A külföldiek elől sokáig elzárt olasz bankpiacon a hatodik legnagyobb pénzintézet, a BNL felvásárlásával igyekszik megvetni a lábát a francia BNP Paribas óriásbank.

Alig fél év alatt a második nagy olasz bank kerülhet külföldi tulajdonba: a BNP Paribas igazgatótanácsa a múlt héten jóváhagyta, hogy az első számú francia pénzintézet 9 milliárd eurós ajánlatot tegyen a hatodik legnagyobb olasz bank, a Banca Nazionale del Lavoro (BNL) megvételére. A BNL teljes felvásárlása azután került komolyan szóba, hogy a franciák már számos intézményi befektetővel megállapodtak a római székhelyű bank összesen mintegy 48 százaléknyi tulajdonrészének megvételéről. Olasz pénzpiaci elemzők szerint aligha lesz akadálya az ügyletnek: a többi részvényes minden bizonnyal elfogadja a jelenlegi tőzsdei jegyzésnél lényegesen magasabb összegről szóló ajánlatot, és kedvező elbírálásra számítanak a jegybank részéről is.

HVG

A jegybank jóindulata azonban korántsem volt mindig ilyen egyértelmű. A tavaly decemberben lemondott Antonio Fazio jegybankelnök ugyanis épp egy ilyen ügylet megakadályozása miatt keveredett korrupciós botrányba, amelynek nyomán aztán távoznia kellett. A hatalommal való visszaélés és bennfentes kereskedelem gyanújával is vizsgálat alatt álló Fazio az olasz Antonveneta-bankcsoport megvásárlásakor előnyben részesítette a hazai ajánlattevőt a külföldivel szemben. A botrányos ügylet Fazio távozása után külföldi győzelemmel végződött: a holland ABN Amro bankcsoport vehette meg az olasz pénzintézetet.

A központi bank élére januárban kinevezett, korábban befektetési bankárként tevékenykedő Mario Draghi azonban korántsem ellenséges a külföldi bankok olaszországi terjeszkedésével szemben. A jegybankelnök ráadásul egy időközbeni törvénymódosítás szerint már nem is egymaga, hanem az olasz versenyhatóságokkal közösen dönt.

A franciák a kedvezőbbé vált piaci feltételek ellenére sem bíztak semmit a véletlenre: a BNL két olyan részvényesét is maguk mellé állítottak, akik korábban szintén fel akarták vásárolni a római pénzintézetet. A közel százéves BNL-ért tavaly márciusban 7,6 milliárd eurót kínált a spanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, majd decemberben 8 milliárdos ellenajánlattal rukkolt elő az Unipol olasz biztosítótársaság. Az akkor már igencsak bizonytalan helyzetben lévő Fazio nem támogatta az ügyletet, mondván, a biztosító pénzügyileg nem elég erős a vételhez. Ezek után az Unipol állítólag megkörnyékezte a BNP Paribas-t, és lényegében felajánlotta neki BNL-részvényeit. A spanyolok pedig a bonyolódó helyzetben jobbnak látták, ha ők is eladják BNL-papírjaikat.

A felvásárlással a BNP Paribas az európai bankszíntéren nem megy túl sokra, a BNL ugyanis lényegesen kisebb pénzintézet nála. Az elsők között erősödhetne meg viszont a külföldiek elől korábban szinte teljesen elzárt olasz bankpiacon, ahol jelenleg mindössze néhány - kizárólag vállalati ügyfeleket kiszolgáló - bankfiókkal van jelen. Az olasz bankpiac azért is vonzó, mert európai mércével mérve igen jövedelmező. Az olaszok az európai átlagnál lényegesen többet tesznek félre jövedelmükből, ráadásul a banki szolgáltatások - a brit Cap Gemini Ernst & Young tanácsadó cég 19 európai országra, az USA-ra és Kanadára kiterjedő felmérése szerint - Itáliában a legdrágábbak.

Aligha lesz azonban újabb hasonló ügylet a közeljövőben az olasz bankpiacon. A vezető pénzintézetek közül három - a Banca Intesa, a Sanpaolo IMI és a Capitalia - védelem alatt áll: a főként intézményi befektetőkből álló tulajdonosokat még két évig köti egy részvényesi megállapodás, miszerint nem adják el pakettjüket. A legnagyobb olasz pénzintézet, az UniCredit pedig elég erős ahhoz, hogy bármiféle - részvényeseinek esetleg nem tetsző - felvásárlási ajánlatot kivédjen. Megszerzése azért sem lenne egyszerű, mert tavaly minden idők legnagyobb értékű, 16 milliárd eurós bankügylete keretében fúzióra lépett a pénzügyi gondokkal küszködő német HypoVereinsbankkal (HVB), és így Európa kilencedik legnagyobb pénzintézetévé rukkolt elő.

TÁLAS ANDREA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

Nem talált jobb közbeszerzési tanácsadót az Emmi a fideszes Bajkai István cégénél

Nem talált jobb közbeszerzési tanácsadót az Emmi a fideszes Bajkai István cégénél

Az 5 legnagyobb kihívás, amellyel egy magyarországi vállalkozásnak manapság szembesülnie kell

Az 5 legnagyobb kihívás, amellyel egy magyarországi vállalkozásnak manapság szembesülnie kell