A világ első számú kaszinóvállalkozása jöhet létre az amerikai Harrah's és a Caesars cégek összeolvadásával, Las Vegas legnagyobbja viszont a szintén fuzionáló MGM Mirage és a Mandalay Resort Group közös vállalata lesz. Mindkét ügylet jelzi: minden korábbinál jobban megy a bolt a "bűn városában".

Korántsem tölti csendes visszavonultságban nyugdíjasnapjait a hatmilliárd dolláros magánvagyonával a világ 65. leggazdagabb emberének számító 87 éves Kirk Kerkorian: a kaszinó-szálloda komplexumokat birtokló, 60 százalékban az ő tulajdonában álló MGM Mirage nemrég megállapodott riválisa, a Mandalay Resort Group felvásárlásáról. Az örmény származású amerikai milliárdos - aki elsősorban a Chrysler autógyár legnagyobb részvényeseként szerzett magának ismertséget - ezzel régi álmát váltja valóra: nagyobb befolyást szerez Las Vegasban, mint a "bűn városát" a múlt század negyvenes éveiben megalapozó gengszter, Bugsy Siegel, az ötvenes évek aranykorát fémjelző milliárdos, Howard Hughes, vagy a kilencvenes évek újjáéledését vezénylő Steve Wynn.

Az MGM Mirage 4,8 milliárd dollár készpénzt és csaknem 600 millió dollár értékű, részvényre váltható kötvényt ad a Mandalayért, emellett átvállalja annak 2,5 milliárd dolláros adósságát. A vételár egy részét valószínűleg hitelfelvételből finanszírozza, illetve részvényeket is kibocsáthat, amelyek többségét minden bizonnyal Kerkorian veszi majd meg magánvagyonából, ahogy tette négy éve, amikor Wynn kaszinó-hotel óriásait - köztük a legnevesebbnek számító Bellagiót - szerezte meg (HVG, 2000. április 29.).

A kaszinóügyletet 2005 első negyedévében tervezik lezárni, feltéve, hogy megkapják hozzá az engedélyt. Az amerikai piaci részesedéssel nem lesz gondjuk, hiszen az országszerte indián rezervátumokban, hajókon és Atlantic Cityben működő szerencsebarlangok tengerében a leendő Kerkorian-birodalomnak nem lesz túlsúlya. Las Vegasban azonban igen: a város szállodai férőhelyeinek csaknema felét ellenőrzi majd, és a híres főutcán, a Las Vegas Boulevard-on tizenegy kaszinója lesz.

Másokat is mozgásra sarkallt Kerkorian: az MGM Mirage és a Mandalay két nagy riválisa, a Harrah's Entertainment és a Caesars Entertainment a múlt héten jelentette be fúzióját. A csaknem hét évtizede egy renói bingóteremként indult Harrah's 1,8 milliárd dollár készpénzt és 3,4 milliárd dollár értékű saját részvényt ad az egykor a Hilton szállodabirodalomhoz tartozott - ám gyökereit a Siegel nyitotta első Las Vegas-i kaszinóig, a Flamengóig visszavezető - Caesarsért. A tehetősebb szerencsevadászokat megcélzó új Harrah's ugyan Las Vegasban még így is jócskán az MGM Mirage és a Mandalay kettőse mögé szorul, ám az Egyesült Államokban - és világméretekben is - a legnagyobb kaszinóvállalkozássá nő: az USA 13 államában lesz jelen, a keleti parti Atlantic Cityben pedig meghatározó szerepet játszik.

Az ügyleteket még alaposan mérlegelik az amerikai trösztellenes hatóságok, ám egyáltalán nem véletlen, hogy éppen most kerül sor Las Vegas történetének két legnagyobb fúziójára. Az USA elleni 2001-es terrortámadást követő félelem enyhült, a gazdasági növekedés újraindult, a fapados légitársaságok pedig ontják a Las Vegas-i repülőtérre a szerencsét próbálni vagy éppen zabolátlanul szórakozni vágyókat. És miközben a szerencsejáték-üzlet rekordokat döntöget, tavaly - első ízben - a konferenciaturizmus jövedelme (6,5 milliárd dollár) még a kaszinókból származó bevételt (6,1 milliárd) is felülmúlta.

Las Vegasban egyébként ismét építési láz tombol. A Caesars Entertainment, az MGM Mirage, a Wynn Resorts, valamint a Las Vegas Sands 2006 végéig együttesen ötmilliárd dollárért bővíti a szállodai férőhelyeket 7500 szobával, a konferenciaterületet pedig 74 ezer négyzetméterrel. A lelkes beruházókat azonban a szakértők nemrég figyelmeztették: nehogy úgy járjanak, mint a kilencvenes években, amikor túlbecsülték a keresletet és nagyszabású építkezésekbe fogtak, ám a forgalom drasztikus visszaesése miatt csak az utóbbi évek fellendülése nyomán érhettek el nyereséget. A csillogó kaszinók és a vendégvonzó zenés szuperprodukciók mellett egyre fontosabb szerep jut a kiszámíthatóbb konferenciaturizmusnak, a beruházók reményei szerint Las Vegas néhány éven belül az USA, majd a világ legnagyobb konferencia-célpontjává válik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Csehországi osztalékok

Az idén összesen 49,2 milliárd korona osztalékot fizettek ki részvényeseiknek a társasági formában működő cseh...

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár