Szinte a jó idő beköszöntével egyidejűleg élénkült meg a vállalatfelvásárlási tevékenység az Európai Unióban, ahol a piac valódi egységesülését ígérik a fúziók. A pörgés leginkább a távközlési és a bankszektort jellemzi, utóbbiban az eddig zárt olasz piacot vették ostrom alá.

Az élelmes és stílszerű spekulánsok akár egy pohár Courvoisier-val is koccinthattak a múlt kedden, a kereskedés zárása után, amikor a londoni tőzsdén egyetlen nap alatt 18 százalékkal nekilódult a nedű gyártási és forgalmazási jogát birtokló brit Allied Domecq részvényeinek árfolyama. A piaci szereplők megrészegülése nem volt véletlen, hiszen a tudomásukra jutott: az égetett szeszes italok területén az ugyancsak brit Diageo mögött második céggel felvásárlási tárgyalásokat kezdett a családi tulajdonban lévő francia Pernod Ricard, valamint az amerikai Fortune Brands.

A sikeres ügylet után ők ketten az értesülések szerint megosztoznának az Allied Domecq márkáin, amivel nemcsak saját palettájukat szélesítenék - a Pernod-é például a Chivas Regal skót whisky, a Havana Club kubai rum vagy a Seagram's gin, míg a Fortune Brands a Jim Beam whiskey tulajdonosa -, de kivédhetnék a versenyhatóságok piszkálódását is. A szakértők úgy vélik, az Allied Domecq 7,7 milliárd fontot is megérhet, és a Pernod leginkább a Stolichnaya vodka megszerzésére szomjúhozhat.

HVG
A következő hónapok hasonlóan izgalmasak lehetnek az európai tőzsdéken, márciusban ugyanis - a két lanyha évkezdő hónap után, és némi fáziskéséssel követve az új amerikai fúziós ügyleteket - megélénkült a vállalatfelvásárlási kedv. Az ajánlatokat és a tranzakciókat követő Dealogic amerikai tanácsadó cég adatai szerint az idei év első három hónapjában Európában 54,84 milliárd dollár volt a határokon átnyúló akvizíciós bejelentések értéke, ami csaknem a duplája az előző év azonos időszakában regisztráltnak.

Közgazdászok úgy vélik, a felpörgő fúziós aktivitás több tényezőre vezethető vissza. Ahogy az Egyesült Államokban, úgy Európában is viszonylag olcsón lehet hitelhez jutni, és a vállalatok az Atlanti-óceán mindkét partján az 1990-es évek költekezése után többéves pénzügyi racionalizáláson estek túl, és felkészültté váltak az újabb felvásárlások révén történő terjeszkedésre. Az EU-ban ezt a trendet az is táplálja, hogy az amerikainál lassúbb gazdasági növekedés keretein belül a cégek az organikus növekedés helyett járhatóbb útnak tartják az akvizíciókat, illetve a fúziókat.

A lendületet külön erősítheti, hogy az Európai Bizottság szívesen látná néhány, elvben egységes piacon a működés országhatárokon átnyúló természetének transznacionális fúziók révén történő megerősítését is. Ilyen például a bankszektor, amelyben eddig kivételnek számított az olyan, két EU-tagország nagy pénzügyi intézménye között létrejött ügylet, mint aminek keretében a spanyol Banco Santander Central Hispano (BSCH) tavaly 13 milliárd euróért megvette az elsősorban jelzáloghitelezéssel foglalkozó brit Abbey Nationalt. Néhány napja viszont támadás indult a kontinens talán legjobban őrzött bankszektora, az olasz ellen, ahol a felügyeletet is ellátó jegybank kormányzója, Antonio Fazio jó egy évtizede sikerrel akadályozza meg, hogy külföldi rivális 15 százaléknál nagyobb részesedést szerezzen bármely pénzintézetben.

A spanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) a hatodik legnagyobb olasz pénzintézetet, a Banca Nazionale del Lavorót (BNL), a holland ABN Amro pedig a Banca Antonvenetát (BA) szeretné bekebelezni (HVG, 2005. április 9.). Fazio nem titkolta, hogy mindkét felvásárlás megakadályozására megteszi a tőle telhetőt. A BBVA esetében a BNL-ben 9 százalékkal rendelkező Generali biztosítótársaságot győzködi, hogy ne álljon az akvizíció mellé, míg a BA eladásának megtorpedózására Itália második legnagyobb szövetkezeti pénzintézete, a Banca Popolare di Lodi - amely épp a napokban növelte 5-ről csaknem 8 százalékra részesedését a bankban, és hazai szövetségeseivel együtt állítólag 30 százalékot is ellenőriz - vezetésével olasz tulajdonosi mentőcsapatot szervez.

Ezúttal viszont könnyen lehet, hogy a római jegybank elnöke kénytelen feladni a sokáig védelmezett várat. Brüsszel már nyíltan bírálja az olasz bankszektor köré vont protekcionista gyűrűt, Silvio Berlusconi kormányfő több külföldi tőkét szeretne látni az országban, ám mindennél fontosabb, hogy a BNL igazgatótanácsának 13 tagja közül 12 a múlt pénteken a BBVA ajánlatának elfogadása mellett szavazott. Ha pedig egyvalaki bevette a várat, akkor az olasz bankszektorban felvásárlási hullám indulhat el: a francia Crédit Agricole a Banca Intesát - ahol a szavazatok 14,8 százalékával rendelkezik -, a BSCH a Sanpaolót veheti célba, míg a The Wall Street Journal amerikai gazdasági napilap európai kiadása úgy tudja, a brit Barclays már puhatolózott is az UniCreditónál.

Fölélénkültek a telefontársaságok is, amelyek az 1990-es évek második felének túlköltekezése - a harmadik generációs mobilszabvány aukcióira kiadott szédítő összegek - után ismét felvásárlásokkal próbálkoznak. A hazai piaca, Spanyolország mellett eddig Latin-Amerikában terjeszkedő Telefónica 82,62 milliárd cseh koronáért megszerezte a Cesky Telecom még állami kézben lévő 51 százalékát, amihez a privatizációs szabályok szerint hozzá kell vásárolnia az összes többi - a prágai tőzsdén forgó - részvényt. Nem a spanyol telefontársaság az egyetlen, amely az EU új, illetve leendő tagjaiban látja a perspektívát. A világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatójának számító - Magyarországon is jelen lévő - brit Vodafone például összesen 3,5 milliárd dollárért megvette a román MobiFon 79, illetve a cseh Oskar Mobil 100 százalékát (HVG, 2005. március 26.).

Az európai távközlési szektor megbolydulását jelzi, hogy a Németországban és Nagy-Britanniában működő O2 mobiltelefon-társaság részvényei is emelkedésnek indultak arra a piaci pletykára, miszerint a Deutsche Telekom, illetve a Telefónica azt fontolgatja: ajánlatot tesz rájuk. De a spanyol cég érdeklődést mutat az idén privatizálni tervezett, 19 millió előfizetővel rendelkező török Türk Telekom iránt is. A Törökországban piacvezető Türkcell mobilszolgáltatóban pedig a múlt hónapban hizlalta egy 3,1 milliárd dollárért vásárolt 27 százalékos pakettel többségivé a részesedését a svéd TeliaSonera.

Az európai vállalatfelvásárlások szaporodásának fontos jellemzője a magántőke-befektetési társaságok megjelenése. A legnagyobb olasz közszolgáltató, az Enel 100 százalékos tulajdonában lévő Wind távközlési cég 63 százalékáért két csoport is küzd. Az egyikben az amerikai akvizíciókból ismert Blackstone Group játssza a főszerepet, a másikat pedig egy egyiptomi üzletember, Nagib Szauirisz szervezte. Magántőke-befektetési társaságok - a Goldman Sachs Capital Partners és a svéd Wallenberg famíliához kötődő EQT - szövetsége tett 3,8 milliárd dolláros kéretlen ajánlatot a korábban éppen felvásárlásokkal a világ legnagyobb takarítószolgáltatást végző cégévé nőtt dán ISS-re is, amely 42 országban 273 500 embert foglalkoztat.

Ajánlatokban aligha lesz hiány, hiszen az amerikai Carlyle Group játszi könnyedséggel gyűjtötte össze a világ legnagyobb, 10 milliárd dolláros vállalatfelvásárlási alapját, s a pénzből 2,2 milliárdot európai befektetők adtak össze. Claudio Costamagna, az amerikai Goldman Sachs brókerház európai, közel-keleti és afrikai befektetési banki tevékenységért felelős igazgatója pedig úgy becsli, hasonló társaságokban legalább 100 milliárd eurónak megfelelő összegnek keresnek kívánatos célpontot.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mostantól Magyarországra is szállít a Tesla

Mostantól Magyarországra is szállít a Tesla

Fotózzon főpolgármester-jelölt nélküli főpolgármester-jelölti kampánypultokat!

Fotózzon főpolgármester-jelölt nélküli főpolgármester-jelölti kampánypultokat!

Tervei vannak: megszólalt lapunknak a Botka ellen induló szegedi szocialista

Tervei vannak: megszólalt lapunknak a Botka ellen induló szegedi szocialista

210-zel száguldott egy motoros Zalában

210-zel száguldott egy motoros Zalában

Egy férfi elfelejtette, hogy házas, ezért újra elvette a feleségét

Egy férfi elfelejtette, hogy házas, ezért újra elvette a feleségét

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában