Az áramliberalizáció után a gázpiacon is megjelent a verseny Németországban: egyelőre Berlinben és Hamburgban kereshetnek új, valamivel olcsóbb szolgáltatót a fogyasztók.

HVG
Azok a berliniek és hamburgiak, akik túl magasnak találják gázszámlájukat, ezentúl nem csak úgy spórolhatnak, hogy takarékra állítják a bojlert vagy a cirkót. Ha tetszik, akár szolgáltatót is válthatnak. Három cég - a holland Nuon energetikai konszern német leányvállalata, a Nuon Deutschland GmbH, a berlini FlexGas GmbH, valamint a Deutsche Erdgashandelsgesellschaft mbH leánycége, a Klickgas - ugyanis október 1-jétől az addig monopolhelyzetben lévő szolgáltatóknál olcsóbban, különböző kedvezményekkel kínál gázt a fogyasztóknak. Berlinben a Berliner Gaswerke AG (Gasag) a kommunális szolgáltató - a város mellett egyharmad-egyharmad arányban még a francia Gas de France (GdF), illetve a svéd Vattenfall Europe a résztulajdonosa -, Hamburgban pedig az E.On konszernhez tartozó E.On-Hanse volt eddig a kizárólagos szolgáltató, nekik kell szembenézniük az új versenytársakkal.

A piacot felszabadító új rendelkezés értelmében a gázvezetéket birtokló szolgáltatók október 1-jétől kötelesek a versenytársak rendelkezésére bocsátani díjazás ellenében a csőkapacitást. A gyakorlatban ez úgy működik majd, hogy például a Nuon Hollandiából szállít csővezetéken Berlin, illetve Hamburg határáig, ott rácsatlakozik a meglévő hálózatra, amelybe annak megfelelő gázmennyiséget táplál, ahány fogyasztót addig át tudott csábítani magához.

A csábítás elsődleges trükkje az ár. Berlinben például a Gasag 1 kilowattóra energiamennyiséget adó gázért 5,568 eurócentet számláz a havi 15,08 euró alapdíj mellett. A Nuonnál a kilowattóra ára 5,5 cent, az alapdíj 14,90 euró. Ez önmagában nem nagy különbség, hiszen fogyasztástól függően évente legfeljebb 10-15 eurót lehet esetleg megtakarítani. Egy nagy lakás vagy átlagos családi ház 20 ezer kilowattórás gázfogyasztása esetében a fogyasztás éves megtakarítása 13 euró, s alapdíjon sem lehet 2,16 eurónál többet fogni (egy ilyen lakás vagy ház éves számlája egyébként az olcsóbb tarifával számolva is mintegy 1200 euró, azaz 340 ezer forint lenne).

Csakhogy további trükkök is vannak. A Nuon például garanciát vállal arra, hogy az árakat egy éven belül nem emeli, ami már komolyabb érv, hiszen a Gasag a közelmúltban emelt tarifát. Mindezek mellé az első áttérőknek az új szolgáltató egyszeri, 50 eurós jóváírást is kilátásba helyez. A Klickgas nem alacsonyabb tarifával próbálkozik: azt ígéri, két évig nem nyúl a mostani árakhoz.

A szolgáltatóváltás fogyasztói szempontból rendkívül egyszerű. Aki át akar állni, elég, ha közli szándékát az új szolgáltatóval, amely az ügyfél megbízásából felmondja a régi szolgáltatási szerződést, elintézi a formaságokat, közel hathetes átfutási idővel.

Ahhoz képest, hogy Michael Glos gazdasági miniszter nemrég még csak úgy általában szólította fel a nagy gázszolgáltatókat, hogy tegyék lehetővé a versenyt, meglehetősen gyorsnak látszik a gázliberó németországi megteremtése. Ez persze nem a miniszteri felszólítás hatása, és előzménye is volt már. A német villamosenergia-fogyasztók ugyanis már hamarabb megkapták a választás lehetőségét. Az úgynevezett szövetségi hálózati felügyelet - ez az országos hatóság felügyeli a gáz-, telefon- és elektromos vezetékek használatát, a verseny tisztaságát - már korábban előírta az áramszolgáltatók számára, hogy a helyi hálózatokhoz oda kell engedni más áramtermelőket, illetve -forgalmazókat is. Sőt néhány napja hozott döntésében arra kötelezte egyebek között az E.Ont és a Vattenfallt, hogy 16, illetve 18 százalékkal csökkentsék a vezetékrendszerük használatáért felszámított díjakat. Ami nem kis tétel: szakértők szerint az áram fogyasztói árának egyharmadát ezek a költségek teszik ki. A kibontakozó árversenynek megfelelően például Berlinben hét szolgáltató húsz különböző tarifacsomagja közül választhat a bőség zavarával küzdő fogyasztó, aki fizethet 16, de akár 19 centet is 1 kilowattóra elektromos energiáért, havi alapdíja pedig 4,5 euró vagy a duplája is lehet, attól függően, mely szolgáltató melyik csomagját választja.

A választás nem nehéz: több fogyasztói érdekvédelmi intézmény is működtet tarifaoptimalizálási programot, ahol az érintettnek csak éves fogyasztását kell megadnia, s megkapja, hogy hol jár a legjobban. A gázzal ellentétben itt lényegesebb eltérések is lehetnek: egy átlagos éves fogyasztásnak megfelelő 2100 kilowattórás mennyiség kerülhet 386 euróba, de akár 472 euróba is.

Meglepő módon - bár az eljárás a gázszolgáltató-váltáshoz hasonlóan egyszerű - eddig a fogyasztók kevesebb mint 10 százaléka élt a lehetőséggel. Igaz viszont, hogy a most a gázpiacra is belépő Nuon, annak ellenére, hogy csupán az év elején jelent meg az áramszolgáltatási piacon - bár akkor elég látványosan: első lépésben a berlini közlekedési lámpák üzemeltetését vette át -, azóta 30 ezer fogyasztót tudott magához csábítani.

WEYER BÉLA / BERLIN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sokat drágult a kenyér az elmúlt egy évben

Sokat drágult a kenyér az elmúlt egy évben

Püspök lehet Balog Zoltán volt Emmi-miniszterből

Püspök lehet Balog Zoltán volt Emmi-miniszterből

Hatalmas aksi lehet a Huawei Mate 30 Próban

Hatalmas aksi lehet a Huawei Mate 30 Próban

Elutasították a pedofília miatt elítélt bíboros fellebbezését

Elutasították a pedofília miatt elítélt bíboros fellebbezését

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában

Illatgyertyával nyomják el a penészszagot egy gyömrői iskolában

Helikopterrel érkezett mentőegység a Tátra barlangjában rekedt két férfihoz - fotók

Helikopterrel érkezett mentőegység a Tátra barlangjában rekedt két férfihoz - fotók