Költségeinek csökkentése érdekében Lengyelországba viszi termelését Németországból a háztartási gépeket gyártó AEG. Az alkalmazottak sztrájkkal tiltakoznak, a politikusok pedig az EU támogatási rendszerét bírálják.

Németországban minden évben megválasztják az év szószörnyetegét. A nyelvészekből álló zsűri az idén a legutálatosabb szókreációnak az "elbocsátástermelékenységet" (Entlassungsproduktivität) találta. Ez a torzszülött az utóbbi hónapokban furakodott be a gazdasági szókincsbe, s azt hivatott körülírni, hogy a cégek miként növelhetik nyereségüket munkásaik elbocsátásával. A svéd Electrolux konszern ebből a szempontból igazán gyors felfogású tanulónak bizonyult, hiszen nem csupán néhány alkalmazott, hanem egy egész gyár elbocsátásával igyekszik javítani termelékenységét: jövőre bezárja az AEG nürnbergi gyárát, s a termelést Lengyelországba helyezi át.

HVG

Az 1889-ben alapított német villamossági nagyvállalat, az AEG háztartási gépeket gyártó részlege 1994-ben került a lendületesen terjeszkedő - Magyarországon akkoriban a Lehel hűtőgépgyárat felvásárló - svéd nagyvállalat tulajdonába. A svédek a Németországban változatlanul jól csengő AEG márkanevet megtartva mosó- és mosogatógépeket gyártottak a nürnbergi telephelyen - az utóbbi időkben már veszteséggel. Legalábbis ezt állította egy interjúban a gyárbezárást magyarázva Hans Straberg Electrolux-vezér, hozzátéve, hogy a német piacon eladott minden egyes mosó-, illetve mosogatógép 45-60 euró ráfizetést jelent a konszernnek. Vagyis a nürnbergi gyár drágán termel, miközben a német fogyasztásicikk-piacon ádáz árverseny dúl. Ezért kell az üzemet bezárni, s a termelést Lengyelországba áthelyezni, ahol az alacsonyabb költséggel még versenyképesen lehet gyártani.

A bezárásról szóló döntés már tavaly megszületett - Wolfgang Clement, az előző német kormány gazdasági minisztere a napokban egy kerekasztal-beszélgetésen el is panaszolta, miként győzködték a svédeket, ám mindhiába. Mostanra azok a tárgyalások is zátonyra futottak, amelyeket a szakszervezet folytatott a tulajdonosokkal a nürnbergi gyár 1750 alkalmazottjának sorsáról. Az IG Metall azt akarta elérni, hogy a dolgozók minden ott töltött év után háromhavi átlagbérnek megfelelő végkielégítést kapjanak, és a cég finanszírozza átképzésüket.

Miután a tárgyalások kudarcba fulladtak, a dolgozók a területi szakszervezettel közösen úgy döntöttek, előrehozzák a gyárbezárást: január 20-án határozatlan idejű sztrájkba léptek. Abban bíznak, a legfeljebb egy-két hetes készletek felhasználása után a svédek megérzik a nürnbergi gyár leállását, s mivel - amint azt az Electrolux-főnök is elismerte - külföldi piacokon még nyereségesen mennek el az AEG-készülékek, hajlandóak lesznek változtatni álláspontjukon. Azóta piros színű, "Sztrájkolunk" feliratos védőmellényeket viselő dolgozók fagyoskodnak a nürnbergi gyár bejárata előtt, fémhordókba dobált raklapok tüzénél melegszenek, s a jobb idők reményében a múlt héten még művészeti programmal körített sztrájkünnepet is tartottak.

Jobb időket azonban legfeljebb a meteorológusok ígérhetnek számukra. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy a cégek költséghatékonysági megfontolásokból - az "elbocsátástermelékenység" elvét szem előtt tartva - külföldre viszik a termelést. S teszik ezt nemcsak a multinacionális vagy a külföldi vállalkozások, hanem a német vállalatok is, mint például a hannoveri Continental, amely szintén bejelentette, hogy 2007 végéig a személygépkocsiabroncs-gyártás egy részét az alacsonyabb munkabérek, így a nagyobb nyereség reményében Kelet-Európába telepíti. Ez ellen a napokban 30 ezer Continental-alkalmazott tiltakozott országszerte, de a döntés megmásítását nekik sem sikerült elérniük, csupán annyira jutottak, hogy a cég és a szakszervezet szociális tervet dolgoz ki az állásukat elvesztők számára.

A gyárak elvándorlása, s ezzel a munkanélküliség növekedése persze a politikusokat is idegesíti. Michael Glos gazdasági miniszter a múlt héten levelet írt osztrák kollégájának, Martin Bartensteinnek - aki az EU soros elnökségét ellátó Ausztria nevében az uniós gazdasági miniszterek tanácsának az elnöke -, azt indítványozva: ne részesülhessenek közösségi támogatásokban olyan beruházások, amelyek csupán egy másik uniós országból való munkahely-átcsábítást szolgálnak. Bár Glos egy szóval sem említette az AEG-esetet, mindenki értett a szóból, s José Manuel Barroso bizottsági elnök, valamint Günter Verheugen, az EU iparügyi biztosa kapásból cáfolta, hogy uniós pénzzel támogatnák a munkahelyek exportját. Úgy tűnik azonban, a feltételezés már bevette magát a köztudatba: az Eurobarometer legfrissebb felmérése szerint a németek 84 százaléka tart a munkahelyek olcsóbb, vagyis alacsonyabb bérekkel dolgozó EU-országokba való elvándorlásától, 64 százalékuk szemében pedig az unió már nem megoldója, hanem inkább kiváltója a gazdasági gondoknak.

WEYER BÉLA / BERLIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Orbán Gáspár: Imádkozni kell azokért, akik támadnak

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható