Valósággal megszállták az oroszok az idén a női tenisz nemzetközi élmezőnyét: a legjobb 55 között szereplő tíz játékos összesen több mint 12 millió dollárt nyert a nemzetközi nagyversenyeken. Közülük többeknek esélyük van arra, hogy betörjenek a reklámpiac elitjébe is.

Hogy lehet pár ezer dolláros befektetéssel néhány év alatt több milliót keresni? A női nemzetközi teniszranglista negyedik helyén álló 17 éves Marija Sarapova édesapja, Jurij Sarapov a jelek szerint tudja a választ. Sarapov 1994-ben fogta a néhány száz dolláros családi vagyont és lányával együtt Szibériából az amerikai Floridába költözött. Miközben ő szorgos és jól kereső építőmunkásként dolgozott, lánya - Martina Navratilova protekciójának köszönhetően - a Nick Bolletieri vezette méregdrága nemzetközi teniszakadémián (HVG, 2004. július 17.) ismerkedett a sportág alapjaival.

A befektetés mostanra beérett: Marija több nemzetközi versenyen is diadalmaskodott, a nyáron még a wimbledoni bajnokságot is megnyerte. A hivatalos adatok szerint Marija az idén 2,5 millió dollárnyi nyereményt vehetett fel a versenyek végén, ám ezek a bevételek eltörpülnek a reklámiparban körvonalazódó lehetőségek mellett. Az orosz teniszezőlány eddig többek között az amerikai Nike sportruházati céggel, illetve a Prince sportfelszerelésgyárral kötött egyenként évi 400-500 ezer dolláros szerződést. Még többet hoznak a konyhára - évi több millió dollárt; hogy pontosan mennyit, azt persze nem lehet tudni - a japán Canon fényképezőgépgyárral, illetve a svájci Tag Heuer óragyártóval néhány hete kötött megállapodások. Az Európai Szponzorszövetség (ESA) társelnöke, Nigel Currie a Mail on Sunday című londoni vasárnapi lapnak nyilatkozva nemrég úgy vélekedett, a fiatal és csinos teniszezőnő pályafutása során akár 50 millió dollárt is kereshet reklámszerződésekkel. Sarapova - vélekedett a szakértő - még David Beckhamnél is nagyobb sikert arathat a reklámpiacon.

Sarapován kívül több orosz lány is beverekedte magát idén a világ ötven legjobb teniszezőnője közé. Az orosz női tenisz - elemzők szerint - elsősorban Borisz Jelcin korábbi elnöknek és Anna Kurnyikovának köszönheti a fellendülést. Jelcin tette ugyanis annak idején népszerűvé a korábban burzsoá elhajlásként megbélyegzett sportot, Kurnyikova pedig - aki az utóbbi egy évben úgy keresett közel ötmillió dollárt, hogy nem is versenyzett - bebizonyította, nem csak az úszásban vagy a műkorcsolyában lehet betörni a világ élmezőnyébe.

Számítások szerint egyébként tízéves kor alatt évente 2-4 ezer dollárba, 10 és 14 éves kor között 40-80 ezer dollárba, 14 és 16 éves között pedig 80-100 ezer dollárba kerül a legtehetségesebb jelöltek oktatása. Az árkülönbség elsősorban abból adódik, hogy egy-egy versenyző spanyolországi, németországi vagy észak-amerikai tenisziskolában készül-e. Az USA-ban - például Bolletierinél, ahol általában két-háromszáz gyerek tanul egyszerre - egy év 25 ezer dollárt kóstál. Igaz, a sokak által kóklernek tartott mesternél már azt is meg kell fizetni, hogy diákjai között valaha olyan későbbi sztárok is megfordultak, mint Andre Agassi, Boris Becker vagy Szeles Mónika.

A 14 év fölötti korosztály oktatásával kapcsolatos költségeket az is jelentősen megnöveli, hogy ezeknek a versenyzőknek már meg kell méretniük magukat a nemzetközi tornákon. Így a szállás, az utazás és a versenynevezés költségeit is a szülőknek - jobb esetben a szponzoroknak - kell állniuk. Oroszországban az is megdrágítja a teniszezést, hogy - az utóbbi években tapasztalható építési láz ellenére - viszonylag kevés a jó minőségű teniszpálya, így a tulajdonosok óránként legalább 4 ezer forintnyi bérleti díjat kérnek, a szeptembertől májusig tartó téli szezonban pedig kétszer ennyit. A szakértők szerint körülbelül 14 éves korban derül ki, hogy egy-egy tehetséges versenyző valóban képes lesz-e világraszóló eredményeket elérni, azaz sok család úgy költ el dollárszázezreket, hogy csemetéjük csak kisebb versenyeket nyer meg.

A magas költségek - és a 14 éves kor előtt még biztosra aligha vehető fényes karrier - ellenére Oroszország-szerte özönlenek a lányok a helyi egyesületekbe. A moszkvai Valeri teniszakadémia igazgatója, Andrej Babajev a Vszjo Jaszno című hetilapnak kifejtette, hogy a legtöbb szülő nem a sportolás miatt, hanem az áhított meggazdagodás érdekében íratja be gyermekét a kurzusokra. Az sem riasztja el őket, hogy felmérések szerint tízezer orosz jelentkező közül legfeljebb egy vagy két teniszpalántának van esélye arra, hogy valóban meggazdagodjon a pénzdíjakból és a reklámszerződésekből.

Sokan nem egészen tiszta eszközökkel is próbálkoznak növelni gyermekeik esélyeit: követik azoknak az edzőknek a tanácsait, akik különféle - többnyire tiltott - izomerősítőket javasolnak. Az is gyakori, hogy a szülők - a születési anyakönyvi kivonatot meghamisítva - egy-két évvel megfiatalítják gyermeküket. Az így túlkorossá váltaknak ugyanis jó esélyük van "kortársaik" legyőzésére, ami megkönnyíti számukra a különféle ösztöndíjak és szponzori támogatások elnyerését.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Duplájára is nőhet a meggy ára

Duplájára is nőhet a meggy ára

Fülke: Gyurcsánynak 557 ezer oka van ejteni Karácsony Gergelyt

Fülke: Gyurcsánynak 557 ezer oka van ejteni Karácsony Gergelyt

Változik a kommentelés a Facebookon

Változik a kommentelés a Facebookon

Akkor "hozza" a legtöbb gyereket a gólya, amikor elindul Afrikába

Akkor "hozza" a legtöbb gyereket a gólya, amikor elindul Afrikába

Fejjel lefelé fordított whoppert reklámoz a Burger King, és jó oka van rá

Fejjel lefelé fordított whoppert reklámoz a Burger King, és jó oka van rá

A Csernobil színésze szerint az atomkatasztrófa miatt halhatott meg a nagybátyja

A Csernobil színésze szerint az atomkatasztrófa miatt halhatott meg a nagybátyja