A bevásárló- és szabadidős turizmus célpontjává akar válni egyszerre Hongkong, ahová eddig - tekintve, hogy ez a világ egyik legjelentősebb pénzügyi, kereskedelmi, valamint közlekedési gócpontja - inkább az üzletemberek jártak.

Rekordot jegyzett fel tavaly a hongkongi idegenforgalmi hivatal: a városba látogatók száma először lépte át a 20 milliós határt - hála a kínai szárazföldről tömegével érkező üzletembereknek és turistáknak. Az egykori brit gyarmat - amely 1997 óta áll újból Kína fennhatósága alatt - ma Ázsia egyik központja, gazdasági erejét a világon a 11., Ázsiában a 3. helyre sorolják. Hongkongban működik a világ egyik legjelentősebb tőzsdéje, az első számú konténerkikötő, néhány éve épült repülőtere pedig a legnagyobb teherforgalmat bonyolítja le. A felhőkarcolókkal teletűzdelt, a nyugati és a keleti hatások ötvözetéből létrejött, különleges hangulatú metropolis központjába több mint 3200 cég telepített regionális képviseletet.

Az egy évvel ezelőtt Kínával kötött szabad kereskedelmi megállapodás (CEPA) nyomán megugrott a külkereskedelem, bővült a tőzsdei forgalom - ma Hongkongban zajlik számos kínai vállalat elsődleges részvénykibocsátása -, és szaporodtak a külföldi befektetések. Az "egy ország-két rendszer" elv szerint működő különleges igazgatású terület (SAR) hazai összterméke (GDP) 2004-ben 7,5 százalékkal nőtt, mindössze 2 százalékkal maradva el a kínaitól.

A lendület elérte az idegenforgalmat is: tíz évvel ezelőtt még csak 9 millió, az ezredfordulón már 13 millió látogató érkezett. Tavaly a 20 milliomodik utas - az Amszterdamból érkezett Barbara Wallerbosch - gépe december 5-én landolt a Chek Lap Kok repülőtéren, s a Hongkongban időzők száma az év végéig megközelítette a 22 milliót. Az idegenforgalmi ágazat - a szálláshely-kihasználtság 87 százalékos volt - tavaly a GDP 3 százalékát adta; s hozzájárult ahhoz, hogy a munkanélküliség decemberben 35 havi mélypontra, 6,5 százalékra mérséklődött.

Az utazási boom elsősorban a pekingi nyitás következménye, ami először 2003-ban mutatkozott meg. Akkor oldották fel a korábbi kötelmeket: a szigorú vízumkötelezettséget, valamint azt, hogy Hongkongba és a Portugáliától 1999-ben visszakerült Makaóra csak szervezett, csoportos út keretében tehették be lábukat az anyaország állampolgárai. A lazítás egyelőre csak Peking, Sanghaj, valamint néhány más nagyváros és különleges övezet lakóira terjed ki.

Az atípusos tüdőgyulladás (SARS) okozta félelmek miatt 2003-ban csak az év vége felé lehetett érezni a beutazások megugrását. A Kanton tartomány szomszédságában fekvő Hongkongra 2004-ben azonban már 12 millió anyaországbeli utas volt kíváncsi, több, mint a korábbi vezető beutazó helyekről, Tajvanról, az USA-ból és Japánból.

Az anyaországból érkezők többsége egyelőre a tehetősebb rétegből kerül ki; akik szívesen költik pénzüket finom falatokra az előkelő és drága éttermekben, valamint minőségi, mi több luxustermékekre és szolgáltatásokra az elegáns boltokban. 2003-ban a Hongkongba érkező turisták átlagosan 5500 hongkongi dollárt (mintegy 700 USA-dollár) költöttek.

A hongkongi látogatások zöme korábban az üzleti utazás volt, a világszerte 25 irodát működtető turisztikai hivatal szerint azonban az utóbbi időben egyre nő a szabadidős, családi célú turistautak száma, amit különféle sport-, kulturális és szórakoztató eseményekkel, illetve bevásárlóakciókkal igyekeznek növelni.

A legújabb attrakció szeptemberre várható: akkor nyitja meg kapuit Ázsia - a tokiói után - második Disneylandje. Egyre fontosabb bevételi forrás a konferencia- és kiállítási turizmus is. A 63,5 ezer négyzetméteres hongkongi kiállítási és konferencia-központ (HKCEC) évi hatvan rendezvénye több százezer kiállítót és látogatót vonz. A csúcsszezon az április és az október, amikor a szomszédos Kanton tartományban is tartanak vásárokat, és aki oda elmegy, nem hagyja ki a jóval nagyobb áttekintést nyújtó hongkongi rendezvényeket sem. Öt év alatt 140 milliárd hongkongi dollárt költenek az infrastruktúra fejlesztésére, kulturális és idegenforgalmi létesítmények sorát létrehozva. Folyamatosan bővülnek a szálláshelyek, csak az idén újabb tíz szálloda fogad majd vendégeket, és épül a világ legmagasabb hotelje, a százemeletes Carlton.

CSÉMI KLÁRA / HONGKONG

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára

57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára

Zsóri Dániel ollózása az év gólja lehet a FIFA-nál

Zsóri Dániel ollózása az év gólja lehet a FIFA-nál

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

67 évesen újra reklámarc lesz Pataki Ági

67 évesen újra reklámarc lesz Pataki Ági

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Androidos és van WhatsApp a telefonján? Hamarosan kap egy rég várt új funkciót

Androidos és van WhatsApp a telefonján? Hamarosan kap egy rég várt új funkciót