Huszonkét uniós tagállam úgy döntött, aláírja azt a július 1-jétől hatályba lépő önkéntes közbeszerzési kódexet, amely megnyitja a katonai felszerelések piacát a határon átnyúló verseny előtt. Magyarország egyelőre távol marad a megállapodástól.

Újfajta páncélautó gyártásába kezdett négy éve a holland Stork hadicég, és megpróbálkozott a német partnerrel készült harci jármű exportjával is. Bármennyire korszerű is a nyolckerekes, Boxer névre keresztelt páncélautó, a franciák inkább saját gyártmányukat részesítették előnyben, és a kezdetben érdeklődő britek is kikosarazták a Storkot, amely vagy két tucat konkurens gyártmánnyal csatázik az EU piacán, mindmáig kevés sikerrel.

A befuccsolt Boxer-program is mutatja, hogy a hadibizniszben egy-egy uniós tagállam fegyverpiaca mindmáig jószerével bevehetetlen erőd. Most a tagállamok egy óvatos lépést tettek a zárt fegyverpiacok megnyitása felé. Az uniós védelmi miniszterek többsége megállapodásra jutott: július 1-jétől minden tagállam a többiek számára is nyilvánosan meghirdeti az 1 millió eurón felüli, katonai célú vásárlásait. E közbeszerzéseket a két évvel ezelőtt életre hívott brüsszeli Európai Védelmi Ügynökség (EDA) internetes oldalán teszik közzé, s mint ígérik: a bejegyzett szállítók világos, átlátható feltételek mellett versenyszerűen pályázhatnak. A kormányközi egyezmény azonban nem kötelező jogi érvényű megállapodás. A szerződő államok azt is kikötötték, hogy a hirdetményi kötelezettség nem vonatkozik a nukleáris és a vegyi fegyverekre, valamint az érzékenynek minősített termékekre (hogy mi számít érzékenynek, azt az Európai Bizottságnak kell még meghatároznia).

Mindezek ellenére az önkéntes közbeszerzési kódex néven emlegetett egyezség előrelépés, elvégre a belső uniós hadiszektort az EU alapításától kezdve kivonták az integráció szabad versenyes szabályai alól. Nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva a fegyverkereskedelem a mai napig a tagállamok hatáskörében maradt. Brüsszeli adatok szerint az EU évi 70 milliárd euróra becsült katonai beszerzéseinek több mint a fele esik kívül az uniós szabadpiaci szabályokon. A kormányok, legyen szó ágyúról vagy lábbeliről, rendre saját szállítóikat részesítik előnyben - tekintet nélkül a költségekre. A szétszabdalt piacokon ugyanakkor párhuzamos kapacitások sora jött létre. Így például csupán harci repülőgépekből három nyugat-európai típus verseng: a svéd Gripen, a francia Rafale, valamint a páneurópai EADS Eurofightere.

A Stork még reménykedik, hogy Hollandia, esetleg a gyártásban partner Németország hadseregének talán sikerül eladni ötszázat az új generációs páncélozott szállító járműből. A holland fegyvergyártó szövetség ügyvezető igazgatója, Cent van Vliet az International Herald Tribune napilap hasábjain azonban nemrég megjegyezte: nagyobb lenne az esély, ha több ország szerepelne a kosárban. Klaus Naumann volt német vezérkari főnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az európai NATO-országok védelmi kiadásai az USA hadi költségvetésének 60 százalékát teszik ki, katonai képességeik viszont alig érik el az amerikainak a 20 százalékát. A főtiszt mindezért az értelmetlen nemzeti rivalizálást és a kormányok pénzpocsékoló fegyvervásárlási politikáját hibáztatja.

Az önkéntes illemkódex aligha változtat egy csapásra a védelmi szektor protekcionista beidegződésein. Ám az EDA vezetője, Nick Witney több sajtónyilatkozatából is kitűnik: az új vásárlási szabályok révén a kis- és középvállalatok - szállítóként, alvállalkozóként - a korábbinál könnyebben férhetnek majd hozzá a fegyverüzletekhez, s a verseny révén e közbeszerzéseik során a kormányok is jobban sáfárkodnak majd az adófizetők pénzével. Az EDA ugyanakkor azt is eredményként könyveli el, hogy az uniós országok többsége - szám szerint 22 - felsorakozott a kódex mögé (nem csatlakozott a védelmi és biztonsági ügyekben folyton kívül maradását deklaráló Dánia, valamint Spanyolország, illetve az új keleti tagok közül Magyarország). A Honvédelmi Minisztérium a HVG kérdésére azzal indokolta a távolmaradást, hogy "a védelmi beszerzések teljesen liberalizált, átmenet nélküli piacnyitása súlyos következményekkel járhatna (...), a magyar védelmi piac jelenleginél határozottabb megnyitása felkészületlenül érné az érintett gazdálkodókat, sérülhetnek a nemzeti érdekek, veszélybe kerülhetnek a még működő hadiipari szakmai kultúrák".

Az illemkódex ugyanakkor elveti az ellentételezési (offset) üzlet gyakorlatát. Márpedig a Magyarországgal szemben fennálló ellentételezési kötelezettségek értéke 11 szerződés alapján eléri a 272 milliárd forintot - közölte Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára egy múlt heti sajtótájékoztatón. Ebből a Gripen harci gépek ellentételezési programja a legnagyobb (191 milliárd forint), amelyből ez év márciusáig a szállító Saab Gripen International - jobbára az érdekkörébe tartozó svéd társvállalatok itteni beruházásai és exportja révén - 138 milliárd forintot teljesített. Az idén és a jövőre érkező 14 Gripen vadászgép fegyverellátói - az Amraam, a Maverick és a Sidewinder rakétákat gyártó amerikai Raytheon, a lézereres célmegjelölő berendezéseket, illetve többsávú rádiókészülékeket szállító német ZeissOptronics, az izraeli Rafael, valamint a német Rohde and Schwarz - ugyancsak ellentételezési kötelezettséget vállaltak, de ezek pontos értékét egyelőre nem közölték.

HEIMER GYÖRGY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tűz volt a Westendben

Tűz volt a Westendben

“Menj a francba!” – üzente Kovács Zoltán a Washington Post újságírójának

“Menj a francba!” – üzente Kovács Zoltán a Washington Post újságírójának

Másfél kilós aranyrögöt talált a hobbikutató

Másfél kilós aranyrögöt talált a hobbikutató

Videó: Ennyi a profi parkolás egy szamárfogattal

Videó: Ennyi a profi parkolás egy szamárfogattal

Fölényes győzelmet aratott a jelenlegi indiai kormányfő az exit pollok szerint

Fölényes győzelmet aratott a jelenlegi indiai kormányfő az exit pollok szerint

A rendőrség legfrissebb videóművészeti alkotása a „Brit tudósok és a zebra”

A rendőrség legfrissebb videóművészeti alkotása a „Brit tudósok és a zebra”