Az orosz tulajdonosok a brit vezér távozását követelik az oroszországi TNK-BP olajipari vállalatnál, miközben a rendőrség és az adóhatóság a cég moszkvai székházában kutakodik.

Közel egymilliárd dolláros adócsalással vádolta meg a múlt héten a rendőrség Szemjon Kukeszt, a TNK olajipari óriás egykori vezérigazgatóját, későbbi elnökét: az USA-ból az 1990-es évek végén hazatelepült üzletember vezetése alatt a cég 2001-2003 között állítólag különféle adóminimalizálási manővereket hajtott végre, 22,5 milliárd rubellel megrövidítve az államkincstárat. A Kukesz 2003-as távozása után a British Petroleum (BP) multinacionális céggel 50-50 százalékos részesedéssel létrehozott TNK-BP közös vállalat mostani illetékesei azonban széttárták a kezüket: tudomásuk szerint nincsenek rendezetlen adóügyeik.

Nem Kukesz az első olajipari üzletember, akit jelentős csalással vádolnak Oroszországban. Négy éve a jelenleg is börtönben ülő Mihail Hodorkovszkij ellen indult hasonló eljárás, tavaly pedig a RusszNyefty többségi tulajdonosára, Mihail Gucerijevre igyekeztek rábizonyítani bűncselekményeket. Míg Hodorkovszkij a bíróság előtt is harcolt igazáért, Gucerijev áron alul eladta cégét, s külföldre költözött. Elemzők szerint az 1990-es évek közepétől valamennyi orosz olajcég ügyeskedett az adófizetéssel - az olajkereskedő cégeket például adókedvezményt nyújtó fejletlen körzetekben jegyeztették be -, így akár az összes vállalatvezetőt rács mögé lehetne zárni.

A Kukesz elleni vádemeléssel egy időben a TNK-BP orosz tulajdonosai - a Mihail Fridman érdekeltségi körébe tartozó Alfa Group, valamint a Viktor Vekszelberg és Leonyid Blavatnyik irányítása alatt álló Renova, illetve Access Industries - nyilvánosan távozásra szólították fel Robert Dudley vezérigazgatót. Dudley szerintük kizárólag a BP érdekeit képviseli, amit az is jelez, hogy a hazai tulajdonosokkal ellentétben nem akarja eladni a cég többségi tulajdoncsomagját a Rosznyefty állami olajcégnek vagy a Gazprom állami gázmonopóliumnak. Vekszelbergék folyamatosan cáfolják ugyan, hogy résztulajdonuk eladására készülnének, ám nem hivatalos források szerint a zárt ajtók mögött tárgyaló tulajdonosok és a reménybeli vevők már csak az árról egyezkednek.

A BP londoni vezetése a minap ismét megerősítette: mindenben támogatja Dudleyt, akit a nemzetközi olajipar egyik legelismertebb szakértőjének tartanak. A brit vezér szerint komoly belső háború dúl a cégen belül, mivel a tulajdonosok egy része, feltehetően az oroszok nem hajlandók eleget költeni új lelőhelyek felkutatására, illetve a berendezések modernizálására. "Egyesek szándékosan adminisztrációs hibákat követnek el, emiatt 150 külföldi alkalmazott munkahelye is veszélybe került" - mondta Dudley a Vedomosztyi című orosz üzleti napilapnak, arra utalva, hogy a vízumkérő űrlapok állítólagos helytelen kitöltése miatt egy sor dolgozójuk vízumát nem hosszabbították meg.

A TNK-BP-nek már korábban is meggyűlt a baja az orosz hatóságokkal: a hatalmas nyomás alatt lévő cég tavaly arra kényszerült, hogy eladja a Gazpromnak a szibériai Kovikta óriásgázmezőt kitermelő vállalat többségi tulajdonát, idén áprilisban pedig az adóhatóságok 6 milliárd rubeles hátralékot állapítottak meg 2004-re, illetve 2005-re. Idén tavasszal a titkosrendőrség is megszállta a TNK-BP moszkvai irodáját, s több személyt Oroszország elleni kémkedéssel vádolt. A britek szerint a rendőrségi és adóhatósági akciók célja a BP megtörése: a Gazprom állítólag arra készül, hogy az 50 százalékos orosz részvénycsomag megszerzése után néhány százaléknyi részvényt megvegyen a britektől is, s többségi tulajdonhoz jusson az olajcégben.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Az amerikai nyugdíjasokat nem a kormány noszogatja, hanem a kényszer tartja a munkaerőpiacon

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

Szereti a Paintet? A Microsoft végre döntött a sorsáról

Szereti a Paintet? A Microsoft végre döntött a sorsáról

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

Terrorista támadást terveztek, őrizetbe vették őket Szaúd-Arábiában

Terrorista támadást terveztek, őrizetbe vették őket Szaúd-Arábiában