Minden eddiginél nagyobb, 4,5 milliárd eurós gépmegrendeléssel ünnepli alapításának 20. évfordulóját a brit Virgin légitársaság, melya forgalom növekedésében bízva öt éven belül a kétszeresére akarja bővíteni flottáját.

"Utasaink nagy része szívesebben utazik négy-, mint kétmotoros gépen" - indokolta a házának kertjében tartott sajtótájékoztatón Richard Branson, hogy cége, a Virgin Atlantic légitársaság miért az európai Airbustól és nem az amerikai Boeingtől vásárol új gépeket. A Virgin 26 darab Airbus A-340-600-as gépre szóló gigamegrendelésében (a szerződésben 13 gép vétele és további 13-ra szóló opció szerepel) persze valószínűleg nemcsak a motorok száma, hanem a repülők vételára is döntő volt. A hírek szerint Branson az utóbbi hetekben párhuzamosan tárgyalt a két gyár vezetőivel, és a titokban tartott megbeszélésekről végül annyi azért kiszivárgott, hogy a brit üzletember rendkívül jó üzletet kötött. A 306 személyes A-340-600-as listaára 200 millió euró körül van, így a bejelentés szerinti 4,5 milliárd eurós vételár komoly kedvezményt takar.

A flotta megkétszerezésére azért van szüksége a jelenleg 29 géppel 22 távolsági járaton közlekedő Virginnek, hogy Branson valóra válthassa régi álmát: öt éven belül be akarja érni nagy riválisát, a British Airwayst (BA). Az új repülőknek köszönhetően a Virgin már minden olyan transzkontinentális útvonalon tud majd gépeket indítani, ahol a BA jelenleg repül. Branson a légi forgalom utóbbi két évben tapasztalt megtorpanása ellenére bízik az üzletmenet fellendülésében, amire alapot is szolgáltat, hogy a Virgin augusztusban az előrejelzések szerint igen nyereséges hónapot zár. A társaság egyébként tavaly 4 millió utast szállított, az idén 4,5 millióra számít. A mostani évi 2,1 milliárd eurós forgalmat öt éven belül 4,5 milliárdra tervezi növelni.

A gépvásárlást nemcsak az alapításának 20. évfordulóját idén ünneplő - 51 százalékban Branson brit cége, a Virgin Group, 49 százalékban pedig a Singapore Airlines tulajdonában lévő - Virgin Atlantic székhelyén, a West Sussex-i Crawley városában fogadták kitörő örömmel (az új gépek és járatok mintegy 3 ezer munkahely teremtéséhez járulnak hozzá a környékben), hanem a franciaországi Toulouse-ban, az Airbus gyártóbázisán is. A Boeinggel késhegyre menő küzdelmet folytató Airbus számára ugyanis létkérdés volt a brit légitársaság rendelésének megszerzése. Az európai repülőgépgyár egyébként néhány héten belül másodszor kapott komoly megrendelést: a júliusi farnborough-i repülőshow-n mintegy 6 milliárd euró értékben adott el gépeket az Egyesült Arab Emírségek Etihad légitársaságának (a Boeing a vásár idején 2,5 milliárd eurós üzletet kötött a dubai Emirates társasággal). Pezsgőt bontottak a Rolls-Royce londoni központjában is, az A-340-600-asokat a cég Trent- 500-as motorjai hajtják, ami 104 darabos megrendelés a következő évekre.

A gépeket 2006 és 2008 között szállítják le, és azok Branson tervei szerint elsősorban Ausztráliába és a karibi térségbe viszik majd az utasokat. Időközben egyébként a flotta bővülni fog, egy korábbi megrendelés alapján öt A-340-600-assal, illetve hat A-380-as szuperjumbóval. A világ legnagyobb, 555 személyes gépeként emlegetett, szintén Rolls-Royce motorokkal hajtott A-380-asok - amelyeknek már az idén kellett volna debütálniuk, de a rajtra valószínűleg csak jövőre kerül majd sor - első példányai 2007-ben jelennek majd meg a Virgin gépparkjában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vajna Tímea lett a férje utóda a luxuséttermet üzemeltető cég élén

Vajna Tímea lett a férje utóda a luxuséttermet üzemeltető cég élén

Szenvedély vagy betegség: emberi szükségletünk-e a függőség?

Szenvedély vagy betegség: emberi szükségletünk-e a függőség?

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

Babosék már negyeddöntősök Isztambulban

Babosék már negyeddöntősök Isztambulban

Az őrületbe kergetheti a Facebook egy közelgő újítása

Az őrületbe kergetheti a Facebook egy közelgő újítása

Hová gurult el? Rejtélyes gyógyszerhiány Magyarországon

Hová gurult el? Rejtélyes gyógyszerhiány Magyarországon