Visszanyeri világpiaci elsőségét a generikus gyógyszerek gyártásában a magyar piacon is jelen lévő izraeli Teva, miután felvásárlási megállapodást kötött amerikai riválisával, az Ivaxszal.

HVG
Kitartó volt az izraeli Teva generikusgyógyszer-gyártó: tizenkét éve szemelte ki magának iparági riválisát, az amerikai Ivax céget, és az azóta kisebb megszakításokkal folyó tárgyalások a napokban végül révbe értek. Ráadásul nem is akárhogyan, hiszen a megállapodás lezárásához alaposan fel kellett tornászni a szintén generikus gyógyszereket, azaz szabadalmi oltalommal már nem védett medicinák másolatait gyártó amerikai cégért kínált árat. A nagy múltú, 104 évre visszatekintő, eredetileg gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó jeruzsálemi cég minden idők legnagyobb izraeli vállalatfelvásárlását hajtja végre. A megállapodás értelmében a 19 milliárd dolláros piaci értékű Teva (HVG, 2004. december 18.) 7,5 milliárd dollárt fizet az Ivaxért, ez 14 százalékos felár a részvényárfolyamhoz képest.

A befektetők a maguk módján jelezték is, hogy sokallják a vételárat: az ügylet bejelentésének hírére a tel-avivi tőzsdén 2,8 százalékkal esett az izraeli cég részvényeinek árfolyama, ami pedig az év eleje óta 8,3 százalékkal erősödött. A vételár iparági összehasonlításban is kiemelkedően magas, 4,1-szerese az Ivax 1,8 milliárd dolláros tavalyi forgalmának, nyereségének pedig közel 30-szorosa. A svájci Novartis-csoporthoz tartozó Sandoz február végén két generikumgyártóért, a német Hexalért és az amerikai Eon Labért adott 8,3 milliárd dollárt (HVG, 2005. március 3.), ami 3,8-szerese volt a bekebelezett cégek együttes forgalmának.

De a befektetők hozzászokhattak már, hogy a Teva nagy léptékben gondolkodik: az utóbbi 25 évben minden esztendőben megvett egy-egy vállalatot - anélkül, hogy ez bármiféle gondot okozott volna számára. Arról nem is szólva, hogy a mostani ügyletet csak felerészben egyenlíti ki készpénzzel. A fennmaradó részért részvényeket ad az Ivax tulajdonosainak, akik ily módon együttesen 15 százalékos részesedéshez juthatnak az izraeli cégben.

A még a részvényesek jóváhagyására váró felvásárlásba részben az első számú konkurens, a Novartis-csoport legutóbbi ügylete hajszolta bele az izraelieket, akik akkor egy csapásra elvesztették a generikusgyógyszer-gyártás terén korábban kivívott vezető világpiaci pozíciójukat. A mostani akvizíció révén visszanyerték elsőségüket: az évente 58 milliárd dolláros forgalmú világpiacon az eladásokat tekintve a legnagyobbak. Az amerikai generikumgyártóval megerősödött Teva - amely a magyar piacon négy gyógyszergyártót, illetve -forgalmazót, többek között a Biogalt tömörítő Teva Gyógyszergyár Rt. cégcsoporttal van jelen - éves forgalma 6,4 milliárd dollárra ugrik fel, a Novartis e szegmensben elért 6,1 milliárdjával szemben.

Azért is kellett lépnie a Tevának, mert jószerével az exportból él: egy év alatt 46 százalékkal, 4,8 milliárd dollárra nőtt tavalyi forgalmának mindössze 5 százaléka származik a hazai piacról; termékeinek 64 százalékát az USA-ban, 26 százalékát pedig Európában értékesíti. Az Ivax megszerzésével épp a tengerentúlon - az USA mellett Latin-Amerikában is - tudja erősíteni pozícióit, és emellett lényegesen bővítheti európai, ezen belül kelet-közép-európai jelenlétét is.

Az izraeli cég termékskálája is látványosan bővül. Főként belélegzés útján ható medicinákkal, amelyekben különösen erős az Ivax, míg a Teva eddig főként tablettákban, kapszulákban, kenőcsökben és injekciókban utazott. A belégzéses gyógyszereknek - mint például az asztma kezelésére szolgáló inhalálóknak - ráadásul lényegesen magasabb a profitrátájuk, mivel drágább az előállításuk, így a világpiacon e szegmensben jóval kisebb is a verseny, hiszen lényegesen kevesebben vágnak bele gyártásukba.

Legalább annyira kiélezett a verseny a generikus gyógyszerek piacán, mint a hagyományos medicinákén. Egyre több szereplő megjelenésével gyilkos árverseny alakult ki, különösen a tengerentúlon, ahol a Teva már az Ivax nélküli 12 százalékos részesedésével is a legnagyobb. A piac ráadásul rohamléptekben nő: az általában az eredeti készítmény árának ötödébe kerülő medicinák jelenleg a világ gyógyszerforgalmának 14 százalékát adják. Az amerikai piacon a receptre felírt gyógyszerek fele már ilyen készítmény. E téren - a Novartis elemzőinek előrejelzései szerint - évente 10 százalékos bővülés várható. Az évtized végéig 103 milliárd dollárnyi forgalmú gyógyszerkészítmény szabadalma jár le, és a kormányok is abban érdekeltek, hogy minél alacsonyabbak legyenek az államilag finanszírozott gyógyszerkiadások.

Az amerikai piacon például az a generikusgyógyszer-gyártó jár igazán jól, amelyiknek sikerül elsőként lecsapnia egy-egy lejárt szabadalmú gyógyszerre, mert ez esetben fél évig kizárólagos jogot kap annak forgalmazására az eredeti gyártójától. Az Ivax is élvez ilyen előnyt, amelyet a világ első számú gyógyszergyártójától, az amerikai Pfizertől kapott egy antidepresszáns készítményre, amelynek eredetijéből tavaly 3,4 milliárd dollár értékben adtak el.

TÁLAS ANDREA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az elfoglaltság kultúrája – Így ne áldozd fel magad a sikerért!

Az elfoglaltság kultúrája – Így ne áldozd fel magad a sikerért!

Horvátország szennyvíziszapjának több mint felét Székesfehérvárnál tették le

Horvátország szennyvíziszapjának több mint felét Székesfehérvárnál tették le

Eladták az állítólagos Caravaggio-festményt, jelentették be két nappal az árverés előtt

Eladták az állítólagos Caravaggio-festményt, jelentették be két nappal az árverés előtt

30 kilométeres kerékpárút épül Angyalföldtől Rákoskeresztúrig

30 kilométeres kerékpárút épül Angyalföldtől Rákoskeresztúrig

Eltörlik a vámokat az EU és Vietnam között

Eltörlik a vámokat az EU és Vietnam között

Tarlós „gratulált” Karácsonynak: A selejtezőmérkőzés is mérkőzés

Tarlós „gratulált” Karácsonynak: A selejtezőmérkőzés is mérkőzés