Valóságos beruházási láz tombol néhány éve Kolozsváron, amit az is jelez, hogy a Nokia - a németországi felháborodás ellenére - Bochumból az erdélyi városba telepíti gyárát.

Nem értem, miért fújják fel annyira a bochumi gyár bezárását, nálunk a rendszerváltáskor több tucat üzemet állítottak le. Ha a bochumi dolgozók munka nélkül maradnak, jöjjenek ide, telket is adunk nekik házépítésre - fogalmazott a HVG-nek Dorel Pojar, a Kolozsvártól húsz kilométerre lévő Nemeszsuk (Jucu) polgármestere. Az elöljáró láthatóan élvezi, hogy a média valósággal megrohamozta, miután nemrég híre ment: a finn Nokia a németországi Bochumból Kolozsvárra telepíti át mobiltelefon-gyártását. A Nokia beruházása - részletezte Pojar a HVG-nek - egy csapásra megváltoztatja a 7 százalékban magyarok lakta község és a környező falvakban élő közel 4500 ember életét. A megugró bevételekből végre aszfaltozhatnak, csatornázhatnak, s az eddigi zöldség- és gyümölcstermesztés mellett más munkalehetőség is adódik. Ezért talán Pojar az egyetlen polgármester Romániában, aki ellenzéki demokrata-liberális párt színeiben indulva is biztosra veheti újraválasztását a május végi helyhatósági választáson. Miközben a nemeszsukiak reménykedve várják a külföldi tőke áldásait, azzal máris szembesültek, hogy ezentúl aligha tudnak majd telket venni a környéken, a spekulánsok ugyanis felsrófolták az ingatlanárakat - igaz, ettől a falubeliek házai is értékesebbek lettek.

A szerelősor február 11-ei avatója előtti napokban az üzembe már nem engedtek be látogatót. A Nokia falunak nevezett Nemeszsukon a bekötőútnál várakozó dolgozókkal, a munkásokat szállító buszok mellett a parkolóban téblábolókkal beszélgetve azonban kiderült, hogy a csarnokokban javában folyik a tesztelés és a próbaüzem. Az épületeken az utolsó simításokat a kivitelező német Goldbeck építőipari cég által Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából hozott, több mint száz szakmunkás végzi. Meg nem erősített hírek szerint a Nokia kérte a Goldbecktől a román munkások egy részének lecserélését a drágább, de felkészültebb importmunkaerőre.

A Nokia 2006 februárjában kezdett tapogatózni a Kolozs megyei önkormányzatnál egy 90 hektáros területet keresve, ahova 60 millió eurós beruházással gyárat építhet. Az engedélyt - kormányzati ráhatás nyomán - tíz hónappal később meg is kapta az újonnan kialakított, 159 hektáros Tetarom III. ipari parkban. Hogy mennyit fizetett az állítólag koncesszióba kapott területért, az máig nem derült ki.

A Nokia beruházása - melynek hivatalos gyáravatójára John Guerry igazgató szerint valamikor az év vége felé kerül sor - az eddigi leglátványosabb jele a Kolozsvár környéki külföldi befektetési láznak. A megyei önkormányzat 2001-ben alakította meg az ipari parkok kezelésére a Tetarom társaságot, amelyben részvényes még Kolozsvár, Dés, Torda, Szamosújvár és Bánffyhunyad önkormányzata is. Az első, a Tetarom I. park kialakítása 5,1 millió euróba került, az összeg kétharmadát az EU PHARE-alapjából, 21 százalékát a bukaresti kormánytól kapták, a többi önerő volt. A város szélén kialakított 32 hektáros Tetarom I. eddig 115 millió eurónyi beruházást vonzott, és a tucatnyi, főként információtechnológiában érdekelt cég 3 ezer munkahelyet teremtett. A Tetarom II. a város másik részén jött létre, a legnagyobb beruházó ott a méréstechnikával és automatizálással foglalkozó amerikai Emerson cég, amely 75 millió eurót fektetett be és közel 3 ezer főt foglalkoztat. Kutatóközpontot tart fenn a német Siemens is, az indiai Terapia Ranbaxy gyógyszergyár pedig közép-európai fejlesztési centrumot létesített, aminek eredményeként - tájékoztatták a HVG-t a megyei munkaközvetítőnél - egyre több végzős egyetemista dönt úgy, hogy a kivándorlás helyett Kolozsváron marad.

A Nokia és az önkormányzat egyaránt cáfolja, hogy bármilyen adózási vagy egyéb kedvezmény társulna a beruházáshoz. Az viszont kétségtelen, hogy a betelepülő cégek miatt még az idén növelni kell az ivóvíz- és az áramvezeték kapacitását, s a pluszberuházásokhoz az állam is nyújt forrásokat. Az utak és járdák megépítésére a központi költségvetés máris átutalt a megyének 3,5 millió eurónyi összeget, és további 5 millióra tett ígéretet. A vasúttársaság pedig hamarosan hozzálát egy gyalogosfelüljáró kialakításához.

Vonzó lehetett a Nokia számára az épülő észak-erdélyi autópálya 20 kilométeres közelsége is, akárcsak az az ígéret, hogy bővítik a nemeszsuki vasútállomást és fejlesztik a szintén a megyei önkormányzat tulajdonában lévő kolozsvári repülőteret, kialakítva egy modern cargo terminált. A Nokia az év végéig ezer, később még 2500 alkalmazottat vesz fel, ám a nemeszsuki ipari parkban - ahol most készül megtelepedni a komáromi Nokia mellett tavaly már megjelent, mobiltelefon-akkumulátorokat gyártó kínai BYD - a beszállítói további több ezer embernek adnak munkát.

A kolozsvári fellendülés különösen annak fényében feltűnő, hogy az akkori szélsőségesen nacionalista polgármester, Gheorghe Funar beruházásokat tiltó, illetve megnehezítő rendeletei miatt pár évvel ezelőtt a külföldi és a román nagybefektetők még messze elkerülték a régiót. A 12 évig regnáló Funar helyére azonban a 2004-es választások után a demokrata párti Emil Boc került, s a város ma már egy hatalmas építkezéshez hasonlít. Az ipari parkok mellett az ingatlanberuházók, a szuper- és hipermarketláncok is látványosan terjeszkednek - a magyar TriGránit tavaly októberben nyitotta meg Erdély legnagyobb plázáját, a Polus Center Clujt.

A Nokia bochumi üzeme után egy másik németországi gyár is Nemeszsukra készül. A Mercedes állítólag egy 170 hektáros telket keres, a német autógyár érdeklődését Boc is megerősítette. A cég a hírek szerint már Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel is tárgyalt, és könnyen lehet, hogy a Nokia mellé települ. Bár a Mercedes egyelőre cáfol, a megyei önkormányzat a napokban döntött a Tetarom III. ipari park 170 hektárral való bővítéséről.

IRHÁZI JÁNOS / KOLOZSVÁR

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Azt hazudta, 300 millióért elintézi Tállainál, hogy ne számolják fel a céget

Azt hazudta, 300 millióért elintézi Tállainál, hogy ne számolják fel a céget

Meglepően hosszú kampányszünetet tart az Országgyűlés

Meglepően hosszú kampányszünetet tart az Országgyűlés

Dömötör: Alakul a kisnyilasok és szemkilövetők koalíciója

Dömötör: Alakul a kisnyilasok és szemkilövetők koalíciója

Ilyen egy tipikus káresemény, amire a casco sem gyakran fizet

Ilyen egy tipikus káresemény, amire a casco sem gyakran fizet

Génszerkesztéssel az anyaméhben gyógyítható lenne egy agyi rendellenesség

Génszerkesztéssel az anyaméhben gyógyítható lenne egy agyi rendellenesség

Huawei-alapító: Nem tud eltiporni minket Amerika

Huawei-alapító: Nem tud eltiporni minket Amerika