Az egyik legismertebb orosz milliárdos fia, a 24 éves Nyikolaj Szmolenszkij a napokban megvásárolta a méregdrága sportkocsikat készítő angol TVR autógyárat, és azt tervezi, hogy luxusvilágmárkát farag a jelenleg évente alig ezer országúti rakétát előállító üzemből.

Négyszáz lóerő, szédítő gyorsulás, 300 kilométeres óránkénti végsebesség - no meg vagy 50 ezer font körüli vételár. Ezek a fő jellemzői az egyik legismertebb, kis szériában készülő angol sportautónak, a TVR-nek. Az 1947-ben alapított blackpooli üzem legújabb jellemzője azonban, hogy néhány napja egy 24 éves orosz fiatalember, Nyikolaj Szmolenszkij százszázalékos tulajdona.

Az egyik leglátványosabb oroszországi bankcsőd - az SZBSZ-Agro 1998-as összeomlása - révén kétes hírnévre szert tett Alekszandr Szmolenszkij fia nem hozta ugyan nyilvánosságra, mennyiért vásárolta meg a négyszáz alkalmazottnak kenyeret adó gyárat, ám elemzők szerint a vételár 15 millió font körül lehetett. Az eddigi tulajdonos, Peter Wheeler a hírek szerint nem hagyja el teljesen a tavaly 68 millió dolláros forgalmat és titokként kezelt nyereséget elért céget: Szmolenszkij főtanácsadója lesz.

A Bécsben és Londonban nevelkedett ifjabb Szmolenszkij - anyja osztrák származású, apja pedig egy ideje leginkább Ausztriában él - csak annyit közölt terveiről, hogy nem készül elbocsátásokra, sőt az eddiginél több TVR-t akar gyártani, hogy világszerte ismert márkává tegye a brit sportautót, amelynek egyébként évek óta rajongója, sőt egyik példányának büszke tulajdonosa is. A TVR - melynek egyedi, nagyrészt kézi munkával előállított motorjain megtalálható a készítő mester névjegye - igencsak népszerű az orosz aranyifjúság körében: a cég nemrég nyitott saját bemutatótermet Moszkvában, ahol egymás után találnak gazdára a méregdrága modellek.

A TVR nem először cserél gazdát: az alapító Trevor Wilkinson mérnök - az ő keresztnevéből született, a magánhangzók elhagyásával, a márka neve - 1965-ben adta el a Lilley családnak az akkor súlyos pénzügyi gondokkal küszködő gyárat. Arthur és Martin Lilley a következő válságig, 1982-ig birtokolta, azóta egészen mostanáig Wheeleré volt, aki néhány keserves év után mára nyereségessé tette a céget. A TVR kocsik népszerűségét igencsak növelte, hogy egy időben David Beckham futballsztár is egy ilyen sportkocsival száguldozott, az USA-ban pedig azótá vált keresetté a márka, hogy A kardhal című népszerű filmben a főszereplő, John Travolta ilyet vezetett.

Egyesek lenézik ugyanakkor a TVR-t amiatt, hogy - sportautóktól korántsem szokatlan módon - kissé kényelmetlen. A kényelem hiánya egyébként csak azokat a TVR-eket jellemzi, amelyek a férfiasan sportos vezetés élményét nyújtják, azokban valóban nincs sem ABS, sem szervókormány. Az "elpuhultabbaknak" szánt TVR-ekben viszont még bőrülés és diófa borítás is kényezteti a sofőrt, a műszerfalon pedig digitális kijelzők láthatók. Egyes modelljeire, így a 85 ezer fontért kínált Typhonra csak kétéves előjegyzésre vesznek fel megrendelést.

A London egyik előkelő negyedének legpazarabb villájában élő ifjú Szmolenszkij magánvagyonát 100 millió dollárra teszik, a mostani vásárlásig az apja egykori bankbirodalmának egy részéből alakult OVK elnöke volt, a pénzintézetet azonban nemrég eladta az Interrosz holdingot vezető Vlagyimir Potanyin orosz milliárdosnak. A közgazdasági tanulmányokat végzett milliárdos bébi egyébként közeli barátja Roman Abramovicsnak - apja bankja egykor az Abramovics tulajdonában lévő Szibnyefty olajcég hitelezője volt -, aki az orosz milliárdosok közül elsőként jelent meg Nagy-Britanniában, 30 millió fontért megvásárolva a londoni Chelsea labdarúgócsapatot.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot