Még az idén teljesen átrendeződhet a román bankpiac, az ősszel ugyanis várhatóan befejeződik két nagy állami többségi tulajdonban lévő pénzintézet privatizációja. Bukaresti források szerint az OTP is vevőesélyes lehet.

A romániai bankpiac jósolt átrendeződéséhez a magánosítási folyamat mellett a közeljövő bankfúziói is hozzájárulnak, amelyek közül elsőként a német Hypo-Vereinsbank (HVB) és a román Tiriac Bank egyesüléseként 7,5 százalékos piaci részesedéssel létrejön az ország negyedik legnagyobb pénzintézete. A házasságba a HVB tőkét, a Tiriac pedig 681 ezer ügyfelet visz. Piaci elemzők a Tiriac Bank értékét 260-320 millió euróra becsülik, s korábban több külföldi pénzintézet, így a francia BNP Paribas és Société Générale, az osztrák Erste, valamint az OTP Bank is megkereste vásárlási szándékkal. Az egyesülés nyomán létrejövő HVB Tiriac részvényeinek 50,1 százalékát a német anyabank, 49 százalékát Ion Tiriac román üzletember (volt teniszbajnok), 0,9 százalékát pedig a Tiriac Bank jelenlegi kisrészvényesei birtokolják majd. A HVB, illetve az olasz UniCredit bankcsoport között folyó egyesülési tárgyalások (HVG, 2005. június 11.) nem befolyásolják az ügyletet, ám ha azt a fúziót tető alá hozzák, tovább erősödhet az új romániai pénzintézet pozíciója is.

Az egyesülésig azonban a román bankpiac - aktívák alapján számolt - erősorrendje változatlan marad. Az első helyen a még állami tulajdonú Román Kereskedelmi Bank (BCR) áll 26,3 százalékkal, amely az utóbbi három évben mintegy 5 százalékot veszített piaci súlyából. A második helyet a Société Générale által birtokolt Román Fejlesztési Bank (BRD) őrzi 13 százalékos piaci részesedéssel, a harmadik pedig az utóbbi években dinamikusan fejlődő, a korábbi Mezőgazdasági Bankot felvásároló, majd beolvasztó osztrák Raiffeisen Bank (9,3 százalék). A negyedik helyen egyelőre a szintén privatizáció előtt álló Országos Takarék- és Letéti Pénztár (CEC) áll (5,7 százalék). Csak ezután következnek a nagy nemzetközi pénzintézetek, mint a holland ING Bank és az ABN Amro vagy a HVB. Az OTP által 2004 közepén megvásárolt RoBank ugyan 0,9 százalék körül tartja piaci részesedését, ám a korábbi 13.-ról a 18. pozícióra csúszott vissza.

Hat komoly külföldi bank is érdeklődik a BCR iránt - nyilatkozta a múlt héten a brit Reuters hírügynökségnek Gabriel Zbarcea, a vagyonügynökség (AVAS) elnöke. Eddig az olasz Banca Intesa és az UniCredit, a német Deutsche Bank, a holland-belga Fortis, a BNP Paribas és a HVB jelezte vételi szándékát, de hírek szerint a belga KBC, a német Commerzbank és az amerikai Citigroup is tapogatózik. Az AVAS vezetője ezekre a napokra ígérte a versenytárgyalás meghirdetését, amelyben a bank többségi részvénycsomagjára várnak szándéknyilatkozatokat, és a pályázatok értékelésére várhatóan szeptemberben kerül sor. A BCR-ben jelenleg 36,89 százalék az állami tulajdon, ám a kormány érvényesítheti a két pénzügyi befektetővel, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), valamint a Világbankhoz tartozó Nemzetközi Pénzügyi Társasággal (IFC) szembeni részvény-visszavásárlási jogát a tavaly értékesített 25 százalékos pakettre. A privatizáció után fennmaradó 11,89 százalékos csomag egy részét az állam az értékpapírpiacon szándékozik eladni. A BCR papírjainak 8 százalékát az alkalmazottak birtokolják, az öt - az 1990-es évek elején a kárpótlási folyamat során létrejött, jelenleg is több millió részvényessel működő - pénzügyi befektetési társaság (SIF) pedig összesen 30,11 százalékkal rendelkezik. A BCR aktívái 242 ezer milliárd lejt (mintegy 6,7 milliárd eurót) tesznek ki, becsült piaci értéke pedig jóval meghaladja az 1 milliárd eurót.

Azért is igyekeznek az ősszel lezárni a BCR privatizációját, mert a tervek szerint még az idén magánosítani kell a CEC takarékpénztárt is, amelynek piaci értékét 250 millió euróra becsülik. A bukaresti kormány nem szeretné, hogy a két pénzintézetet egyszerre privatizálják, mert több, a BCR versenytárgyalásán esetleg alulmaradó külföldi befektető szívesen harcba indulna a CEC-ért. Ionut Popescu pénzügyminiszter legalább kilenc érdeklődő külföldi bankról tud: az Erste, a holland Rabobank, a belga Dexia és az UniCredit, a Raiffeisen és a HVB neve is kiszivárgott eddig.

A CEC egyik erőssége az országos fiókhálózat, valamint a vidéki környezetben szerzett tapasztalat, aminek köszönhetően a pénzintézet komoly szerepet vállalhat a továbbiakban az uniós vidékfejlesztési programokban. Esélyes lehet bukaresti szakértők szerint a takarékpénztári tapasztalatokkal rendelkező OTP is, amely amúgy is romániai jelenlétének erősítésére törekszik. A BCR privatizációjának lezárása után a jelentkezők listája minden bizonnyal tovább bővül majd a legnagyobb romániai bank értékesítésekor "kirostált" szakmai befektetőkkel.

KRÁLIK LÓRÁND / NAGYVÁRAD

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hivatalos: terrorizmussal vádolják a christchurchi lövöldözőt

Hivatalos: terrorizmussal vádolják a christchurchi lövöldözőt

„Elég egy telefon felülről”: szabadulna a francia bankár a moszkvai börtönből

„Elég egy telefon felülről”: szabadulna a francia bankár a moszkvai börtönből

Egy budapesti kerületben már megvalósulhat a teljes ellenzéki összefogás

Egy budapesti kerületben már megvalósulhat a teljes ellenzéki összefogás

Rekordot döntött a Trónok harca utolsó epizódja

Rekordot döntött a Trónok harca utolsó epizódja

A Huawei után jön a DJI? Amerika most a kínai drónok felé fordult

A Huawei után jön a DJI? Amerika most a kínai drónok felé fordult

Milliárdokat nyer Budapest a futóversenyekkel

Milliárdokat nyer Budapest a futóversenyekkel