Szinte képtelenség egységes képet alkotni arról, hány magyar dolgozik az EU-tagállamokban.

Szinte képtelenség egységes képet alkotni arról, hány magyar dolgozik az EU-tagállamokban. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumnak (FMM) még a legális egyéni munkavállaló magyarokról sincs pontos, naprakész információja. Jóllehet a külföldi munkavállalót a célországban regisztrálják, Budapestre csak akkor kerülnek el az adatok, ha ezt innen kifejezetten kérik. Ezért a magyar szaktárca kezdeményezi az európai munkaügyi hatóságok aktívabb, kölcsönös adatcseréjét.

Még elmosódottabb a kép az úgynevezett határon átnyúló szolgáltatások keretében kiküldött dolgozók esetében, amikor két, különböző EU-államban működő vállalkozás közti szerződés alapján az egyikből a másikba utaznak munkások. A munkaerő szabad áramlásának korlátozását 2011-ig megengedő passzus ugyanis csak azokra vonatkozik, akik egyénileg helyezkednek el. A csatlakozási szerződés nem állít korlátot az elé, hogy magyar cégek külföldi partnervállalkozások által tőlük megrendelt külföldi munkára ideiglenesen áttelepítsék saját munkavállalóikat. Két régi tagállamnak ugyanakkor a szerződés átmeneti felmentést ad bizonyos "érzékeny" szolgáltatási szektorokra: Németországban engedélyt kell kérnie annak az építőipari, illetve ipari takarítócégnek, amely új tagállambeli partnertől akar munkásokat áttelepíttetni, Ausztriában ezenkívül a kertészeti és a biztonsági tevékenység, továbbá a házi betegápolás is védettséget élvez.

"Kitelepítve" - például a húsiparban, az építőiparban, a mezőgazdaságban, a vendéglátóiparban - a szaktárca szerint jóval több magyar dolgozik Nyugaton, mint egyéni munkavállalóként, de erről nincs hivatalos adat. A pontos statisztikák hiánya jó táptalaj a kelet-európai munkavállalók elleni hangulatkeltésnek, amit csak tetéz, hogy időnként olyan régi tagállamokban is munkavállalási engedélyt követelnek a kitelepített munkavállalóktól, amelyek nem kaptak átmeneti felmentést. A jogalkalmazás során így az egyéni munkavállalás és a határon átnyúló szolgáltatás kezelése gyakran összemosódik.

A visegrádi négyek Szlovéniával karöltve nemrég azt javasolták, hogy a "kitelepítettekre" is terjedjen ki a külföldiek regisztrációja. Ezzel ki lehetne húzni a szőnyeget azok alól - vélekedik Ladó Mária, a munkaügyi tárca integrációs és nemzetközi főigazgatóságának vezetője -, akik képtelen munkaerő-áramlási számokkal dobálódznak, ez pedig segítené a félelmek eloszlatását és a piacnyitástól még visszariadó tagállamok "puhítását".

A visegrádi országok egymás között mindenképpen megindítják a munkaerő-mobilitást nyomon követő jelzőrendszer kiépítését. Az EU nyolc új kelet-európai tagállama egymás előtt teljesen felszabadította munkaerőpiacát, az információáramlás javításával pedig pontosabban meg lehet állapítani, hogy a nyitás nem okoz-e jelentősebb munkaerő-piaci zavart egy-egy ágazatban vagy régióban. Ekkor ugyanis, az Európai Bizottság engedélyével, 2011-ig átmeneti védőintézkedést lehet bevezetni. A monitorozás Románia és Bulgária csatlakozásával még nagyobb jelentőséget kap. A magyar kormány legkorábban az év végén dönt arról, hogy teljesen megnyitja-e piacát a két leendő tagállam előtt. Szakemberek azonban már most figyelmeztetnek az úgynevezett "pályaudvar-effektusra": a magyar piac addig nem nyílhat meg teljesen Kelet felől, amíg Nyugaton állnak a korlátok - különben a román és bolgár munkakeresők itt torlódhatnak fel.

KOCSIS GYÖRGYI

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemzetközi gazdaság

Oldás vagy kötés

Gazdaságilag indokolatlanok az új EU-tagállamok munkavállalóival szembeni átmeneti korlátozások - sugallja az Európai Bizottság jelentése. A tizenötök egy része ennek ellenére továbbra is ódzkodika teljes nyitástól.

Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Amerikai katonák is meghaltak az ISIS öngyilkos merényletében Szíriában

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Korrupció után kutatott a fociban, meggyilkolták az újságírót

Az E.on nevével visszaélve kérnek pénzt csalók

Az E.on nevével visszaélve kérnek pénzt csalók

Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Egy síremlékben találták meg a Portik és Gyárfás beszélgetéseiről készült hangfelvételeket

Habonnyal és Mészárossal is kesztyűs kézzel bántak a Tarjányi-féle Zoomnál

Habonnyal és Mészárossal is kesztyűs kézzel bántak a Tarjányi-féle Zoomnál

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát