A hordozható digitális zenei lejátszók sikerterméke továbbra is az Apple amerikai számítógépgyártó iPodja, ám egyre inkább zárkóznak fel a szaporodó riválisok. Főként a japán Sony, amelynek walkmanja negyedszázada forradalmasította az egyéni zenehallgatást.

Rekordnyereséget ért el az előző negyedévben az amerikai Apple számítógépgyártó cég, ám a bevétel megugrása korántsem a hagyományos komputerek iránti keresletnek, sokkal inkább egy cigarettásdoboznyi, hófehér műanyag készülék, az iPod digitális zenei lejátszó sikerének köszönhető. A több ezer zeneszám felvételére, tárolására és lejátszására képes iPod - különösen tavaly májusi megújulása óta (HVG, 2003. május 17.) - valósággal kultikus tárgy lett nemcsak a számítástechnikához vonzódók, de az egyszerű zenerajongók körében is. Az Apple az utolsó negyedévben 860 ezer - a 2001. októberi bemutató óta már több mint 3 millió - iPodot adott el, és a digitális lejátszó alaposan megélénkítette az Apple számítógépek, így a Macintoshok iránti érdeklődést is.

A július közepén nyilvánosságra hozott adatok szerint az Apple negyedéves bevétele - az előző év azonos időszakához képest - 30 százalékkal, 2,01 milliárd dollárra emelkedett, az adózás utáni nyereség pedig elérte a 61 millió dollárt. A sikerszériának azonban valószínűleg még koránt sincs vége, az Apple ugyanis a múlt héten bemutatta az iPod újabb - szűk három év alatt immár a negyedik - generációját. A vezérlőfelület változtatásán túl az igazi újdonság az újratölthető akkumulátor megnövelt kapacitása, na és persze az alacsonyabb ár. A legnagyobb, akár 10 ezer zeneszámot is tárolni képes, 40 gigabájtos, valamint a kisebb, 20 gigabájtos modell 399, illetve 299 dolláros árával 100 dollárral olcsóbb a jelenlegi változatnál, ősszel pedig legfeljebb ennyiért jönnek a Hewlett-Packard (HP) neve alatt - és kék színében - forgalmazott készülékek.

Sem a gyors megújulás, sem a tetemes árcsökkentés - akárcsak a világ második legnagyobb személyiszámítógép-gyártójával, a HP-vel kötött szövetség - nem véletlen, hiszen az iPod fenomenális sikere valósággal beindította a hordozható digitális lejátszók piacát. Így aztán az Apple riválisai a legnagyobb felvevőpiacnak számító USA-ban az iskolakezdés, valamint a karácsonyi szezon előtt sorban új modellekkel jelentkeznek, amelyek majd némi késéssel Európába is megérkeznek.

Az igazi verseny immár a hordozható számítógépekben is használt, kisméretű merevlemezeket alkalmazó készülékek terén zajlik, az elemzők szerint ugyanis leszálló ágba kerültek az általában 256, illetve 512 megabájt kapacitású lejátszók, amelyek a csak drágán bővíthető úgynevezett flashmemóriákat használják. E részpiacnak szintén az Apple támasztott versenyt, amikor idén januárban megjelent a 4 gigabájt kapacitású merevlemezes - és az eddigi kizárólagos fehértől eltérő színekben is rendelhető - iPod Minivel, amely ezer zeneszám, illetve 70 órányi muzsika tárolására képes. A siker itt sem maradt el, az Apple eleinte képtelen volt eleget gyártatni - az iPodok memóriáját a japán Toshiba készíti, a navigációs szoftver alapjainak licenctulajdonosa pedig az amerikai PortalPlayer nevű cég - a 249 dollárba kerülő ketyeréért az USA-ban várólistára kellett feliratkozni, Európában pedig a tervezettnél később került sor a premierre.

A merevlemezes lejátszók között egyes adatok szerint mintegy 60 százalékos részesedéssel rendelkező iPodnak - ha stílusában nem is, de árban - jelenleg három nagy gyártó is versenytársat állít. Az amerikai RCA a Lyra családdal, a korábban elsősorban Sound Blaster számítógépes hangkártyáiról ismert, szingapúri Creative Technology pedig Nomad, illetve Zen modelljeivel igyekszik kihasználni a konjunktúrát - 40 gigabájtos modelljük egyaránt 250 dollárba kerül -, míg a világ legnagyobb számítógépgyártója, az ugyancsak amerikai Dell a tavaly karácsonyi szezonra jött elő kétféle kapacitású lejátszójával, amelyek sok újdonságot nem kínálnak ugyan, ellenben olcsóságukkal tüntetnek.

A késhegyre menő verseny azonban sokak szerint csak most kezdődik, amikor a szórakoztatóelektronika óriásának számító - ám a digitális lejátszók terén némiképp elszundikáló - japán Sony megjelenik saját modelljeivel, a 20 gigabájtos Network Walkmannel (NW-HD1), valamint a kétszer ekkora kapacitású Vaio Pocket Playerrel, amelyek augusztus közepén tűnhetnek föl az Egyesült Államokban - 400, illetve 500 dollár körüli áron -, ősszel pedig Európában. Az egyéni zenehallgatást forradalmasító első walkman premierjének 25. évfordulóján, július 1-jén bemutatott termékek piaci hódításának elősegítésére a Sony - amelyet csak fölpaprikáztak azok a lelkes kommentárok, amelyek az iPodot a "21. század walkmanjének" minősítették - valószínűleg azt is kihasználja majd, hogy lemezcége és a BMG Music fúzióját a múlt héten jóváhagyta az Európai Unió (lásd Új dirigens című keretes írásunkat a 31. oldalon).

Minden sikerjelentés ellenére a digitális zenei lejátszók terjedését némiképp fékezheti, hogy nincs köztük kompatibilitás. Az iPod az Apple saját tömörítési módja, az AAC mellett képes ugyan a legelterjedtebb formátum, az MP3 lejátszására is, a cég iTunes online zeneboltjából - ami a legális internetes zenei piac forgalmának 70 százalékát hozza, és július elején töltötték le róla a százmilliomodik dalt - viszont csak iPodokra és AAC-formátumban lehet zeneszámokat vásárolni. A japán cég két készüléke kizárólag az általuk használt ATRAC-formátumot ismeri majd, és a Sony online zeneboltjával, a Sony Connecttel képes együttműködni, amelyről azonban más lejátszóval nem tölthetők le zeneszámok. Végül pedig sem az iPodok, sem pedig a Sony-gépek nem képesek a Microsoft kifejlesztette és számos más digitális lejátszó által használt Windows Media Audio olvasására.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nemzetközi gazdaság

Új dirigens

A világ lemezpiacának 25,1 százalékát uraló - és olyan sztárokat, mint Britney Spears, Christina Aguilera, Bruce...

Medián: Az MSZP beérte a Jobbikot, a Fidesz ismét erősödött

Medián: Az MSZP beérte a Jobbikot, a Fidesz ismét erősödött

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

A Gazprom vezérét fogadta Szijjártó Péter Budapesten

A Gazprom vezérét fogadta Szijjártó Péter Budapesten

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

Utolsó ellentámadásba kezdett a vesztésre álló ukrán elnök

1,5 millió felhasználó címlistáját mentette el magának a Facebook, de állítják, nem éltek vissza vele

1,5 millió felhasználó címlistáját mentette el magának a Facebook, de állítják, nem éltek vissza vele

Váratlan fordulat: kibékült a Qualcomm és az Apple, miközben az Intel feladta az 5G modemchipet

Váratlan fordulat: kibékült a Qualcomm és az Apple, miközben az Intel feladta az 5G modemchipet