Megnyílt a világ legnagyobb bankja, miután a japán Mitsubishi Tokyo és hazai versenytársa, az UFJ végrehajtotta szervezeteik egy évvel ezelőtt elhatározott összevonását.

Összehangolt bankrablásra gyanakodtak a tokióiak múlt pénteken, amikor azt látták, hogy az éj sötétjében a város több pontján is munkásruhába öltözött, fúrógépekkel és kalapácsokkal felszerelkezett emberek szorgoskodnak a pénzintézetek bejáratainál. Hamar kiderült azonban, hogy szó sincs bankrablásról, a munkások valódiak, és egy újonnan alakult pénzintézet feliratait helyezik el a falakon. Pontosabban nem is olyan új ez a pénzintézet, létrehozásáról már tavaly megállapodtak, de a szervezetek összevonása jó egy évig húzódott, és a régi-új bankfiókok végül csak most nyíltak meg. Kereskedelmi banki tevékenységüket azonban majd csak jövőre egyesítik, a két pénzintézet számítógépes rendszerét ugyanis - több kudarc után - még nem sikerült összehangolni.

Az eddigi második legnagyobb japán bank, a Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc. (MTFG) tavaly nyáron tett ajánlatot a negyedikként jegyzett UFJ Holdings Inc. felvásárlására. Alig hangzott el a bejelentés, az egyik legerősebb hazai rivális, a Sumitomo Mitsui nyomban magasabb ellenajánlatot tett, így az ügylet nyélbe ütése igencsak elhúzódott. Az oszakai UFJ menedzsmentje azonban nem szimpatizált a Sumitomóval, amely végül feladta, és a részvényesek idén júniusban jóvá is hagyták a tokiói MTFG-vel való, 3400 milliárd jenes, azaz mintegy 30 milliárd dolláros, részvénycserével végrehajtandó fúziót, amelynek révén létrejött a Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. (MUFG).

HVG
A bankba igyekvő japánoknak tehát most új rövidítést kell megtanulniuk, de az MUFG betűszóval a külföldieknek sem árt megismerkedni: ez ugyanis a világ legnagyobb bankját jelöli. A két bank együttesen a mérlegfőösszeg alapján készült világrangsorban az idei éllovasságra törő amerikai Citigroupot és a tekintélyes The Banker brit pénzügyi magazin tavalyi listavezetőjét, a svájci UBS-t is megelőzi. Az MUFG a legfrissebb vállalati adatok alapján 1680 milliárd dollárnyi vagyont kezel, a Citigroup mérlegfőösszege az idei első félév végén 1550 milliárd dollár volt. A japán megabank 110 milliárd dollárra tett piaci értéke azonban kevesebb mint fele New York-i riválisáénak.

A külföldi bankoknak egyelőre nem kell komolyabban számolni az új óriással, mivel az MUFG elsősorban a szigetországban működik. A Mitsubishinek külföldön is vannak ugyan jelentős érdekeltségei, de az UFJ szinte kizárólag a hazai lakossági üzletágban erős. Ráadásul a japán bankok nyereségessége, így az MUFG-é is, messze elmarad amerikai és európai versenytársaiké mögött.

Sőt az új banknak egyelőre a veszteségek ledolgozásán kell fáradoznia. A márciusban záródott pénzügyi évben kettejük összesített vesztesége 1,23 milliárd dollár volt, ám a fúziótól azt remélik, már az idei év végére 6,5 milliárd dollárnyi, 2009-re pedig már 9,7 milliárd dollárnyi tiszta profitot érnek el.

A célkitűzés túl bizakodónak látszik, az UFJ ugyanis négy éve vastagon veszteséges. Még tavaly is közel 4 milliárd dollárnyi bukást könyvelt el - bajba jutott ügyfelei között szerepel az egyik vezető kiskereskedelmi lánc, a Daiei (HVG, 2005. szeptember 3.) -, ami automatikusan maga után vonta a vezetés egy részének távozását. Hárman közülük rács mögé is kerültek, mivel a vád szerint hamisan tájékoztatták a hatóságokat a bank rossz hiteleiről. Az UFJ vonzerejét növeli ugyanakkor, hogy Japánban elsőként nyújtott 24 órás ATM-szolgálatot, és fiókjai kezelik az országban a legtöbb hitelkártyát.

Szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak a megabank létrejöttének a szigetországban: a bankvilág újjászületését ünneplik. A japán pénzintézetek a kilencvenes évek végére ugyanis padlóra kerültek, mivel a korábbi időszakban kihelyezett hiteleik nagy része behajthatatlanná vált, amiben döntő szerepe volt annak, hogy a hatóságok éveken át elnézték az adóssághegy duzzadását. A csődök és felvásárlások nyomán először 23-ról hétre, majd a kétezres évek elejére négyre csökkent a nagybankok száma. 2001-re az akkori vezető pénzintézetek - az UFJ, a Mizuho, a Sumitomo Mitsui és a Daiwa - együttesen közel 30 milliárd dollárnyi veszteséget halmoztak fel. A behajthatatlan kinnlevőségek értéke 2002 márciusában érte el a csúcspontot 325,7 milliárd dollárral. Azóta a bankok szisztematikusan írták le rossz hiteleiket, amivel többségük évről évre hatalmas veszteségeket kényszerült ugyan elkönyvelni, ám idén márciusra az adóssághegy a felére, 166,5 milliárd dollárnyira apadt. Ehhez persze az is kellett, hogy a konszolidáció során a szektor közel 100 milliárd dollárnyi tőkeinjekciót kapjon, amiből eddig csak 16 milliárdot fizettek vissza. Hosszú évek után a bankszektor egésze - a Japán Bankszövetség adatai alapján - tavaly már nyereséges volt.

Bármennyire ünneplik azonban világelsőségüket a minden idők legnagyobb japán vállalati fúziójával létrehozott új bank vezetői, könnyen lehet, hogy hamarosan őket is letaszítják a trónról. Koizumi Junicsiró kormányfő ugyanis - különösen miután magabiztosan nyerte a szeptember közepén tartott előrehozott parlamenti választást - teljes erővel hozzálátott a japán posta régóta tervezett privatizációjához (HVG, 2005. július 16.). A lakossági megtakarítások első számú szigetországi kezelőjének tartott, 25 ezer fiókkal rendelkező posta a 2007-ben induló magánosítás után - életbiztosítási üzletágával együtt - 3300 milliárd dolláros mérlegfőösszegével messze lekörözi majd a világ bármely pénzintézetét.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kivizsgálják, jutott-e mérgező anyag a társasházba, amelynek pincéjében vegyi anyagot tároltak

Kivizsgálják, jutott-e mérgező anyag a társasházba, amelynek pincéjében vegyi anyagot tároltak

Reklámadók

Reklámadók

Megjelent az 5G frekvenciatender: miért is jó ez nekünk?

Megjelent az 5G frekvenciatender: miért is jó ez nekünk?

Éhes és kifáradt jegesmedve sétált el egészen Norilszkig

Éhes és kifáradt jegesmedve sétált el egészen Norilszkig

Egy hétfőn árokba hajtott busz miatt teljes útlezárás van az M3-as egy részén

Egy hétfőn árokba hajtott busz miatt teljes útlezárás van az M3-as egy részén

A színész megerősítette: Draco Malfoy meleg volt

A színész megerősítette: Draco Malfoy meleg volt