Merre indul el a Nokia? - vetődött fel a kérdés, miután a finn vállalatot a világ első számú mobilgyártójává emelő Jorma Ollila cégvezér átigazolt a Shell brit-holland olajmonopóliumhoz.

A Cisco csak arra várt, hogy lefejezzék a Nokiát - jegyezték meg tőzsdei elemzők, miután elterjedt a hír, hogy az internetes hálózati rendszerek legnagyobb szállítója be akarja kebelezni a világ vezető mobilgyártóját. A Nokia részvényeinek árfolyamát is megmozgató amerikai felvásárlásról szóló híresztelés ugyanis csak pár nappal az után látott napvilágot, hogy a finn vállalat bejelentette: távozik a cég éléről a nemzetközi üzleti élet egyik legismertebb menedzsere, az 54 éves Jorma Ollila elnök-vezérigazgató, a cég függetlenségének egyik legfőbb őre.

A híradásokból nem derült ki, hogy a 123 milliárd dolláros piaci értékű Cisco fúzióra törekszik-e a 70 milliárdra taksált Nokiával, vagy csupán a finnek hálózatiberendezés-gyártó tevékenységére vetett szemet. Iparági szakértők inkább az utóbbit tartják lehetségesnek, és rámutatnak: az internetes világ egyre inkább a kábelnélküliség felé halad, így a "vezetékes" Ciscónak igencsak jól jönne, ha készen megkaparintana egy mobil hálózati megoldásokban élenjáró céget - mint amilyen a Nokia. Csakhogy a finn vállalat sietett cáfolni az egyesülésről lábra kapott találgatásokat, és egyelőre a Cisco is tagadta, hogy tervei lennének a Nokiával.

A kedélyek és a részvényárfolyamok lecsillapodása után a figyelem inkább a Nokia belső ügyeire terelődött. Ki lesz az új Mr. Nokia? - tette fel a kérdést a finn óriásvállalatról szóló The Inside Story című könyv szerzője, Martti Haikio az amerikai The Wall Street Journal pénzügyi napilap hasábjain. Azt ugyan máris bejelentették, hogy a cégtől húsz év után, jövő júniusban lejáró szerződésekor távozó Ollilától Olli-Pekka Kallasvuo veszi át a stafétabotot, ám sokan kétlik, hogy ő is lesz-e akkora hatással a vállalatra, mint elődje. A szintén veterán nokiás korábban a pénzügyekért felelt, jelenleg a legfontosabb részleget, a mobiltelefon-üzletágat igazgatja. A kételyeket az is táplálja, hogy Ollila nem hagyja teljesen magára a céget: az elnöki posztot megtartja. Így sokak számára nem világos, hogy vezérigazgatóként Kallasvuót igazi, egyszemélyi főnöknek szánják, vagy a háttérből továbbra is Ollila szabja meg a stratégiát.

HVG
A bizonytalanságot fokozza, hogy nemcsak Ollila veszi a kalapját. "Személyes okokra" hivatkozva elmegy Pekka Ala-Pietila elnök is. A Nokia-expanziót sikerre vivő vezetőgárdából így csak a most előrelépő 52 éves Kallasvuo marad, aki a kinevezését követő sajtótájékoztatón csupán annyit mondott: a Nokiának továbbra is "az iparági változások éllovasának kell lennie". Ez valójában arra utal, hogy a riválisok mindinkább szorongatják a céget, nem lesz könnyű megtartani a már amúgy is meggyengült globális pozíciókat. A Nokia persze ma is a mobiltelefónia első számú gyártója, de piaci részesedése a kilencvenes évekbeli 40-ről mára 33 százalékra zsugorodott, s már a pénzügyi mutatói sem olyan szépek. A korábban két számjegyű növekedést elérő vállalat tavalyi bevételei mindössze egy százalékkal, 29,27 milliárd euróra nőttek, adózott eredménye pedig 11 százalékkal, 3,21 milliárdra apadt. Az idei első fél évben azonban - a profitot leszorító heves árverseny ellenére - megint megugrottak az eladások.

A teljes összeomlástól Ollila mentette meg a Nokiát a kilencvenes évek elején, amikor a hitelező bankok kétségbeesésükben már az Ericssonnak is felajánlották megvételre a céget, ám a svéd riválist elijesztették a veszteségek. A főnökként 1992-ben színre lépő Ollila rábeszélte a tulajdonosokat, hogy szabaduljanak meg a veszteségtermelő papír-, kábel- és szórakoztatóelektronikai üzletágaktól, és koncentráljanak a nagy jövő előtt álló mobiltávközlésre. Vasakarattal vitte véghez terveit, amelyek nyomán a Nokia pár év alatt Finnország egyetlen multinacionális cégévé fejlődött. A globális vállalatépítés egyik sarkalatos eleme volt, hogy befektetőbarát politikával nagyszámú nemzetközi invesztort emeltek be a Nokia részvényesei közé. Ebben kulcsszerepet játszott a banki jogászként startoló Kallasvuo, aki a háttérbe húzódó pénzügyérként ügyesen forgolódott befektető körökben. Voltak azonban balfogásai is az Ollila-féle vezetésnek. A Nokia 2003 és 2004 táján csak késlekedve reagált a színes kijelzős, kinyitható, elcsúsztatható fedelű mobiltelefonok divatjára, így az amerikai Motorola vagy a dél-korai Samsung is sok felhasználót hódított el tőle.

Váltásra most is szükség van. A gazdagabb nyugati országokban a mobilpiac már telített, így csak az új technológiákkal - beépített fényképezőgép, zene- és videolejátszás, internethasználat - lehet további keresletet gerjeszteni. Nem szabad ugyanakkor elhanyagolni a feltörekvő piacokat sem - így Kínát, Kelet-Közép-Európát vagy Latin-Amerikát -, ahol még robbanásszerűen nő az igény az olcsóbb, egyszerűbb kivitelű mobilok iránt is. A legújabb becslések - a korábbi előrejelzéseket jócskán meghaladva - 760 millióra taksálják az idén vevőre találó készülékek számát.

Az új vezetésnek ebben a kettős versenyben kell megőriznie a Nokia első helyét. Kérdés, hogy ez a feladat Ollilára vár, vagy ő már inkább egy másik világcég, a brit-holland Royal Dutch Shell piaci pozícióinak megerősítésén fáradozik majd. Távozása után néhány nappal ugyanis bejelentették, hogy Ollila - aki már korábban is jelezte, hogy máshol is próbára tenné vezetői képességeit - a jövőben a nemrég szerkezeti átalakításon átment és megújulásra váró olajmulti elnöke lesz. A Nokia belvilágát jól ismerő Haikio megfogalmazása szerint ugyanakkor "a finn vállalat arca továbbra is Ollila marad".

HEIMER GYÖRGY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dízelhiszti helyett dízelhibrid: teszten a zöld rendszámos és 1300 km-es hatótávú Mercedes

Dízelhiszti helyett dízelhibrid: teszten a zöld rendszámos és 1300 km-es hatótávú Mercedes

Svájcban perelhetnek a hozzátartozók a Hableány-katasztrófa miatt

Svájcban perelhetnek a hozzátartozók a Hableány-katasztrófa miatt

Trump "virtuális hazaárulással" vádolta meg a The New York Timest

Trump "virtuális hazaárulással" vádolta meg a The New York Timest

Elkapta a rendőrség a zalaegerszegi parkerdőben megtalált nő gyilkosát

Elkapta a rendőrség a zalaegerszegi parkerdőben megtalált nő gyilkosát

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

Bevándorló fosztotta meg a német szélsőjobbot az első polgármesteri helytől

Bevándorló fosztotta meg a német szélsőjobbot az első polgármesteri helytől