A digitális korhoz alkalmazkodva próbálják újjáéleszteni a nyolcvanas évek elejének legendás személyiszámítógép-márkanevét,a Commodore-t, amelyet ma is kultikus tisztelet övez.

A világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítása, a Las Vegasban rendezett januári Consumer Electronics Show újdonságrengetegében talán fel sem tűnt volna egy hollandiai központú csúcstechnológiai cég három terméke. Az amerikai globális helymeghatározó rendszerhez (GPS) kapcsolódó navigációs készüléket audio- és videolejátszóval kombináló Navigator érintőképernyős eszköz, vagy a digitális videofelvevőként és hifiberendezésként is működő, internetes kapcsolatra és fényképek nézegetésére is alkalmas MediaBox házi szórakoztató-központ, valamint a bevásárlóközpontokba szánt, hitelkártyás fizetés után azonnal letölthető zenét és csengőhangokat kínáló Multimedia Tower azonban egy régen látott márkanév, a Commodore alatt jelent meg.

A számítástechnikai körökben máig kultikusnak számító Commodore az 1980-as évek elején a világ legnépszerűbb személyi számítógépe volt, üstökösszerű pályafutása idején még az Apple dicsőségét is elhomályosította. A márkanévhez kapcsolódó jogokat 2005-ben szerezte meg 32,7 millió dollárért a holland Tulip Computerstől honfitársa, az amerikai Nasdaq elektronikus tőzsdén jegyzett Yeahronimo Media Ventures, amely tavaly októberben Commodore International Corporationre változtatta nevét.

A Commodore név eredeti gazdája az 1928-ban a lengyelországi Lódzban született Idek Tramielski volt, aki - miután megjárta Auschwitzot - 1947-ben az USA-ba emigrált, ahol Jack Tramielként irodagép-javításba kezdett. Cégének katonai hangzású nevet akart adni, és mivel az Admiral és a General már foglalt volt, a sorhajókapitányt jelentő Commodore-t választotta. A Commodore Portable Typewriter - amely 1962-ben már Commodore Business Machines néven ment tőzsdére - elsősorban Európából vitt írógépeket az USA-ba, ám az olcsó japán import kiszorította. Az 1960-as évek második felében ugyanígy járt a mechanikus számológépekkel, ezért Tramiel Japánba ment, hogy feltérképezze a versenytársakat. Ott jött rá, hogy elektronikus számológépeket kell gyártani. Csakhogy az amerikai Texas Instruments 1975-ben ráállt ezekre a készülékekre, és kíméletlen árharccal erről a piacról is kipasszírozta a Commodore-t.

Az 1976-ban átszervezett és immár Commodore International néven futó, a Bahamákon bejegyzett vállalkozás 1977-ben állt elő újabb termékkel: a Commodore PET márkájú számítógéppel, amely fekete-fehér monitort kínált, a Microsoft Basic programnyelvét használta, az adatrögzítéshez pedig egy kazettás magnó kellett. A főként iskolák által használt modellt 1981-ben követte a VIC-20-as, amelyet már üzletekben is árusítottak - a reklámkampányhoz a Star Trek sci-fi sorozat Kirk kapitányaként ismert William Shatnert szerződtették -, és ez lett az első számítógép, amelyből 1 milliónál több kelt el.

Legendává mégis az utód, az 1982-es Commodore C64-es vált, amely valósággal berobbant a piacra, és sokoldalú felhasználhatósága miatt nemcsak a korabeli videojáték-konzolokat tette elavulttá, de forradalmasította a személyi számítógépeket is. A C64-es emelte át a számítástechnikát a kutatóintézetek és a vállalatok birodalmából az otthonokba, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában egy egész generáció első számítógépe volt ez a típus. Még a technológiai fejlődést késve követő szocialista országokba is eljutott, részben koppintások, részben félhivatalos magánimport révén, amit az 1980-as években Magyarországon például a Novotrade révén hivatalos behozatal is kiegészített.

A C64-es különböző változataiból 1982-1993 között összesen 22 milliót adtak el, ami a Guinness Rekordok könyve szerint máig számítógépes világcsúcs. A C64-esre mintegy 10 ezer felhasználói és játékprogramot írtak, ezek egy részét máig nosztalgiával emlegetik - a megszállottak még használják is. Az interneten pedig rajongói oldalak tucatjai hódolnak a számítástechnika legendás terméke előtt.

Nem bánt ilyen kegyesen a sors a Commodore céggel. Tramiel egy vita után 1984-ben otthagyta az általa addigra már csak kisebb részben tulajdonolt vállalatot, majd a Warner Communications médiatársaságtól megvette a rivális Atari számítógépgyártót. Ezt azonban éppúgy elsodorták a piacról az IBM személyi számítógépeinek a klónjai, mint a Commodore-t. A Commodore hiába próbálkozott később az Amiga felvásárlásával, 1994-ben végül csődbe ment. A nevet először a német Escom próbálta feléleszteni, ám kudarcot vallott, ahogy a Tulip is. A C64 harminc kiválasztott játéka viszont - a jelenlegi márkanév-tulajdonostól független vállalkozásban, a retróhangulatot meglovagolva - 2004-ben újraéledt, egy tévéhez csatlakoztatható, terjedelmesebb számítógépes joystickhez hasonlító készülékre telepítették, és Commodore C64 DTV néven forgalmazzák.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hetekig szinte egy helyben állt, most gyengülni kezdett a forint

Hetekig szinte egy helyben állt, most gyengülni kezdett a forint

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

100 millió dollárral fizette le a világ leghíresebb drogbárója a mexikói elnököt

100 millió dollárral fizette le a világ leghíresebb drogbárója a mexikói elnököt

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk