Színtiszta Kelet-Európa: ezzel az érvvel ajánlja magát a befektetőknek a bécsi tőzsdére nagy részvénytömeggel készülő Raiffeisen International Bank-Holding, amely a nemzetközi bankok közül egyedülállóan 15 kelet-közép-európai országban van jelen.

Az osztrák Raiffeisen Zentralbank (RZB) leányintézményét, a Raiffeisen International Bank-Holdingot (RI) tárt karokkal fogadták a bécsi értéktőzsdén, ahol az utóbbi évek kivonulásai miatt megcsappant kínálat felélénkítése az új kibocsátás révén akkora várakozást keltett, hogy a papírokat gyorsított eljárással napok alatt fölveszik az ATX-indexet alkotók közé. A részvényjegyzés április 4-én indult, és 21-én zárul, az árfolyamot pedig az eredeti várakozásoknál drágábban, 27-33 euró között szabta meg az RI.

HVG
A leánybank - amely banklicencét ma is csak az anyavállalaton keresztül gyakorolhatja - 2004-ben kezdett igazi önálló pénzintézetté formálódni, amikor az RZB hányada 100-ról 86 százalékra mérséklődött benne, 6 százalékkal beszálltak a tulajdonosok közé a tartományi Raiffeisenbankok, 4-4 százalékkal pedig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a Világbank leányintézete, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC). Az RZB sokáig keresett stratégiai partnert az RI-hez, mivel azonban ragaszkodott saját tulajdoni fölényéhez, nemigen talált jelentkezőt. A mostani kibocsátás nyomán a piacra dobott 24 százalékos pakettből a magánbefektetők 10 százalékhoz jutnak, az RZB részesedése 70 százalékra mérséklődik, a tartományi bankok kihátrálnak, az EBRD-nek 2,8 százalék, az IFC-nek pedig 3,2 százaléka marad.

A mára Közép-Kelet-Európa 15 országában működő RI - ilyen diverzifikált jelenléte egyetlen nemzetközi banknak sincs a térségben - önálló vezetése 2005-re vált teljessé, a vezérigazgatói tisztet Herbert Stepic, az RZB vezérigazgató-helyettese tölti be, a pénzügyi főnöki poszt a korábban a Bank Austriában dolgozó Martin Grüllnek jutott, a lakossági üzletág élére pedig tavaly októberben Aris Bogdaneris került, aki ezt megelőzően a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese volt.

Az inkább tengerészkapitányra, mint pénzemberre emlékeztető, 59 esztendős Stepic a szövetkezeti bank keleti terjeszkedésének a motorja, ő indította el az expanziót még 1986-ban Magyarországon, s vezényelte az offenzívát, aminek következtében az RI tevékenysége immár három régióra terjed ki. A már megállapodott, bankszolgáltatásokkal megfelelően ellátott Közép-Európára, benne Szlovéniával, Szlovákiával, Lengyelországgal, Magyarországgal, Csehországgal, a gyors növekedést és komoly politikai kockázatot rejtő Balkánra (Szerbia-Montenegró, Albánia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Románia, Bulgária) s a hasonlóan jellemezhető szovjet utódállamokra, Oroszországra, Belaruszra és Ukrajnára. Ausztriában mára dicsőség Kelet-Közép-Európában bankolni, a hazai piac régen telítődött, egyre igényesebbek az ügyfelek, s egyre kisebb a haszon.

Az RI tavalyi 28,9 milliárd eurós mérlegfőösszegéből - amely egyébként 44 százalékos rekordnövekedést jelent 2003-hoz képest - 52 százalék származott Közép-Európából, 36 százalék Délkelet-Európából és 12 százalék a szovjet utódállamokból. Walter Rothensteiner, az RZB vezérigazgatója szerint az euróövezet országaihoz képest háromszor gyorsabb, a prognózisok szerint átlagosan 11,2 százalékos ütemben növekvő, 320 millió lakosú térség még legalább kétnemzedéknyi viharos tempót ígér a bankszolgáltatások számára. Az RI most elsősorban a délkelet-európai területen erősíti az egyébként összesen 916 bankegységből álló, 23 ezer embert foglalkoztató, ötmillió privát ügyfelet kiszolgáló birodalmát, ott a legnagyobb a jövedelmezőség. Oroszországban a Raiffeisen merészen vállalkozott az 1998-as pénzügyi válság előtti időkben is, sőt a krízis idején sem húzta be teljesen a hitelfékeket, ennek köszönhetően az ottani óriásvállalatok - mint például a Szibnyeft olajcég - ma is megbízható partnernek tartják.

A 2004-es esztendőt 342,2 millió eurós rekorderedménnyel, 22,3 százalékos bruttó profitrátával záró bank a tőzsdei megjelenésből befolyó pénzt további akvizíciókra szánja, a nagy étvágyú Stepic három esztendő terjeszkedéséhez tartja elegendőnek a várható bevételt. Mindenekelőtt a 3,5 millió ügyféllel rendelkező, 19 ezer főt foglalkoztató ukrán Aval Bankot venné meg, a tárgyalások már komolyan előrehaladtak. De célba vették a román CEC takarékpénztárat is. A részvényértékesítést beharangozó sajtóértekezleten az RI vezére azt mondta, egyre nehezebb még szabad bankhoz jutni a régióban, újonnan bankot alapítani pedig szinte lehetetlen, így a meglévő hálózatnak egyre nő a fontossága.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megéri olcsóbb telefont venni? Kipróbáltuk a jóárasított, “lite” verziós mobilokat

Megéri olcsóbb telefont venni? Kipróbáltuk a jóárasított, “lite” verziós mobilokat

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Trump alelnökével, Mike Pence-szel indul újra 2020-ban a választáson

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

Elindult magyarul is az egyik legjobbnak tartott tanulási oldal

Tárgyalni akar a tiltakozókkal a hongkongi kormányzó

Tárgyalni akar a tiltakozókkal a hongkongi kormányzó

Komolyzene könnyedén

Komolyzene könnyedén

Az állam szóban támogatja a fogyatékos emberek foglalkoztatását, de tettekkel alig

Az állam szóban támogatja a fogyatékos emberek foglalkoztatását, de tettekkel alig