Az olcsó internetes telefonálás rohamos terjedése a távközlési cégek hagyományos üzleti modelljének a végét jelentheti.

Tudja, mi az a VoIP? Ezt a kérdést tették fel nemrég egy amerikai közvélemény-kutató cég munkatársai, és a válaszadók 87 százalékának fogalma sem volt róla. Néhányan egy új, európai hibrid autóra, mások egy alacsony szénhidráttartalmú vodkára tippeltek. A Voice over Internet Protocol, azaz az interneten keresztül történő hangátvitelt jelentő betűszó ismeretlensége érthető, az újfajta telefonálási technológia eddig elsősorban a nagyvállalatoknál hódított, és csak az utóbbi időben jelent meg a lakossági felhasználók körében. Az olcsó internetes telefonálás azonban a távközlési szektor teljes átszabását indította el.

Nemcsak technikai újításról van szó, hanem hatalmas üzletről is. Ezt jelzi, hogy az internetes bolhapiacáról ismert amerikai eBay cég nemrég 4,1 milliárd dolláros ügylet keretében felvásárolta a világhálón keresztül ingyenes telefonálást kínáló, luxemburgi székhelyű - szoftverfejlesztését az észtországi Tallinnba kiszervező - Skype Technologies vállalatot (HVG, 2005. szeptember 17.). A Skype két internetre kötött számítógép között teremt ingyenes beszélgetési lehetőséget, hagyományos telefon hívásakor pedig a vezetékes vagy mobilhívás áránál jóval alacsonyabb percdíjat kell fizetni. A cég ebből - valamint egyéb fizetős szolgáltatásaiból - az idén várhatóan 60 millió, jövőre pedig 200 millió dollár bevételre tehet szert. Nyeresége kétéves fennállása alatt még nem volt, ám a Skype-ot már 54 millióan használják - számuk naponta átlagosan 150 ezerrel emelkedik -, s több mint 178 milliószor töltötték le a hangátvitelhez szükséges ingyenes programját.

A világhálós hangátvitellel évek óta próbálkoztak, ám a lassú, betárcsázós kapcsolatok miatt a minőség nem volt versenyképes a hagyományos telefontársaságokéval. A változást a kihagyás- és torzításmentes hangot produkáló nagy sávszélességű - elsősorban kábeles, illetve ADSL - összeköttetés gyors terjedése hozta el. A VoIP-technológia alapesete a két számítógép közti, mikrofon és fejhallgató segítségével zajló beszélgetés; közbenső megoldás egy számítógép és egy hagyományos telefon összekapcsolása. A legújabb rendszerek a hagyományos telefonnal megegyező küllemű készülékek között teremtenek kapcsolatot, ám a teljes forgalom az interneten keresztül zajlik. A Skype például ezt még nem kínálja, ám szakértők egyetértenek abban, hogy ez a módszer a változástól - különösen ami a mindennapok technológiáját érinti - időnként ódzkodó fogyasztók megnyerésének kulcsa. A technológia terjedését fékezheti az is, hogy több országban egyelőre nem lehet VoIP-kapcsolatról a segélyhívó számokat tárcsázni, és mind az Európai Unióban, mind pedig az USA-ban még várat magára a szabályozási kérdések tisztázása. Emellett csak ott használható, ahol széles sávú internetelérési lehetőség van, áramhiány esetén nincs összeköttetés - ez a hagyományos telefonnál nem fordul elő -, és a VoIP-készülékeket, mint minden más, a világhálóra kapcsolódó számítástechnikai eszközt, nem árt védeni a vírusoktól és egyéb behatolóktól.

Az amerikai Vonage társaság szolgáltatásának igénybevételéhez például a telefont egy adapter segítségével kell a nagy sávszélességű internetre csatlakoztatni. A csaknem öt éve alapított cég tavaly óta komoly piaci szereplő, elsősorban az USA északkeleti részén, ahol máris árversenyre kényszerítette két hagyományos riválisát, a Verizont, illetve a közelmúltban az SBC Communications által felvásárolt AT&T-t. A cégnek az év elején 1,8 millió előfizetője volt, előrejelzések szerint 2005 végére 4 millió, 2010-re pedig már 17 millió lesz.

Második oldal (Oldaltörés)

Európában a VoIP-technológia a lakossági piacon főleg Nagy-Britanniában hódít, ahol a Dixons elektronikai áruházlánc - a Magyarországon is jelen lévő ElectroWorld tulajdonosa - anyavállalata, a DSG International indított szeptemberben szolgáltatást, szintén adapteres készüléket kínálva. A kesztyűt felvette az egykori állami monopólium, a BT - amely maga is letölthetővé tette két számítógép közti ingyenes beszélgetést lehetővé tevő szoftverét -, azonnal csökkentve saját VoIP-alapú szolgáltatásának az árát.

Az új technológia kétélű fegyver a hagyományos telefontársaságok számára. Ha nem alkalmazkodnak hozzá, újdonsült versenytársaik elviszik előlük a piacot, ha viszont túl gyorsan állnak át, saját szolgáltatásuk bevételeit csapolják meg. Iparági elemzők szerint viszont nincs sok választásuk, a telefonálás ugyanis gyorsuló ütemben tevődik át az internetre. Ezzel pedig idejétmúlttá válhat a telefontársaságok üzleti modellje, amelyben a hívások költségét a távolság és a lebeszélt idő határozza meg. Egyesek szerint a VoIP-technológia egyenesen a rendszer teljes összeomlását okozhatja, amikor - az internethez kapcsolódás költségén túl - a beszélgetés akár korlátlan ideig is ingyenes lesz.

A netes telefonálással értelmét veszti a hagyományos társaságok technikai modellje is. A központok és a vezetékhálózat megmaradnak ugyan adattovábbítónak, ám lényegtelenné válik, hogy beszélgetés céljából ki és hol csatlakozik készülékével az internetre. Az is mindegy lesz, hogy a kapcsolat vezetékes vagy drót nélküli (wi-fi). Ezzel globálissá válhat a távközlési szolgáltatók kínálata, amit az is jelez, hogy a Vonage-nál és több társánál térítés fejében olyan telefonszám igényelhető, amely nagy sávszélességű internetkapcsolatra csatlakoztatott VoIP-készüléken a világ bármely pontján képes "csörögni", azaz előfizetője magával viheti, bárhova utazik is.

Nemcsak a telefontársaságok reagáltak a Skype kihívására, hanem a számítástechnikai és az internetes cégek is. A világ leglátogatottabb portálját működtető amerikai Yahoo júniusban vette meg a Dialpad Communications VoIP-szolgáltatót, a legnépszerűbb keresőprogram gazdája, a Google pedig elindította a GoogleTalkot. Beszállt a szoftveróriás Microsoft is, amely a San Franciscó-i Teleo megvásárlásával tervezi bővíteni MSN Messengerét, míg a Time Warner médiabirodalomhoz tartozó AOL internetszolgáltató pár napja jelent meg TotalTalk szolgáltatásával.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Négyes karambol történt az M7-esen a Balaton felé

Négyes karambol történt az M7-esen a Balaton felé

A Hableány-tragédia miatt a koreai turisták továbbra is törlik a hajós programokat

A Hableány-tragédia miatt a koreai turisták továbbra is törlik a hajós programokat

Több hullámban támad a zivatar, 2-3 centis jég is eshet

Több hullámban támad a zivatar, 2-3 centis jég is eshet

Kimondta az Európai Bíróság: uniós jogot sért a német autópályadíj-rendszer

Kimondta az Európai Bíróság: uniós jogot sért a német autópályadíj-rendszer

Itt a figyelmeztetés: viharos lesz a csütörtök is

Itt a figyelmeztetés: viharos lesz a csütörtök is

A TV2 volt társtulajdonosa vlogot indított

A TV2 volt társtulajdonosa vlogot indított