Csorba esett az amerikai ipartörténet egyik legfényesebb márkanevén: a személyiszámítógép-gyártás egykori zászlóshajóját, az IBM pc-üzletágát megvette a Nyugaton eddig alig ismert Lenovo Group.

Az amerikaiak megszabadultak egy veszteségforrástól, a kínaiak pedig megszereztek egy világmárkát - így értékelték a piacok, hogy a hongkongi tőzsdén jegyzett Lenovo Group Ltd. megvásárolja az amerikai International Business Machines (IBM) személyi számítógépeket (pc) gyártó részlegét. A világ legnagyobb információtechnológiai cége éves forgalmának egytizedét - tavaly 9 milliárd dollárt - hozó üzletágát 1,75 milliárd dollárért veheti meg az évi 3 milliárd dollár forgalmú, pekingi és hongkongi székhelyű vállalat. Kína legnagyobb - nevét tavaly Legendről Lenovóra változtató - számítógépgyártója 600 millió dollárt készpénzben, 650 milliót pedig részvényben fizet (az IBM így 18,9 százalékos részesedést szerez a Lenovóban), továbbá átvállalja az amerikai óriás pc-üzletágának 500 milliós adósságállományát. Mire az ügylet a jövő év második negyedévében lezajlik, Stephen Ward, az IBM jelenlegi üzletág-igazgatója lesz a Lenovo New York-i vezérigazgatója, a céget jelenleg vezető Jang Jüan-csing pedig az elnöki székbe ülhet.

A tulajdonosváltás nemcsak a teljes amerikai vállalatvezetést hagyja lényegében érintetlenül, földrajzi értelemben sem hoz nagy változást: az észak-karolinai központú IBM-üzletág 10 ezer alkalmazottjának 40 százaléka már most is Kínában dolgozik, az USA-ban csak 25 százalékukat foglalkoztatják. Az ügylet révén 19 ezer fős céggé növő Lenovo öt évig használhatja az IBM márkanevet, s az eladó jelezte: saját forgalmazásra tőle vásárolja a pc-ket, és - megfelelő díjazás ellenében - továbbra is világszerte nyújtja pénzügyi és szervizszolgáltatásait a gépekhez. A 160 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációjú, egyre inkább a nagy értékű számítástechnikai és a hozzájuk kapcsolódó pénzügyi szolgáltatásokra koncentráló IBM-et (HVG, 2002. november 23.) nem rázza meg a veszteséges pc-üzletág kiválása. Részvényeinek árfolyama ugyan a bejelentés hatására 1-2 százalékot esett, várható negyedéves profitját azonban elemzők továbbra is 1 milliárd dollárra teszik.

Noha az IBM-Lenovo ügylet nem tartozik az igazán nagyok közé ebben az iparágban - a Hewlett-Packard (HP) például 25 milliárd dollárért vette meg három évvel ezelőtt a Compaqot (HVG, 2001. szeptember 15.) -, elemzők mégis szimbolikus jelentőségűnek tartják mind a pc mint termék pályafutása, mind Kína világgazdasági emancipációja szempontjából. Az utóbbi negyed század informatikai forradalmát megtestesítő pc-t az IBM tette tömegtermékké, amikor 1980-ban - rugalmas kis cégek, mint az Apple vagy a Commodore példáján felbuzdulva - némi késéssel elkezdte gyártani. Hogy a termelést minél hamarabb beindíthassa, a világméretű vezető szerepéhez ragaszkodó óriás kívülről vásárolta meg a gép szívét, a processzort és a lelkét, az operációs rendszert. Mindkét döntés végzetes hibának bizonyult: néhány év elteltével ugyanis a processzorgyártó Intel és a szoftvergyártó Microsoft váltak a komputeripar meghatározó szereplőivé, háttérbe szorítva a "dobozokat" előállító óriás IBM-et. 1994 óta az IBM a darabszámot tekintve is elvesztette vezető pozícióját, az utóbbi években pedig messze megelőzte őt a pc-eladást az internetes forgalmazással forradalmasító Dell, illetve az olcsó pc-ket gyártó Compaqot magába olvasztó HP.

A veszteségessé vált IBM-részleget - a világ pc-iparának egykori zászlóshajóját - most egy olyan kínai vállalat vásárolja meg márkanévvel, menedzserekkel együtt a több mint 100 éves amerikai mamuttól, amely a pc-korszak hajnalán még nem is létezett. A Legendet a Kínai Tudományos Akadémia 11 műszaki szakembere alapította 1984-ben 200 ezer jüannal, székhelye egy kis bungaló volt Pekingben, onnan szervezték importált IBM számítógépek és HP nyomtatók árusítását szerte az országban, miközben kifejlesztették az első kínai gyártású alaplapot.

1988-ban a Legend megalapította hongkongi testvérvállalatát, 1990-ben pedig Pekingben piacra dobta saját, Legend márkanevű pc-jét, s elkezdte meghonosítani Kínában a számítógép házi használatát. Hét évvel később - és azóta megszakítás nélkül - már piacvezető Kínában, ahol részesedése most 27 százalékos (HVG, 2003. augusztus 2.). Az eladott pc-k számát tekintve a Lenovo - Japánt kivéve - egész Ázsiában is első (a piac 13 százalékát uralja). A céget 1994 óta jegyzik a hongkongi tőzsdén - miközben többségi tulajdonosa ma is az akadémia -, négy éve pedig részvényei bekerültek a Hang Seng tőzsdeindexet meghatározó papírok közé.

A Lenovo sikeréhez megfigyelők szerint hozzájárult, hogy a cégalapító, a kínai Katonai Műszaki Főiskolán 1966-ban radarmérnöki diplomát szerzett, a kulturális forradalom éveiben kitelepített Liu Csuan-cse utóbb egyike lett azon kevés vállalkozóknak, akik a párt legfelső vezetésében is jó kapcsolatokkal rendelkeznek. Liu ugyanakkor legutóbbi nyilatkozataiban elismerte, hogy a Lenovo növekedési tartalékai kiapadtak, cége "csak egy nagy nemzetközi márka megszerzésével" kaphat lendületet. Elemzők ugyanakkor állítják, ha a Lenovo nyereségessé akarja tenni az IBM-től átvett pc-gyártást, és meg akarja tartani piaci pozícióit, szakítania kell a legújabb kori kínai ipari filozófiával, amely kizárólag a költségtakarékos gyártásra koncentrál, sajnálja a pénzt a kutatásra és a technológiai fejlesztésre.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést

Scholz: évekig ne várjanak kamatemelést

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Lovagkeresztet kapott a polgármester, aki figyelmeztetett, ha nem a fideszes jelölt nyer, akkor „szopni fogunk”

Lovagkeresztet kapott a polgármester, aki figyelmeztetett, ha nem a fideszes jelölt nyer, akkor „szopni fogunk”

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt