Átmenetileg fel kellett függeszteni a kereskedést a világ második legnagyobbjaként emlegetett tokiói tőzsdén, miután kiderült, hogy a börze egyik sztárjának számító információtechnológiai cég könyvelést hamisított, és a befektetők pánikszerű eladásba kezdtek.

Házkutatást tartott a múlt héten a tokiói ügyészség Japán legígéretesebben fejlődő információtechnológiai birodalma, a Livedoor Co. irodáiban. Különösen a cég mindeddig szinte nemzeti hősként ünnepelt vezérének hivatali szobájára voltak kíváncsiak. Egy ügyészséghez érkezett feljelentő levél szerint ugyanis a 33 éves dúsgazdag cégalapító, Horie Takafumi - akit hétfőn az értékpapírtörvény megsértésének gyanújával őrizetbe is vettek - és további két vezető utasítására a vállalat szándékosan a valódinál sokkal szebb eredményeket tett közzé jelentéseiben. A példátlan gyorsasággal akcióba lépő ügyészségi nyomozók emellett az értékpapírok kereskedelmét szabályozó törvény többszöri megsértésével is gyanúsítják a vállalatbirodalom vezetőit. A Mainicsi Simbun nevű napilap szerint a több mint ötven vállalatot tömörítő Livedoor akvizícióként jelentette be olyan cégek felvásárlását, amelyeket már korábban az irányítása alá vont fiktív részvénytársaságon keresztül. "A nyomozás előrehaladtával egyre nyilvánvalóbb, hogy Japán egyik legdinamikusabban fejlődő vállalkozásának a sikere nem Horie tehetségének vagy a vállalat egyedülálló szolgáltatásainak köszönhető - nyilatkozta a HVG-nek Nagaszava Toru tokiói ügyvéd, a vállalati felvásárlások szakértője -, sokkal inkább a hamis adatokkal támogatott agresszív terjeszkedési stratégiának."

A Horie nevével kapcsolatban felmerült gyanú sokkolta a korrupciós botrányokra máskülönben lassan már érzéketlen japán közvéleményt és a befektetőket. A nyomozás hírére a cég részvényeinek árfolyama zuhanni kezdett, ideiglenesen magával rántva a szektor más nagyágyúit is. A bejelentést követően a Livedoor-papírok két napon át a napi maximális 80 jenes esést produkálták, majd kivonták őket a kereskedésből. Mélyítette a bizonytalanságot, hogy halva találták szállodai szobájában a Livedoorhoz kötődő H. S. Securities befektetési cég alelnökét. A Livedoor riválisai közül az ország legnagyobb portáljaként számon tartott Yahoo Japan közel 10, a vezető internetszolgáltató Softbank 13 százalékot veszített értékéből, a 225 részvényt összefogó Nikkei-index pedig 2,9 százalékkal esett.

A részvényeiktől pánikszerűen szabadulni kívánó befektetők ajánlatözöne lebénította a tőzsde számítógépes rendszerét, ezért a kereskedést múlt hét szerdán húsz perccel korábban bezárták, és a börze a következő napokban is rövidített üzemben dolgozott. A pánikhangulat elültével a szektor papírjai visszanyerték erejüket, de a tőzsde infrastruktúrájába vetett bizalom véglegesen megingott.

Még egy hónapja sincs, hogy a világ második legnagyobb tőzsdéjének elnöke, Curusima Takuó lemondásával elismerte felelősségét a kereskedelmi ügyleteket lebonyolító rendszer elégtelenségéért. Akkor a Mizuhó konszern egyik brókere tévedésből az ár töredékéért kínált eladásra egy újonnan bevezetett részvényt. A hibát azonban nem sikerült korrigálni a rendszerben, így a malőr 350 millió dollárjába került a brókercégnek. Egy hónappal korábban pedig - úgymond műszaki hiba miatt - majdnem egy teljes napra leállt a Fujitsu cég által kifejlesztett rendszer. A zavarok hátterében a webalapú tranzakciók számának növekedésétől elmaradó kapacitásbővítés áll. A japán pénzügyminiszter által is bírált tőzsde szóvivője elmondta: a biztonságosan napi 4 millió megrendelést feldolgozó rendszer kapacitását e héttől 4,5, egy hónapon belül 5, az év végére pedig 14 milliósra szeretnék bővíteni.

A tőzsdei botrányt közvetve kiváltó Horie az utóbbi tíz év legismertebb s egyben legellentmondásosabb figurája Japánban, akiről mindenkinek van valamilyen véleménye. Az egyetemről kibukott gyerekarcú playboy elsősorban önbizalmának köszönheti hírnevét. 1996-ban Living on the Edge néven a semmiből létrehozott, később Livedoorra keresztelt cégével Japán egyik leglátogatottabb internetes portálját építette fel. Először - ingyenes levelezőrendszer, turisztikai és pénzügyi szolgáltatások mellett - saját blogját kínálta a látogatóknak, majd folyamatos felvásárlásokkal bővítette szolgáltatásait.

Neve aztán egy baseballcsapat megvételére tett ajánlat során vált közismertté, amikor az elutasításra reagálva a rendre rövid ujjú pólóban mutatkozó Horie "egy csapat keményfejű öregnek" nevezte tárgyalópartnereit, akiknek "személyes értékei meg sem közelítik a saját elképzeléseiket megvalósító vállalkozókéit". Ezt követte Japán történetének első ellenséges felvásárlási kísérlete a Fuji tévécsatorna ellen, ami - pozitív külföldi visszhang mellett - tovább bővítette a jövő vállalkozóját éltetők táborát. Tavaly Horie a választásokon is indult, ahol a reform-őszinteség-önbizalom hármas jelszavával kampányolt Koizumi Junicsiró kormányfő liberális demokrata pártjának színeiben, ám a parlamentbe nem jutott be.

PÁSZTOR AURÉL / TOKIÓ

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Izgalmasnak tűnik: három részből hajtogatna új telefont az LG

Izgalmasnak tűnik: három részből hajtogatna új telefont az LG

Kiöntötte a pilóta a kávéját az óceán fölött, kényszerleszállás lett a vége

Kiöntötte a pilóta a kávéját az óceán fölött, kényszerleszállás lett a vége

Sietnie kell annak, aki banki kedvezményt is szeretne a babaváró hitel mellé

Sietnie kell annak, aki banki kedvezményt is szeretne a babaváró hitel mellé

Nagyon máshogy néznek ki ezek a Snickersek, de miért?

Nagyon máshogy néznek ki ezek a Snickersek, de miért?

Közel félmilliót ér az öttalálatos szelvény a hatos lottón

Közel félmilliót ér az öttalálatos szelvény a hatos lottón

Kínában több, mint a kétszeresére nőtt a felhőszolgáltatásokból származó bevétel

Kínában több, mint a kétszeresére nőtt a felhőszolgáltatásokból származó bevétel