Nagyobb volt a füstje, mint a lángja annak a francia kormányrendeletnek, amely a gazdaság stratégiai fontosságú...

Nagyobb volt a füstje, mint a lángja annak a francia kormányrendeletnek, amely a gazdaság stratégiai fontosságú szektorait volt hivatott megóvni a külföldi ellenséges felvásárlásoktól és jelenleg az EB előtt hever tanulmányozás céljából. Dominique de Villepin francia kormányfő tavaly nyár végén tett említést a készülő jogszabályról, miután nagy felháborodást keltett, hogy az amerikai PepsiCo állítólag fel akarta vásárolni a francia élelmiszeripar büszkeségének számító Danone-csoportot. A nemzeti érdekek védelméről, a gazdasági patriotizmusról szóló párizsi nyilatkozatokat az Európai Bizottság (EB) némi rosszallással fogadta, hiszen az EU egységes belső piacának egyik sarkalatos elve a tőke szabad mozgása, ami alól csak kivételes esetekben, mindenekelőtt nemzetbiztonsági fenyegetésre hivatkozva lehet mentességet kérni.

Párizs végül a brüsszeli szakértőkkel folytatott több hónapos egyeztetés után alaposan kilúgozta a rendelet eredeti tervezetét: 15 helyett csak 11 - nemzetbiztonsági szempontból érzékeny - szektor került a korlátozó listára harmadik országbeli befektetők számára, míg az unió területén bejegyzett cégek esetében csak hét ágazatban írják elő az előzetes hatósági engedélyt. A tevékenységek között megtalálható a lehallgatóberendezések, kormányzati informatikai biztonsági rendszerek vagy kettős rendeltetésű technológiák előállítása, titkosítási programok fejlesztése, fegyverkereskedelem és -gyártás, különleges objektumok őrzés-védelme, a pénzmosás veszélyének kitett kaszinók üzemeltetése, de az egészségügyi ellátás végül kimaradt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemzetközi gazdaság

Beolvasztók

Alaposan felborzolta a kedélyeket Párizsban, Luxembourgban, Brüsszelben és Madridban, hogy a világ vezető acélipari vállalata, az indiai származású Lakhsmi Mittal tulajdonában lévő Mittal Steel fel akarja vásárolni a páneurópai Arcelort.

Kitiltották a parlamentből a titokban fotózó Echo Tv-st

Kitiltották a parlamentből a titokban fotózó Echo Tv-st

A szuperhősöket legyőzte az ego

A szuperhősöket legyőzte az ego

Autóbaleset érte az angol királynő férjét

Autóbaleset érte az angol királynő férjét

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

Még a Ford Mustangból is lesz SUV, ráadásul elektromos

Még a Ford Mustangból is lesz SUV, ráadásul elektromos

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó