A nyugati piacokat elárasztó kínai ruha- és cipődömping után itt az újabb, még komolyabb fenyegetés: a kommunista állam tulajdonában lévő vállalat kezébe kerülhet az USA egyik vezető olajcége. A kínai vállalatok világméretű kirajzását az ázsiai ország hatalmas valutatartalékai is segítik.

Néhány éve legfeljebb kutatóintézetek jövőfirtató tanulmányaiban jelenhetett meg efféle vízió: az USA második legnagyobb olajtársasága vállalatfelvásárlási harcot kényszerül folytatni egy alig ismert olajcéggel - amelyet 70 százalékban a Kínai Kommunista Párt (KKP) uralta pekingi kormány birtokol. Pedig a múlt héten ezzel szembesültek Washingtonban, amikor Kína harmadik legnagyobb olajvállalata, a China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) 18,5 milliárd dollár készpénzt ajánlott az USA olajcégei közül a kilencedikként jegyzett kaliforniai Unocalért, jócskán ráígérve az amerikai Chevron - részvényben és készpénzben kínált - 16,4 milliárdjára.

A látszólag tisztán üzleti ügyből heves politikai vihar kerekedett. Több mint negyven washingtoni törvényhozó - republikánusok és demokraták, ezúttal példás összhangban - nyílt levélben sürgette a Bush-kormányt, hogy vizsgálja meg: az égbe szökő olajárak s a növekvő kínai fogyasztás idején nem sérti-e az USA nemzetbiztonsági érdekeit, ha áttételesen a pekingi kormány kezére kerül az Unocal és vele annak tartalékai. A nemzet biztonságáért érzett aggodalomba azért némi önzés is vegyült: a hangadók egy részének korábbi választási kampányait bőkezűen támogatták amerikai olajtársaságok, köztük a Chevron is. A CNOOC bejelentkezése az - Alaszkában, valamint Ázsiában is fontos lelőhelyekkel rendelkező - Unocalért azonban kétségtelenül felkorbácsolta az USA-ban a kínai gazdasági nyomulás miatt amúgy is érzékelhető indulatokat. Röviddel korábban a szenátus és a képviselőház szankciókat tartalmazó törvényjavaslatokkal állt elő (HVG, 2005. június 18.) az alulértékelt kínai valuta, a jüan árfolyam-változtatásának kikényszerítése, illetve a Kínával szembeni hatalmas amerikai kereskedelmi hiány mérséklése érdekében.

HVG
Az Unocal részvényesei augusztus 10-ére tűzték ki a szavazást a Chevron ajánlatáról, amit az USA tőzsdefelügyeleti bizottsága (SEC) sietve jóváhagyott. Ha a részvényesek a pénzügyileg kecsegtetőbb CNOOC-t választják, akkor az ügylet, a politikai nyomásnak köszönhetően, az USA-ba irányuló befektetéseket vizsgáló bizottság elé kerül. Ez a meglehetős titoktartással működő testület - melyet 1988-ban hoztak létre, amikor egy másik ázsiai gazdasági hatalom, Japán kezdett amerikai cégek felvásárlásába - a stratégiai vagy nemzetbiztonsági okokból aggályos eseteket veszi górcső alá.

A testület eddig 1560 ügyet vett napirendjére, de mindössze 25 esetben indított vizsgálatot, abból is csak 12-nek az eredményét küldte tovább az USA elnökének - akinek jogában áll elfogadni vagy elvetni a bizottság javaslatait -, s formálisan csupán egyetlen akvizíciót vétóztak meg. George Bush - a jelenlegi elnök apja - 1990-ben arra kötelezte a pekingi kormány tulajdonában lévő China National Aero Technology Import & Export Corporationt, hogy adja el a seattle-i székhelyű Mamco Manufacturing repülőgéprészegység-gyártóban megszerzett részesedését. Előfordult viszont, hogy már a vizsgálat ténye is elég volt egy ügylet meghiúsulásához: 2003-ban a hongkongi Hutchison Whampoa ipari holding az ellenállást érzékelve letett arról, hogy megvegye a globális száloptikai hálózatot kiépítő Global Crossingot (HVG, 2002. március 2.).

Saját érdekeit is veszélyeztetheti azonban Washington, ha keményen lép fel az Unocalért kialakult küzdelemben. A pekingi kormány, illetve a KKP befolyásszerzése ugyan hangzatos ellenérv, ám ha megvétózzák az ügyletet, akkor a hatalmas kínai piacra áhítozó és ott dollármilliárdokat beruházó amerikai cégeket is érheti ellencsapás. Peking kezében ráadásul makrogazdasági ütőkártya is van: Japán után immár Kína az amerikai államkötvények második legnagyobb vásárlója, és ezzel az amerikai költségvetési és kereskedelmi hiány egyik legfőbb finanszírozója.

A CNOOC felvásárlási ajánlata - amiben persze a piacszerzési vágy mellett a kínai olajéhség kielégítése is szerepet játszik - csak egyik újabb jele annak, hogy az ázsiai ország gazdasági szuperhatalommá válik, vállalatai pedig külföldi hódításra indulnak. Utóbbit a KKP 2002-es kongresszusa óta központi akarat is ösztönzi (HVG, 2005. április 16.). Ehhez pénzügyi eszközök is társulnak, hiszen például a Huawei Technologies távközlésieszköz-gyártó cég számára a kínai bankok 10 milliárd dolláros hitelkeretet nyitottak külföldi terjeszkedésre és akvizíciókra. Hasonló nagyságrendű, olcsó és könnyű kézzel adott kölcsönből finanszírozná a CNOOC is az Unocal megvételét. A háttérben pedig ott a több mint 660 milliárd dollárnyi valutatartalék, valamint az USA-val szembeni 160 milliárdos kereskedelmi többlet, amit vissza lehet forgatni működőtőke-befektetésként. Nehezíti Washington helyzetét, hogy ha a dömpingszerű áruexport fékezése érdekében kikényszerítené a jüan felértékelését, azzal éppen hogy olcsóbbá tenné a kínai cégek számára az amerikai akvizíciókat.

Az első sokkot az USA számára az okozta, amikor a Lenovo megvette az IBM személyiszámítógép-gyártó tevékenységét (HVG, 2004. december 18.), de ezt a felvásárlást, bár ott is fölmerültek nemzetbiztonsági aggodalmak, végül jóváhagyták. Kína legnagyobb tévégyártója, a TCL - igazolva, hogy az akvizíciók egyik fontos célja ismert külföldi márkanevek megszerzése - a francia Thomson üzletágának megvételével hozzájutott az Amerikában egykor a televízió szinonimájának számító RCA névhez is. A vezető kínai háztartásigép-gyártó, a Haier pedig egy bajba került patinás márkáért jelentkezett be: a Maytaget venné meg, amely az amerikai életforma jelképévé vált óriás hűtőgépeiről ismert, és hozzá tartozik a Hoover porszívócsalád is.

NAGY GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Most derült ki: 6,8 millió Facebook-felhasználó fényképeihez férhettek hozzá idegenek

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

6800 forint helyett most ingyen letöltheti a kiváló túlélőjátékot, a Subnauticát

6800 forint helyett most ingyen letöltheti a kiváló túlélőjátékot, a Subnauticát