A pénzüket veszítő befektetők felháborodására is reagálva szigorúbbá vált az amerikai bírói ítélkezési gyakorlat. Több vállalatvezetőre is letöltendő börtönbüntetést szabtak ki, és még csak most kezdődik a csaláslavinát elindító Enron energia-nagykereskedő cég "nagykutyáinak" pere.

Az amerikai tévénézők "mintaháziasszonya", Martha Stewart október 8-ától öt hónapon át azt csinálhatja, amit műsoraiban és újságcikkeiben demonstrál: szorgoskodhat a konyhában, főzhet, takaríthat, moshat - és talán még praktikus tanácsokat is adhat, miként kell felkészülni a hálaadás napi pulykasütésre vagy a karácsonyi ebédre. Csakhogy börtönkörülmények között, a háztartási és életvezetési fortélyok ismertetéséből milliárdos médiabirodalmat kiépített, lengyel származású Stewart (HVG, 2000. október 21.) ugyanis öt hónapra rács mögé kerül, miután márciusban egy bennfentes részvényügylete kapcsán az esküdtszék bűnösnek találta az igazságszolgáltatás akadályozásában és a tranzakció körülményeinek elleplezésében.

Stewart a nyugat-virginiai Alderson fogházába vonul be, ahol óránként 12-40 cent közötti összeget kap munkájáért. Nem kell azonban aggódnia, hiszen a főként tévéműsorokat készítő és magazinokat kiadó Martha Stewart Living Omnimedia cég a napokban öt évre meghosszabbította szerződését. Ennek értelmében évi 900 ezer dolláros fizetést és 1,35 millióig terjedő prémiumot, valamint 100 ezer dolláros költségkeretet kap, a cégautóról és a sofőrről nem is beszélve.

Aligha lehetett égető szüksége pénzre Stewartnak, ezért sokan érthetetlennek tartják, hogy Amerika kedvenc háziasszonya miért keveredett gyanús tőzsdei ügyletbe, amivel mindössze 50 ezer dollárt spórolt meg, miközben a bennfentes információkból kimaradt "átlagrészvényesek" jócskán veszítettek. Nagyon is érthető viszont, hogy az amerikai vállalati visszaélések botrányai nyomán az utóbbi években több tízmilliárd dollárt elbukó kisbefektetők haragja, valamint a közvélemény nyomására sorban példát statuáló bírósági ítéletek születnek.

Stewart még enyhén megúszta, hogy brókere bennfentes információjára 2001 decemberében gyorsan megszabadult az ImClone biotechnológiai cégben lévő részvényeitől, miután megtudta, a hatóságok a vállalat egyik ígéretes gyógyszerengedélyének megtagadására készülnek. A szintén lázas részvényeladásba kezdő Sam Waksal, az ImClone alapítója és első embere - Stewart családi barátja - rosszabbul járt: júliusban már be is vonult manhattani luxuslakásáról egy pennsylvaniai fogházba, hogy megkezdje a bennfentes kereskedelem miatt rá mért 87 hónapos büntetést.

Október végén kell rács mögé vonulnia Frank Quattronénak, aki a kilencvenes évek második felének csúcstechnológiai boomja idején a legismertebb tőzsdei bevezetéseket - így az Amazon.com vagy a Netscape Communications részvénykibocsátását - szervezte, és a szárnyalás egyik megtestesítőjeként 2000-ben fizetésként és jutalomként 120 millió dollárt kapott cégétől, a Credit Suisse First Boston (CSFB) befektetési banktól. A gyanú szerint a CSFB - és azon belül is Quattrone - rendkívüli allokációval kedveskedett a kiválasztottaknak azokból az internetes papírokból, amelyek aztán magasra szárnyalva extraprofitot hoztak. A sztárbróker mégsem ezért ütötte meg a bokáját, hanem egy 2000. decemberi e-mailért, amelyben a részvényelosztás miatti vizsgálattal kapcsolatos dokumentumok megsemmisítésére biztatta kollégáit. A kiszabható 10 és 16 hónap közti büntetés helyett a bíróság az igazságszolgáltatás akadályozása miatt 18 hónapot mért Quattronéra, aki mellett hiába állt ki a Szilíciumvölgy vállalatvezetőinek színe-java.

Így korántsem kedvezőek az előjelek a még tárgyalásukra vagy ítéletükre váró menedzserek számára, különösen, hogy a texasi Dynegy energiakereskedő cég adószakértőjére, Jamie Olisra könyvelési manipulációkért 24 éves börtönbüntetést szabtak ki, miközben a washingtoni igazságügyi minisztérium statisztikái szerint az erőszakos nemi közösülés átlagszankciója kilenc, a rablásé hét, a gyilkosságé pedig húsz év. Bár Olisét sokan amolyan "kicsúszott" súlyos ítéletnek tartják, elvileg akár 30 évet is kaphat a 79 éves, görög származású John Rigas, akit idén júliusban találtak bűnösnek az általa 1952-ben alapított, a kilencvenes években akvizíciókkal az USA ötödik legnagyobb kábeltévé-társaságává növesztett Adelphia Communications "kifosztásában". Az ítélethirdetésre váró Rigas valósággal házipénztáraként kezelte cégét, ahonnan egy időben havi egymillió dollár apanázst utaltatott ki magának, és egyik fiával együtt 252 milliós hitelt folyósítottak saját céljaikra vállalati forrásokból.

Az igazi nagy halak azonban nem is ők. Jövő januárban kezdődik L. Dennis Kozlowski, a Tyco International amerikai ipari konglomerátum elnök-vezérigazgatója és Mark Schwartz pénzügyi igazgató újabb pere. A cégvezetők hedonista túlkapásait megtestesítő Kozlowski és Schwartz az ügyészek szerint 600 millió dollárt fordítottak saját javukra a Tyco pénzéből. Még idén novemberben bíróság elé áll Bernard Ebbers, az amerikai vállalattörténet legnagyobb csődjét produkáló WorldCom telefontársaság elnöke, aki elvileg 165 évet is kaphat halmazati büntetésként, pláne hogy kész tanúskodni ellene egykori pénzügyi igazgatója, aki vádalkut kötött.

A legnagyobb várakozás a botránysorozat emblematikus szereplőjének számító houstoni energia-nagykereskedő cég, az Enron vezetőinek perét előzi meg. Az Enron a republikánusok és George W. Bush egyik legnagyobb támogatója, első embere, Kenneth Lay pedig már texasi kormányzó korában jóban volt a jelenlegi elnökkel. Az Enron adósságát offshore pénzügyi központokban elrejtő pénzügyi mágus, Andy Fastow egy idén májusban kötött vádalku keretében már tízéves börtönbüntetést kapott, cserébe a vád tanúja lesz Layjel, illetve az ex-vezérigazgató Jeff Skillinggel szemben, akik mindketten ártatlannak vallják magukat a könyvelési manipulációkban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már ősszel jöhet a Huawei operációs rendszere, ami leváltja az Androidot

Már ősszel jöhet a Huawei operációs rendszere, ami leváltja az Androidot

„Elég egy telefon felülről”: szabadulna a francia bankár a moszkvai börtönből

„Elég egy telefon felülről”: szabadulna a francia bankár a moszkvai börtönből

Megvan az ukrán előrehozott választások időpontja

Megvan az ukrán előrehozott választások időpontja

Elítéltek egy orosz bérgyilkost, aki tévedésből rossz embert ölt meg

Elítéltek egy orosz bérgyilkost, aki tévedésből rossz embert ölt meg

Budapestre érkezhet a Fekete Özvegy, és vele Scarlett Johansson

Budapestre érkezhet a Fekete Özvegy, és vele Scarlett Johansson

Bloomberg: Kétmilliárd eurós üzletre készül a Generali, magyar cég is érintett

Bloomberg: Kétmilliárd eurós üzletre készül a Generali, magyar cég is érintett