállni egy külföldi bankkal, inkább saját üzleti tevékenységünket erősítjük." Grübel leginkább a tehetős magánügyfeleknek nyújtott vagyonkezelési szolgáltatások terén kíván erősíteni, de ott is csak kis lépésekkel, mert szerinte az úgynevezett private banking minősége a világon Svájcban a legmagasabb.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ab: A jegybank legyőzte a Kúriát is

Ab: A jegybank legyőzte a Kúriát is

Adventi irodalmi naptár - december 13.

Adventi irodalmi naptár - december 13.

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása