Oroszország történelmének legjelentősebb üzleti megállapodása révén a Gazprom gázipari monopólium 13 milliárd dollárért többségi tulajdont szerzett az ötödik legnagyobb orosz olajipari cégben, a Szibnyeftyben. A Gazprom folytatni akarja terjeszkedését.

Végre egy üzlet, ahol mindenki jól járt. Az állami többségi tulajdonba került Gazprom orosz gázipari monopólium a piaci értéknél olcsóbban, 13,1 milliárd dollárért jutott hozzá az ötödik legnagyobb orosz olajtermelő céghez, a Szibnyeftyhez, míg az olajcég legnagyobb részvényesének, a Millhouse Capital révén többségi tulajdonos Roman Abramovicsnak sincs oka a panaszra. Nyolc évvel ezelőtt ugyanis - az azóta angliai száműzetésbe kényszerült Borisz Berezovszkijjal együtt - a mostani ár századrészéért jutott a céghez. A Gazprom, amely néhány hónapja egyik leányvállalata révén már 3 százalékos részesedést szerzett a tavalyi évben 34 millió tonna olajat felszínre hozott és 8,9 milliárd dolláros forgalom mellett 2 milliárdos adózott nyereséget termelt Szibnyeftyben, a 13 milliárdért most további 72,7 százalékos tulajdonrészhez jutott, így a maga több mint 75 százalékával bármilyen döntést rá tud kényszeríteni a többi részvényesre.

A vételár azt jelenti, hogy a Gazprom hordónként 3,3 dollárt fizetett a Szibnyefty ismert olajtartalékáért, ami olcsónak számít. Elemzők szerint ugyanis ha a cég nyilvános árverésen kelt volna el, akár 25 milliárdot is megadtak volna a részvénycsomagért.

HVG
Alekszej Miller igazgatótanácsi elnök szavai szerint a Gazprom - amely 12 millió tonnás kőolajtermelésével a Szibnyefty megszerzése előtt nem számított nagy játékosnak - folytatni akarja a terjeszkedést, és hazai, illetve külföldi cégek felvásárlása révén azt szeretné elérni, hogy jövedelmének 55 százaléka származzon az olajtermelésből. Elemzők szerint az idei első félévben 21 milliárd dolláros forgalmat elért Gazprom - amely 544 milliárd köbméteres éves teljesítményével a világ földgáztermelésének ötödét adja - addig meg sem akar állni, amíg nem lesz a világ legnagyobb energetikai holdingja.

A tervek szerint 2010-re 580 milliárd köbméterre nő a cég földgázkitermelése, az export pedig a jelenlegi 140 milliárd helyett 180-190 milliárd köbméter lesz. A kivitel növelésében kulcsszerepet játszik a 2010-re elkészülő, Északi-tenger alatti, Németországban partot érő, illetve a Kína felé tervezett csővezeték megnyitása. Az európai vezeték megépítése egyébként komoly felzúdulást váltott ki Ukrajnában, valamint Lengyelországban: attól tartanak, a víz alatti vezetékkel, illetve annak esetleges bővítésével Moszkva fokozatosan ki akarja váltani a szomszédos országok területén futó csőhálózatot, így mindkét ország elesne a jelentős tranzitbevételektől.

A Gazprom üzletpolitikája egyébként tökéletesen egybevág Moszkva politikai szándékaival: Vlagyimir Putyin orosz elnök az energiatermelésben meglévő állami részesedés növelését szorgalmazza, és a Szibnyefty megvétele azt jelenti, hogy ma már a 460 millió tonnás éves oroszországi termelés 28 százalékát adják az állami többségi tulajdonban lévő cégek. A magánvállalatok jó részének - a Lukoilnak, a Szurgutnyeftyegaznak, illetve a Rosznyeftynek - élén is olyan, a Kremlhez közeli vezetők állnak, akik aligha szállnak szembe a politikai elit akaratával.

A terjeszkedéshez szükséges pénz egy részét a Gazpromnál hitelekből teremtik elő - a mostani vásárlásnál egy nyugati pénzintézetekből álló konzorcium 12 milliárdot adott össze -, ám az is jelentősen növeli majd a jelenleg 120 milliárd dolláros piaci értékű cég pénzügyi lehetőségeit, hogy néhány hónapon belül valószínűleg megszüntetik a külföldieket sújtó részvényvásárlási korlátozásokat. A külföldiek a jövőben nem csak kerülő úton és mintegy 20 százalékos felárral vehetnek Gazprom-papírokat, és megszűnik az a korlátozás is, mely szerint legfeljebb 20 százalékos részt szerezhetnek a cégben. A hosszú távon állami többségi tulajdonban maradó Gazprom részvénypiacának felszabadítása elemzők szerint újabb fellendülést eredményezhet az orosz tőzsdén, ahol május óta különben is szakadatlan a növekedés: a meghatározó index négy hónap alatt 650 pontról ezerre nőtt.

A Szibnyefty eladásával valamennyi igazán jelentős oroszországi érdekeltségétől megvált Abramovics: az utóbbi két évben már túladott az Aeroflot orosz légitársaságban meglévő 26 százalékos csomagján, illetve a RuszAl fémipari holdingban megszerzett 50 százalékos részesedésén is. Moszkvai elemzők szerint Abramovics valószínűleg Nagy-Britanniában tervez újabb beruházásokat, és addig is bőven marad pénze az angol Premier League-ben játszó csapata, a Chelsea finanszírozására.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nemzetközi gazdaság

Új Mol-partner

A napokban a RusszNyefty hivatalosan is átvette a Mol Rt. és a Jukosz által közösen alapított Zapadno-Malobalik Kft.

És akkor a vonatok az alagútba, a bankok a határidőbe nem fértek bele

És akkor a vonatok az alagútba, a bankok a határidőbe nem fértek bele

Nem tesz jót a bőrnek az óceánban fürdőzés

Nem tesz jót a bőrnek az óceánban fürdőzés

Hatvanezer dízelautót kell visszahívnia a Daimlernek

Hatvanezer dízelautót kell visszahívnia a Daimlernek

Orbán Viktor azért rombol, hogy fenntartsa a folyamatos válsághelyzet képzetét

Orbán Viktor azért rombol, hogy fenntartsa a folyamatos válsághelyzet képzetét

Baleset egy balatoni építkezésen: két ember életveszélyesen megsérült

Baleset egy balatoni építkezésen: két ember életveszélyesen megsérült

Bécsben felejtett 30 embert a Wizz Air, nem jutottak el Tenerifére

Bécsben felejtett 30 embert a Wizz Air, nem jutottak el Tenerifére