A világ száz leghíresebb terméke közé tartozó Rolex órákat - amelyek évtizedek óta a gazdagság és az exkluzivitás szimbólumai - csak az idei évtől gyártja egy jogilag is egységes társaság.

Huszonöt évre garantálják hozzájuk az alkatrészellátást, az órásoknak mégsem érdemes a Rolex órák javítására berendezkedniük. A halálpontosnak mondott, szuperprecízen összeszerelt órákat ugyanis rendkívül szigorú számítógépes ellenőrzés után engedik ki a Genf melletti Chene-Burg termelőüzeméből. A minőségi kontroll 31 szempontra terjed ki, és a megadott paraméterektől csak századmilliméteres eltérést enged meg. A világ óragyártói közül egyedül a Rolex használja a 904L jelzésű különleges keményacélt, amelyet egyébként csak a gyógyászati implantátumoknál és a vegyiparban alkalmaznak. A mérhetetlen gondosság, az értékesítés utáni példátlan szerviz mind azt a célt szolgálja, hogy az évente eladott 700 ezer óra valamennyi tulajdonosa úgy érezze: nem csupán egy exkluzív klub tagja lett, hanem a gondoskodás személyesen neki szól.

A 3,7 milliárd dollár értékűre becsült Rolexnek, amelyet a világ száz leghíresebb márkái között tartanak számon, az eredete a homályba vész. A nevet a legenda szerint a bajor Hans Wilsdorf találta ki a 20. század elején, amikor megelégelte, hogy az általa Angliába szállított órákra a brit kereskedők a saját nevüket vésették rá. Az ő ötlete volt az ötágú koronás védjegy is, ami egyes értelmezések szerint - a finom kézi munkára utalva - az öt ujjat szimbolizálja.

Napi több száz órát kellett felhúzni - ez volt az egyik dolga az észak-bajorországi Klumbachban 1881-ben született Wilsdorfnak, amikor a századfordulón Svájcban egy óraexportőr cég angol nyelvű levelezőjeként elkezdte pályáját. Egyik londoni útján szeretett bele a zsebórák árnyékában akkor még kevéssé elterjedt karórákba, s nyomban el is határozta, hogy önállósítja magát. Nagybani karóraértékesítésben gondolkodott, üzletét 33 ezer aranymárkányi örökségéből akarta megnyitni, ám miután egy hajóúton minden pénzét ellopták, testvéri kölcsönből vágott bele a vállalkozásba, amelybe még egy James Davis nevű partnert is be kellett vennie.

Az 1905-ben alapított Wilsdorf & Davis Ltd. karórák angliai értékesítésével foglalkozott; a jó minőségű - pedig már akkor is sorozatban gyártott - szerkezeteket a bieli Jean Aeglertől vásárolták, akitől kizárólagos eladási jogot is szereztek. A jól menő üzletet csak az akasztotta meg kissé, hogy Angliában 1920-ban büntetővámot vetettek ki az importra. A Wilsdorf & Davis und Aegler cégből két, jogilag önálló vállalkozás alakult, a Rolex Genf és a Rolex Biel. A különállás ellenére a cégek sziámi ikrekként működtek, s máig él a munkamegosztás: az óraházat, a számlapot és az egyéb "külsőségeket" Genfben gyártják, a mechanikus óraműveket pedig a német városban.

Mindkét helyszínt évtizedeken át a stabilitás és a folyamatosság jellemezte, a világválságot követő fontleértékelődés miatt kedvezőtlenné vált brit piacról azonban 1931-ben kiléptek a világpiacra. A gyermektelen Wilsdorf - aki a genfi cég részvényeit időközben egy alapítványban helyezte el - 1960-ban hunyt el, utóda a Rolexnél 1954 óta kereskedelmi igazgatóként tevékenykedő André J. Heiniger lett, aki 1992-ig irányította az üzletet, majd átült a felügyelőbizottságba, és helyét átadta Patrick fiának. A bieli alapító Aeglert is rokonok követték a vezetésben, előbb Emil, majd 1967-től Harry Borer. Mivel Harry egyik gyermeke sem akarta vezetni a céget, külső menedzserrel próbálkoztak - nem sok sikerrel.

A genfi és a bieli Rolex fúziójáról évtizedeken át folyó tárgyalások - nagyrészt éppen az utódlási nehézségek miatt - az ezredfordulón gyorsultak fel. 2004 tavaszán - egy évvel a Rolex 100. születésnapja előtt - rövid közlemény tudatta: a 3300 embert foglalkoztató, évi 2,5-3 milliárd frankot forgalmazó genfi és az 1700 emberrel dolgozó, 400-500 milliós forgalmú német részleg egyesül. Első lépésként a Rolex AG Genf kisebbségi tulajdont szerez a Rolex Biel Holdingban, később a teljes részvénycsomagot átveszi. A vételár a beavatottak szerint 0,7-1,5 milliárd svájci frank volt, azért ilyen magas, mert a németeké a márkanév.

A Rolex mai vezetői a két részleg egyesítésével írták be nevüket a cég nagykönyvébe. Az idősebb Heinigeré azonban a dicsőség az aranybevonattal immár a tulajdonos jólétét is szimbolizáló Rolex órák globalizációjáért. Az ő nevéhez fűződik az a döntés is, hogy a cég nem követi a többi svájci óragyártó áttérését a mechanikusról a kvarcórákra. Fia a gyártás hátterének biztossá tételében jeleskedett, elsősorban azzal, hogy a kilencvenes évek végén sorra felvásárolta a Rolexnek évek, évtizedek óta beszállító genfi vállalatokat. Ezzel párhuzamosan kiépítette a márka nemzetközi eladóhálózatát; olyan kereskedőket nevelt ki, akik el tudják mondani a legendás típusok, így a talán a világ leghíresebb órája, az először 1926-ban gyártott, 300 méter mélységig vízálló Rolex Oyster vagy az ifjú bankárok körében mindmáig kedvelt Cosmograph Daytona történetét. Hozzátéve persze, hogy a Rolex órák nemcsak a hagyományok, hanem az értékek őrzésében is jeleskednek: aki például a nyolcvanas években 1000-2000 frankért vett egy Daytona Paul Newman modellt, az ma nyugodtan elkérhet érte 50 ezer svájci frankot.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ukrajnába tartott a lopott Opel SUV

Ukrajnába tartott a lopott Opel SUV

A menekültek miatt nem ratifikálja a Fidesz a nők elleni erőszakról szóló egyezményt

A menekültek miatt nem ratifikálja a Fidesz a nők elleni erőszakról szóló egyezményt

Megmérték, mennyire játékos nép a magyar, érdekes eredmények jöttek ki

Megmérték, mennyire játékos nép a magyar, érdekes eredmények jöttek ki

Leszállítottak 18 brit férfit egy izraeli repülőről, mert az egyikük bombával fenyegetőzött

Leszállítottak 18 brit férfit egy izraeli repülőről, mert az egyikük bombával fenyegetőzött

Az iráni ajatollahra vetett ki szankciókat Trump

Az iráni ajatollahra vetett ki szankciókat Trump

Bútorok, ruhák, szatyrok darabjait találták meg a pusztuló Nagy-korallzátonynál

Bútorok, ruhák, szatyrok darabjait találták meg a pusztuló Nagy-korallzátonynál