Az orosz gazdasági és politikai eliten belüli nyilvános vitává fajult a Gazprom gázipari monopólium és az állami tulajdonban lévő Rosznyefty olajipari cég egybeolvasztása körül a háttérben zajló huzavona. A tét hatalmas: a fúzióval a világ egyik legnagyobb energiaipari vállalata jöhet létre.

Egy napig úgy tűnt, Dmitrij Medvegyev és Igor Szecsin, a Gazprom orosz gázipari óriás, illetve a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Rosznyefyt olajipari cég igazgatótanácsi elnöke megegyezett a két vállalat összeolvasztásáról, valamint a Rosznyefty kezére jutott egykori Jukosz-kitermelővállalat, a Juganszknyeftyegaz sorsáról. Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató a múlt szerdán ugyanis bejelentette: a tavaly ősszel elhatározott egyesülésről hozott végleges döntés értelmében az eddig 38 százalékban állami tulajdonban lévő Gazprom a Rosznyefttyel való egyesülés révén - 51 százalékban - állami többségű céggé válik, míg a Juganszknyeftyegazból különálló állami cég lesz. "Az állami többségi tulajdon megteremtése az első lépés a Gazprom-részvények liberalizálása felé vezető úton" - mondta Miller, majd hozzátette, hamarosan megkezdődik a Gazprom és a Rosznyefty teljes összeolvasztása.

Az utóbbi félmondat igencsak felbőszítette a Rosznyefty vezetését. A vállalat internetes honlapján másnap meg is jelent egy nyilatkozat, miszerint az elhangzottak pusztán Miller magánvéleményét tükrözik, az egyesülési megállapodás szerint ugyanis a Gazprom és a Rosznyefty valójában - pénzügyi és jogi szempontból is - két különálló cég marad. Estére viszont már új nyilatkozat került a honlapra, azzal a magyarázattal, hogy az előző dokumentum tévedésből jelent meg, és azt nem is hagyta jóvá Szergej Bogdancsikov, a Rosznyefty feltűnő hirtelenséggel szabadságra távozott elnöke.

Kevesen hiszik azonban Moszkvában, hogy valóban puszta tévedésről lett volna szó. Sokkal valószínűbb - latolgatják a lapok -, hogy Medvegyev és Szecsin, akik vállalati pozícióik mellett vezetői, illetve vezetőhelyettesi tisztet is betöltenek Vlagyimir Putyin orosz államfő hivatalában, folytatják a vitát a hatalmas értékű vállalatok sorsáról. Elemzők szerint Medvegyev a teljes konszolidáció híve, míg Szecsin - akit Putyin elnök talán legközelebbi szövetségeseként emlegetnek - meg akarja őrizni vállalata függetlenségét. Ebben szövetségesre lelt Bogdancsikovban, aki ugyancsak szeretné megtartani Rosznyefty-tisztségét, és nem éri be a Miller által kilátásba helyezett Juganszknyeftyegaz-vezéri állással.

A küzdelem érthető, elvégre a tét óriási. A Rosznyefty és a tavaly decemberben elárverezett Juganszknyeftyegaz (HVG, 2005. január 8.) 2004-ben 22 millió, illetve 52 millió tonna olajat hozott felszínre. Elemzők a Rosznyefty piaci értékét 5-7, a Juganszknyeftyegazét pedig mintegy 15 milliárd dollárra teszik. A Gazprom még ezeknél is nagyobb falat: 78-80 milliárd dollárt ér, ám ha lebontják a külföldiekre vonatkozó részvénykereskedelmi korlátozásokat - a jelenlegi törvények értelmében legfeljebb a cég 20 százaléka lehet külföldi kézben, és a nem orosz befektetők csak jelentős felárral juthatnak a Gazprom Amerikában forgó papírjaihoz -, a gázipari monopólium papírjai jelentős azonnali árnövekedés elé néznek. A várakozásokra utal, hogy a múlt hét közepén a Gazprom-papírok árfolyama 84,99 rubelre emelkedett, ami alig marad el az eddig feljegyzett legmagasabb ár mögött.

Az összeolvadásról szóló vitát az is bonyolítja, hogy a Gazprom már csak azért sem nyelheti le egyszerűen a Juganszknyeftyegazzal kistafírozott Rosznyeftet, mert a Jukosz változatlanul törvénytelennek tartja a decemberi kényszerárverést. Így továbbra is érvényben van az a fenyegetés, mely szerint a 27,5 milliárd dolláros adóhátralék és büntetés terhe alatt nyögő Jukosz pert indít minden olyan cég ellen, amely bármiféle módon részt vesz a gazdasági bűncselekmények vádjával bíróság előtt álló Mihail Hodorkovszkij nevéhez fűződő vállalat koronaékszerének "elrablásában". Míg a külföldön passzív Rosznyeftynek nincs sok félnivalója, a nemzetközi téren is tevékeny Gazprom életét megkeseríthetik a Jukosz bosszúakciói.

Ez akkor is igaz, ha az illetékes houstoni bíróság a múlt hét végén ismét úgy döntött, a Jukosz alaptalanul kért csődvédelmet az amerikai hatóságoktól, amelyeknek így nem áll módjukban megtiltani olyan, a Jukosz-vagyont érintő kereskedelmi ügyletet, amelyhez nem járult hozzá a cég vezetése. A bíróság határozata szerint ugyanis csak olyan bírói testület dönthet a Jukosz esetleges csődjéről, amelyben az orosz állam is képviselteti magát.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tragikus az erdőtűzhelyzet Brazíliában, Sao Paulo füstbe merült

Tragikus az erdőtűzhelyzet Brazíliában, Sao Paulo füstbe merült

Több a magyar Nagy-Britanniában, mint hitték

Több a magyar Nagy-Britanniában, mint hitték

Fejenként 2,5 millióba kerül Rubint Réka új alakformáló tábora

Fejenként 2,5 millióba kerül Rubint Réka új alakformáló tábora

Musk már nem feltétlenül atomozná meg a Marsot

Musk már nem feltétlenül atomozná meg a Marsot

Megbüntethették a román játékost, mert nem akart magyar válogatott lenni

Megbüntethették a román játékost, mert nem akart magyar válogatott lenni

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV