Megrettentek az Oroszországban működő külföldi olajipari cégek, miután Moszkva a múlt héten vizsgálni kezdte a Royal Dutch Shell, illetve a Total szibériai működését.

HVG
A Kreml szerint eljött az ideje, hogy Moszkva újratárgyalja a külföldi befektetőkkel a kilencvenes években kötött kitermelésmegosztási egyezményeket (PSA). Néhány nap alatt két ilyen megállapodás jövője is komoly veszélybe került, s a hatóságok állítólag máris fontolgatják a többi hasonló szerződés felülvizsgálatát. Mivel az orosz törvények szerint Moszkvának nincs lehetősége a kitermelési engedély egyoldalú visszavonására, a hatóságok kerülő utakon igyekeznek elérni céljukat. Ez azonban nemcsak az érintett cégeknél keltett aggodalmat az oroszországi befektetések biztonságát illetően, de nyugati politikai körökben és az EU berkeiben is.

Az egyik legnagyobb oroszországi külföldi befektetésként számon tartott, világméretekben pedig a legjelentősebb új kőolaj- és földgázfejlesztések közé sorolt, 20 milliárd dolláros Szahalin-2 projekt megvalósítóit az orosz környezetvédelmi hatóságok igyekeznek meggyúrni. Az 55 százalékban a brit-holland Royal Dutch Shell, valamint 25, illetve 20 százalékban a japán Mitsui és Mitsubishi kezelésében lévő, 1 milliárd hordó olajat és 500 milliárd köbméter földgázt rejtő távol-keleti mező termelésbe vonása során a vádak szerint a külföldiek többszörösen is megsértették a környezetvédelmi előírásokat, és ezzel veszélybe sodorták a tenger élővilágát. A Shell képviselői viszont állítják: szabályosan építik a kutakat és a vezetékeket, az orosz hatóságok által évekkel ezelőtt átadott hatvan környezetvédelmi ajánlás felét már teljesítették is. Moszkva viszont azzal érvel, hogy nem lehet "félig környezetet védeni", s a Shell csak akkor kaphatja vissza a folytatáshoz feltétlenül szükséges engedélyt, ha valamennyi előírást betartja. Japán források szerint az orosz követelések teljesítése legalább 10 milliárd dolláros többletköltséget jelent.

A környezetvédelmi hivatal keménykedése a jelek szerint valószínűleg csak eszköz. Olajipari szakértők szerint az orosz szénhidrogén-kitermelésben részt vevő hazai vállalatok többsége a külföldieknél sokkal kevésbé figyel a környezetvédelemre. Ráadásul Alekszandr Losjukov, Moszkva Tokióban akkreditált nagykövete a napokban sokat sejtetően közölte: értesülései szerint gyorsabban haladna a Szahalin-2 fejlesztése, ha a külföldiek bevennék az üzletbe a Gazprom gázipari monopóliumot. A Gazprom régóta szeretne beszállni a programba - mely az ország egyetlen olyan olajipari beruházása, amelyben nincs orosz résztvevő -, s nemrég egy 25 százalékos részesedésért a Nyugat-Szibériában lévő zapoljarniji gázlelőhely 50 százalékát ígérte a Shellnek. Az azonban ennél valószínűleg többet akar, és az év elején bejelentette: a tervezettnél később és drágábban valósul meg a távol-keleti kitermelési projekt. Ami ráadásul az eredeti összeg duplájába, akár 40 milliárd dollárba is kerülhet, ami azt jelenti, hogy Moszkva csak a reméltnél évekkel később jut olajhoz, a megállapodások szerint ugyanis az orosz fél csak azután részesedhet a kitermelt olajból, ha a külföldi partner beruházási költségei már megtérültek.

A francia Totalt közben az ásványkincsügyi tárca vette össztűz alá. A hivatal szerint a szibériai Nyenyec autonóm kerületben lévő Harjaga mező kitermelésére alakult, 50 százalékban a Total, 40-ben pedig a norvég Norsk Hydro tulajdonában lévő konzorcium a vállaltnál jóval kevesebb pénzt fordított fejlesztésre. Elképzelhető, hogy a vád igaz, ám a szakértők többsége úgy véli, a hivatalos vizsgálat megindításának a célja a megállapodás feltételeinek a megváltoztatása. A Total más szempontból is nehéz helyzetben van. Szeretne részt venni az északi sarkkörön túl lévő Barents-tengeri Stokman gázmező kitermelésében is, s ha a Harjaga-ügyben nem adja be a derekát, aligha lesz esélye csatlakozni a 3200 milliárd köbméternyi gázkincs felszínre hozatalához. Meg nem erősített beszámolók szerint egyébként a közeljövőben a Szahalin-1 beruházást irányító amerikai Exxon Mobil, illetve a kelet-szibériai Kovitka gázmező kitermelésében érdekelt brit BP is számíthat arra, hogy az orosz illetékesek felülvizsgálják a velük kötött megállapodásokat. Az Exxonnak máris nehézségei támadtak, a Szahalin-1 ugyanis az eredetileg hittnél nagyobb kiterjedésű gázmezőt rejt, amire az amerikai cég automatikusan jogot formál, ám Moszkva az újonnan felfedezett részt is külön meg akarja hirdetni. Ezt állítólag azután határozták el, hogy hírét vették: az Exxon a lelőhelyről Kínába futó vezeték kiépítését tervezi. Gázexportra pedig a Gazpromnak monopóliuma van.

Hasonló vizsgálatok a múltban is indultak. Az egyik elszenvedője a magyar Mol Rt. volt, amelyet a hatóságok tavaly azzal vádoltak, hogy túltermelést folytat a Jukosz olajipari céggel közösen kezelt szibériai Zapadno-Malobalik olajmezőn. A vizsgálat minden bizonnyal akkor is a nyomásgyakorlás része volt, hiszen pont abban az időszakban váltotta fel a cégben az idén csődeljárás alá vont Jukoszt a Kreml-közeliként ismert Rosznyefty olajipari vállalat. A HVG moszkvai értesülései szerint tavaly a Molt is ki akarták szorítani a közös vállalatból, ám a cégnek sikerült megvédenie magát, és helyzete jelenleg stabilnak tűnik (a Mol terjeszkedéséről lásd cikkünket a 103. oldalon).

Az úgynevezett PSA-egyezmények elleni átfogó támadás hátterében elsősorban az áll, hogy a kilencvenes évek pénzügyi és gazdasági válságából kilábalt Oroszország vissza akarja szerezni a hazai kőolaj- és földgázmezők feletti ellenőrzést. Miközben tart a moszkvai értékelések szerint Oroszország szempontjából hátrányos megállapodások újratárgyalásáért kezdett kampány, a kormány egyértelművé tette: a jövőben csak olyan vállalatok pályázhatnak a stratégiai jelentőségű mezők feltárására és kitermelésére, amelyekben az orosz rész legalább 50 százalék. Bár sok helyi politikus teljesen száműzné az orosz szénhidrogénkincs felszínre hozatalában érdekelt idegen tőkét, erre alig van esély: a külföldi szaktudás, technológia és tőke nélkül a jelenleginél is lassabban nyílnának meg az új lelőhelyek.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rendkívüli állapotot hirdettek Port Szudánban

Rendkívüli állapotot hirdettek Port Szudánban

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Hogyan segíthetjük szülőként a gyerekek tudatos internetezését?

Hogyan segíthetjük szülőként a gyerekek tudatos internetezését?

Ferenc pápa is megszólalt az amazóniai erdőtüzek miatt

Ferenc pápa is megszólalt az amazóniai erdőtüzek miatt

Rendőri felvezetéssel ment szülni egy nő Dunakeszin

Rendőri felvezetéssel ment szülni egy nő Dunakeszin

Kína tiltakozik az importvámok emelése miatt

Kína tiltakozik az importvámok emelése miatt