A heti 48 órás törvényes munkaidő betartásának szigorítását tervezi az Európai Bizottság, amely azért meghagyná a felső korláttól való eltérés lehetőségét is. A szakszervezetek a munkavállalók jogainak csorbítása miatt támadják a tervezetet.

A brit gazdaság azért is nő évek óta gyorsabban, mint a német vagy a francia, mert ott egyszerűen többet dolgoznak - véli számos elemző. Míg például Franciaországban néhány éve 35 órában határozták meg a heti munkaidő törvényes felső határát, Nagy-Britanniában még az elvi maximumként megszabott 48 órát sem kötelező betartani. A munkaadóval kötött törvényes egyezség alapján a brit alkalmazottak közel harmada ennél több időt tölt a munkahelyén, a túldolgoztatottak ötödének heti penzuma még az 55 órát is meghaladja.

Az utóbbi tíz évben Nagy-Britannia volt az egyetlen EU-tagállam, ahol nem rövidült, hanem hosszabb lett a ledolgozott heti munkaidő. Ezt az 1993-as uniós munkaidő-jogszabályba épített kiskapu tette lehetővé: a közösségi törvény ugyan legfeljebb 48 órában rögzíti a heti átlagos munkaidőt, de megengedi, hogy a munkaszerződések - erről rendelkező nemzeti jogszabály keretében - eltérjenek a limittől. Általános "munkaidő-liberót" csak Nagy-Britannia vezetett be, de az uniós bővítés után felsorakozott mögé Ciprus és Málta is. Részleges, kizárólag az egészségügyi ágazatra kiterjedő felmentésre kényszerült viszont nemrég Németország, Franciaország és Spanyolország is, miután több orvos is munkaügyi pert indított. Az EU luxemburgi bírósága ugyanis tavaly úgy ítélt: a hatályos uniós munkaidő-direktíva alapján az orvosok és nővérek ügyeletben töltött ideje is beleszámítandó a 48 órás heti maximumba - hacsak egy nemzeti rendelkezés felmentést nem ad ez alól.

Régóta és sokan szeretnék befalazni a direktíva kiskapuját. Mindenekelőtt a brit szakszervezetek próbálták rávenni Brüsszelt a nemzeti eltérés lehetőségének eltörlésére. A brit munkáltatók szerintük gyakran visszaélnek a helyzettel, és csak olyan alkalmazottat vesznek fel, aki elfogadja a kényszerű feltételeket. Tavaly az Európai Parlament (EP) is határozatban szólította fel az Európai Bizottságot (EB) a szigorításra, már csak azért is, mert a jogszabály tíz év utáni felülvizsgálatot ír elő. Az EB tavasszal megegyezésre szólította fel a munkaadók és a munkavállalók európai csúcsszervezeteit, ám a hónapokig tartó tárgyalássorozat eredménytelenül végződött. A múlt héten aztán a határidő szorításában Sztavrosz Dimasz, az EB foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős görög biztosa - akit november 1-jétől a cseh Vladimír Spidla követ a poszton - kénytelen volt előállni a módosítási javaslatokkal.

Az új szabály akkor engedne 48 óránál hosszabb heti munkaidőt - végső maximumként legfeljebb 65 órát -, ha az adott tagállamban a munkáltatók és munkavállalók közti kollektív szerződés ezt kifejezetten lehetővé teszi, és abba a munkavállaló maga is beleegyezik. Mivel azonban kollektív szerződés nincs minden uniós tagállamban, illetve szektorban, ráadásul funkciója, tartalma is országonként változik, szervezett érdekképviselet híján a munkáltató és munkavállaló közti közvetlen megállapodás is megtenné. A munkaidőről szóló alku azonban időben nem eshet egybe a szerződés aláírásával; a munkaidőről írásban kell megegyezni; az egyezség legfeljebb egy évig érvényes, de meghosszabbítható; a munkáltató pedig köteles a hatóságok által ellenőrizhető munkaidő-nyilvántartást vezetni.

Az EB megpróbált rendet vágni az egészségügyben is. Az érvényes közösségi törvény csak munkaidőt és pihenőidőt különböztet meg, a módosítás viszont bevezetné a "készenléti időt" is, kimondva, hogy utóbbiból csak az számít munkaidőnek, amit a dolgozó valóban munkával tölt. Amíg tehát az orvos az ügyeleti szobában alszik, vagy újságot olvas, addig nincs munkaidőben, csak ha az ügyelet során beteghez hívják. A túlmunka után járó kiegészítő pihenőidőt nem azonnal, hanem legfeljebb 72 órán belül kellene lehetővé tenni, az átlagosan 48 órás munkahét mostani 4 hónapos viszonyítási alapját pedig a kormányok akár egy évre is megnövelhetnék.

Még meg sem száradt a tinta a tervezeten, máris megszólalt a tiltakozók kórusa. "A módosítások nyomán egész Európában a brit szintre nő a munkaidő, leromlik az alkalmazottak egészsége, szétesnek a családok, megfogyatkoznak a munkahelyek!" - hördült fel az EP szocialista frakciójának nevében Stephen Hughes brit munkáspárti euroatya, és hasonlóképpen reagált John Monks, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára is. Ellenlábasuk, Joachim Würmeling német keresztényszocialista EP-képviselő a néppárti frakció részéről a munkaidő-liberalizáció elmaradása és a kollektív szerződésekre vonatkozó feltételek beállítása miatt háborgott. Jíri Mastalka a kommunista frakció cseh tagjaként 40 órás maximumot követelt, míg a Brit Orvosszövetség a készenléti idő fogalmának bevezetéséért támadja az EB-t.

Az új EP összetétele azonban - a liberális frakció súlyának megnövekedése, az új tagállamok képviselőinek beáramlása miatt - eltér a régiétől, így sokak szerint az idén már nem kap többséget a keményítést követelők tábora. Erre utal például Kósáné Kovács Magda szocialista EP-tag állásfoglalása is, aki elfogadhatónak tartja a rugalmasságot, ha "hatékony ellenőrzés társul hozzá". Londonban, ahol korábban attól tartottak, hogy a Miniszteri Tanácsban alulmaradnak a francia-német vezetésű ellentáborral szemben, most a versenyképességüket féltő új tagokkal kötendő szövetségben bíznak. Varsó a hírek szerint már közölte is, hogy az új munkaidő-direktívát napirendjére tűző október 4-ei tanácsülésen ki fog állni a 48 óránál hosszabb munkahét fenntartása mellett, és valószínűleg hasonlóan dönt majd Budapest is.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Irodabérlet

Csillagászati összegekért lehet csak irodát bérelni a brit főváros legelőkelőbb körzetében, a West Enden, ahol az idén...

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Itthon is van dolga a tűzoltóknak