Kivonul a tőzsdéről és ismét zárt részvénytársasággá alakul a 112 éve alapított párizsi nagyáruház, a Galeries Lafayette, miután az alapító egyik leszármazottjának családja nemcsak a rivális rokonságot, hanem a tőzsdén forgó részvényeseket is kivásárolja.

"Özvegyek háborúja" - ezzel a megjegyzéssel illette a Les Echos francia gazdasági napilap a 112 éves múltra visszatekintő párizsi luxusáruház, a Galeries Lafayette két fő tulajdonosának a múlt héten lezárult több hónapos vitáját. Az egyik alapító leszármazottainak családi civakodásából, úgy tűnik, a 32 százalékos részesedéssel rendelkező Ginette Moulin került ki győztesen, aki a legnagyobb francia pénzintézettel, a BNP Paribas-val közösen nemcsak a rivális famíliát - élén a tavaly szeptemberben megözvegyült Leone-Nöelle Meyerrel - vásárolja ki, hanem a jelenleg tőzsdén forgó áruház többi részvényesét is. A Moulin család és a BNP Paribas a márciusi tőzsdei árfolyamnál mintegy 7 százalékkal magasabb, részvényenként 235 eurós árat kínál a többi tulajdonosnak, és így nagyjából 2,2 milliárd eurót fizet a közel 68 százalékos részesedésért. A három hónapon belül lezáruló ügylet eredményeként a Galeries Lafayette ismét teljesen zárt részvénytársasággá alakul.

A Párizs szívében - az Opera, a Grand Boulevard és a Saint-Lazare pályaudvar szomszédságában -, az Hausmann és a névadó Lafayette sugárút sarkán magasodó, hétemeletes luxusáruház alapjait két, Elzász-Lotaringiából menekült, zsidó származású unokatestvér, Théophile Bader és Alphonse Kahn rakta le. A luxusáruház elődje az unokatestvérek által 1893-ban megnyitott 70 négyzetméteres rőfösbolt volt a Lafayette sugárúton. A világ minden tájáról vittek oda csipkét, szalagot, ruhaanyagot, csecsebecsét, és a testvérpár a "nagy forgalom - alacsony árak" üzletpolitikáját követte.

A párizsiak megkedvelték a választékát újabb és újabb termékekkel kiegészítő, hamarosan kibővített boltot. Az alapítók megvették a szomszédos telkeket, majd 1912-ben megnyitotta kapuit a máig eredeti pompájában fénylő, art nouveau stílusú, vasszerkezetes, ragyogó színekben tündöklő üvegkupolás, 48 ezer négyzetméter alapterületű luxusáruház, amely hamarosan a párizsi divat központja lett, ahol minden magára valamit is adó divatcég képviseltette magát. Sikerüket annak is köszönhették, hogy meghonosították az Amerikából indult áruházi műfajt: a vevők megérinthették és felpróbálhatták a termékeket, az árakat pedig jól látható módon feltüntették.

Az üzletből a luxusáruház megnyitásának évében kiszállt Kahn, részesedését eladta unokatestvérének, aki egyedüli tulajdonosként vitte tovább a boltot. Bader hamarosan külföldön kezdett el terjeszkedni, a két világháború között Londonban, Alexandriában és Montevideóban tette ismertté a Lafayette nevet. Fia nem lévén, két lányának férjei, Raoul Meyer és Max Heilbronn vitték tovább az üzletet, később pedig mindketten vejüknek adták tovább a luxusáruház vezetésében meglévő pozícióikat.

A több lábon állás érdekében időközben a Galeries Lafayette a kiskereskedelem egyéb területeire is elmerészkedett. Olcsóbb áruházláncokat indított, így az 1932-ben megnyitott és ma már csak felerészben a tulajdonában lévő Monoprix szupermarketláncot, majd 1991-ben a BHV lakberendezési áruházláncot. Az 1991-ben nyílt New York-i és szingapúri Galeries Lafayette áruházakat azonban néhány év múlva bezárták, és a moszkvai GUM-ban lévő lerakat is ugyanerre a sorsra jutott, egyedül a Berlinben 1996-ban átadott luxusáruház tartja magát.

A tulajdonos családok mostani vitája tavaly decemberben csúcsosodott ki, amikor a megözvegyült Leone-Nöelle Meyer egészen más stratégiát kívánt követni, mint az örökségéhez ragaszkodó Moulin család. Az özvegy ellenzett bármiféle további terjeszkedést - közte az olasz La Rinascente áruházlánc megvételét, ami egyébként kudarcba is fulladt -, majd előállt azzal, hogy adják el a Monoprix szupermarketlánci részesedésüket. Amikor a többiek erre nem voltak hajlandóak, közölte: a Galeries Lafayette-ben lévő közel 30 százalékos üzletrészétől is megválik. Ráadásul vevő is megjelent a porondon: a Crédit Mutual pénzintézet a tőzsdén felvásárolt 16 százalékos részesedése mellé hajlandónak mutatkozott a Meyer család üzletrészének a megvételére is. A famíliák közti civakodás nyomán a luxusáruház esetleges eladása alaposan felhajtotta a párizsi tőzsdén a részvényárfolyamot, amely az utóbbi fél évben mintegy 65 százalékkal emelkedett. Persze az árfolyamok lendületes emelkedésében az is szerepet játszott, hogy a Galeries Lafayette a tavalyi évet 6,3 milliárd euró forgalom mellett 17 százalékkal magasabb, 134 millió eurós nyereséggel zárta, amelynek nyomán korábbi osztalékát megduplázva, papíronként 2 eurót fizet részvényeseinek.

TÁLAS ANDREA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ne aggódjon, nem veszélyes az 5G – üzenik az amerikai hatóságok

Ne aggódjon, nem veszélyes az 5G – üzenik az amerikai hatóságok

Mondd meg, mit ünnepelsz, és megmondom, ki vagy

Mondd meg, mit ünnepelsz, és megmondom, ki vagy

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

Püspök lehet Balog Zoltán volt Emmi-miniszterből

Püspök lehet Balog Zoltán volt Emmi-miniszterből

A 16 éves Zombori Gábor világbajnoki csúcsot úszott

A 16 éves Zombori Gábor világbajnoki csúcsot úszott

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein