Az osztrák kormány a heves vita ellenére még az őszi választások előtt tőzsdére akarja vinni az állami postát. Svájcban viszont a lakosság népszavazáson a postai magánosítás minden formáját elutasította.

"Miközben a DHL, az UPS és a FedEX gyorsposták a Kárpátok legeldugottabb falvaiba is egyetlen nap alatt eljuttatják a küldeményeket, Bécsben három napba is beletelik, mire egy levél megérkezik a címzetthez. Az osztrák posta szombaton nem működik, dúl viszont a bürokratikus mentalitás. Aki ennek a postának a részvényeiből akar vásárolni, az saját pénzének az ellensége." Ezt a hízelgőnek igazán nem mondható véleményt fogalmazta meg a Die Presse című napilap egyik olvasója az osztrák posta készülő privatizációjával kapcsolatban. Nemrég kifejezte nemtetszését a postásszakszervezet is, amely - sztrájkot is kilátásba helyezve - tiltakozó sétát szervezett székháza és a pénzügyminisztérium között. A vártnál végül kevesebben, mindössze hatszázan vettek részt a demonstráción, de ők eltökélten skandálták, hogy a cég még nem érett a tőzsdei bevezetésre.

Pedig az osztrák kormány januárban eldöntötte: az 1996-tól részvénytársasági formában működő, kizárólagosan állami tulajdonú szolgáltatócég 49 százalékát nagy mennyiségű, kis névértékű népi részvény formájában a szárnyaló bécsi tőzsdén értékesíti. A 400-500 millió euró körül várható bevétel - az ellenzéki szociáldemokraták tiltakozása ellenére - nem a cég, hanem az állam kasszáját gazdagítja majd. A tőzsdei privatizáció azonban a cég egyfajta formába hozásának tekinthető az EU-ban 2009-től érvényes teljes liberalizáció előtt.

Nagy foganatja van az antikapitalista retorikának Ausztriában, a közvélemény általában nem lelkesedik az állami vállalatok eladásáért. Ráadásul a sárga szolgáltatóhoz az osztrákokat ugyanúgy különleges érzelmi viszony fűzi, mint a svájciakat. Ez utóbbiak népszavazáson tiltották meg, hogy a - ráfizetéses működésre hivatkozva - törvényileg alapellátásra kötelezett cég bezárja a falusi postahivatalokat. Az osztrákok viszont elnézték mintegy ezer postahivatal bezárását, s azt sem akadályozták meg, hogy a 33 ezres létszámból 10 ezer főt elbocsássanak. A tétlenkedés egyik valószínű oka az, hogy a postások még mindig számos előnyt élveznek a többi osztrák munkavállalóhoz képest. Átlagosan ötvenévesen mennek nyugdíjba, évente 35 napot töltenek betegállományban (a magánszférában 12,5 nap az átlag), és 60 százalékuk olyan állami alkalmazottnak minősül, akinek nem lehet felmondani.

Anton Wais postavezér egyelőre nem hajlandó garanciát adni a munkahelyek megtartására, kiáll viszont azért, hogy a dolgozók is kapjanak az értékpapírokból. A szakszervezet 10 százalékot szeretne, az állam egyelőre ennek a felét javasolja. Az egyezkedés eredménye azon is múlik, hogy az átlagosan havi 1400 eurós postai fizetések mellé milyen finanszírozási modellt dolgoznak ki a részvényvásárláshoz.

Kérdés azonban, milyen stratégiával várja a posta a 2009-es liberalizációt. Forgalmának közel felét egyelőre, a - két év múlva megszűnő - monopóliumnak köszönhetően, a levélkihordás teszi ki. Eközben a reformok útján már elindult német Deutsche Post - amely a holland mellett az egyedüli tőzsdén szereplő posta Európában - bevételeinek ez már csak a 11 százalékát adja, ehelyett az expressz szállításokra, a logisztikára, az elektronikus szolgáltatásokra helyez egyre nagyobb hangsúlyt.

Hasonló átalakításokat tervez egyébként a svájci posta is, annak ellenére, hogy az intézmény a nemzeti összetartás egyik szimbóluma, s az ezredfordulón felmerült privatizációját a lakossági ellenkezés miatt levették a napirendről. Az osztrák postához hasonlóan a külföldi expanzióra alapozná fejlődését: mindkét társaság elsősorban Kelet-Európát tekinti mentőövnek. Svájc a világ legsűrűbben bepostázott országai közé tartozik: 2,4 kilométerenként sárgállik egy-egy hivatal, a telefonüzletágtól 1997-ben megtisztított cég 52 ezer főt foglalkoztat. Méghozzá nyereségesen, pedig 2004-ben megszűnt a 2 kilogrammnál könnyebb csomagok szállítására érvényes monopóliuma, az idéntől pedig annak is vége, hogy a 100 grammosnál kevesebbet nyomó leveleket kizárólagos joggal kézbesítheti. A svájci vállalat már megtette első külföldi tulajdont szerző lépését: tavaly megvásárolta a liechtensteini postatársaság 25 százalékát.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Orbán kicsit előreszaladt: már most megváltoztatta Macedónia nevét

Orbán kicsit előreszaladt: már most megváltoztatta Macedónia nevét

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná