A napokban az utolsó előtti jelentős orosz dohánygyár is külföldi tulajdonba került: a Balkanszkaja Zvezdát a francia-spanyol Altadis vásárolta meg. A világ negyedik legnagyobb cigarettapiacán évente 5-10 százalékkal nő az elfüstölt dohány mennyisége.

A franciák visszavágtak Napóleon 1812-es oroszországi kudarcáért: a császári csapatok vereségének évéről elnevezett 1812 márkájú cigaretta a napokban a francia-spanyol Altadis konszern kezére került. A francia Seita és a spanyol Tabacalera 1999-es összeolvadásával létrejött csoport 147 millió dollárt fizetett a Balkanszkaja Zvezda (BZ) orosz dohánygyár 80,75 százalékos részvénycsomagjáért, és további 35 milliót szándékozik költeni a kisebbségi részvényesek papírjaira.

Az orosz dohánypiac 9-10 százalékát tartja kezében az eddig a vállalati menedzsment többségi tulajdonában lévő BZ; vásárlóinak többsége - a szintén népszerű 1812 mellett - az olcsónak számító, 10-12 rubelbe (1 rubel = 7 forint) kerülő Balkanszkaja Zvezdát vette. Oroszországban tavaly mintegy 300 milliárd szál cigaretta fogyott, ennek 5,3 százalékát a BZ legismertebb terméke adta. Ezzel az eredménnyel a második helyen áll, a legnagyobb arányban (6,8 százalékban) az amerikai Philip Morris (PM) L&M-je fogy.

Bár néhány hónappal ezelőtt még arról lehetett hallani, hogy a tavalyi évet 3,38 milliárd eurós forgalom mellett 479 milliós adózás előtti nyereséggel záró Altadis akár 300 millió dollárt is fizet a BZ-ért, az egykori tulajdonosok elégedetten nyilatkoztak a 182 milliós végső árról. A BZ - amely tavaly 6,3 milliárd rubeles összforgalmat és 633 milliós adózás előtti eredményt ért el - elemzők szerint jó vételnek számít: fő üzemében, a Moszkvától mintegy kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Jaroszlavlban nemrég fejezték be a gépsorok felújítását. Az 1400 alkalmazottnak munkát adó, évi 40 milliárd szál cigaretta előállítására képes BZ tavaly 31 milliárd szálat gyártott. A világszerte 25 ezer főt foglalkoztató Altadis növelni tervezi a termelést, és saját márkáit - köztük a Gitanes-t és a Gauloises-t, valamint a Spanyolországban népszerű Fortunát is - részben Oroszországban akarja előállítani. A BZ értékét növeli, hogy miközben Nyugat-Európában - egyebek közt az adóterhek növekedése miatt - általában csökken vagy stagnál a dohánypiac, a világ negyedik legnagyobb piacának számító Oroszországban évente 5-10 százalékos a bővülés.

Az orosz piac az utóbbi években szinte teljesen a multik befolyása alá került: az Altadis és a jóval korábban érkezett többi óriás, elsősorban a PM, a British American Tobacco (BAT), a Japan Tobacco International (JTI), a brit Imperial Tobacco, illetve a szintén brit Gallaher mára a gyártás mintegy kilencven százalékát ellenőrzi. A BZ "eleste" után valószínűleg az utolsó függetlenre, a Donszkoj Tabakra is hasonló sors vár: a piac 6,6 százalékát kézben tartó cégre állítólag a jelenleg 15,1 százalékot ellenőrző JTI vetette ki a hálóját.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Indulhat a gyártás, jön a 12 GB RAM – több memória kerül a telefonokba, mint a laptopokba

Indulhat a gyártás, jön a 12 GB RAM – több memória kerül a telefonokba, mint a laptopokba

Eltiltották a választási indulástól az arabokat árulózó izraeli politikust

Eltiltották a választási indulástól az arabokat árulózó izraeli politikust

Megszűnhet a Magyar Krónika

Megszűnhet a Magyar Krónika

Bűncselekménynek nyilvánítaná a kormány az illegális szemétlerakást

Bűncselekménynek nyilvánítaná a kormány az illegális szemétlerakást

EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

EP-választás: nem vették nyilvántartásba a Momentumot

TEK: Vonattal járt Magyarországon az új-zélandi terrorista

TEK: Vonattal járt Magyarországon az új-zélandi terrorista