A kaukázusi háború betett a fekete-tengeri idegenforgalomnak, de erősítheti a trendet, hogy egyre több orosz utazik külföldre. A beutazók száma ugyanakkor már az orosz-grúz konfliktus előtt is csökkent.

Megnőtt a forgalom az utóbbi napokban a fekete-tengeri utazásokat árusító oroszországi turistairodákban, ám a cégek ennek egyáltalán nem örülnek, ügyfeleik a kaukázusi háború miatt ugyanis egymás után mondják vissza lefoglalt nyaralásaikat. Noha a harcok egyelőre nem érintették a fürdőhelyeket, az Abháziába és a hozzá közeli tengerpartra szóló foglalásokat szinte mind lemondták, a grúziai nyaralásokra pedig amúgy sem volt nagy igény. Az egyik társaság szerint legalább tíz év kell ahhoz, hogy idegenforgalmi szempontból újra komolyan lehessen számolni a régióval.

A kaukázusi válság azonban nem érinti súlyosan az orosz turizmuspiacot, a külföldi utazások iránt ugyanis töretlenül nő az érdeklődés. Tavaly az egy évvel korábbinál 21 százalékkal, jó 1,5 millióval több orosz utazott a határon túlra, s az első negyedévi adatokra alapozó előrejelzések 30-40 százalékos bővülést ígérnek erre az évre. Az egyik legnagyobb arányú (71 százalékos) növekedéssel Magyarország büszkélkedhet, ennél jobb eredményt csak a duplázó Izrael és Kína, valamint - a mindössze néhány száz főt fogadó - Portugália ért el.

Sokan kétségbe vonják azonban a statisztikai hivatal adatainak pontosságát. Magyarországnál például 22 ezer orosz turista szerepel, a budapesti adatok viszont ennek a többszöröséről szólnak (lásd Már a fürdőben vannak című írásunkat). Ukrajnát - Észtország, Lettország és Lengyelország mellett - a hivatal azon országok közé sorolja, amelyekben tavaly a korábbinál kevesebb orosz turista járt, ám az utaztatók állítják, a Krím félsziget iránt nagyon is élénk az érdeklődés, legalább 1,2 millió orosz látogatott oda. "Az idegenforgalomban érdekelt cégeket semmi nem kötelezi adatszolgáltatásra" - magyarázta a HVG-nek a pontatlanság okát egy, az orosz piacot jól ismerő, neve elhallgatását kérő magyar szakember. Így kerülhetnek a határőrség számaira épülő kimutatásba olyan, hihetetlennek tűnő adatok, amelyek szerint tavaly Ausztráliában mindössze 34, míg Katarban csaknem 27 ezer orosz turistáskodott. Valószínűleg nem a statisztika hibája, inkább az orosz piac sajátosságából fakad egy másik furcsaság: az Egyesült Arab Emírségek több mint 200 ezer orosz vendéggel még olyan népszerű turistacélpontokat is megelőzött, mint Csehország, Bulgária, Ciprus, Tunézia és Horvátország. Az orosz turista - főleg ha tehetős - ugyanis szívesen utazik a kitűnő vásárlási lehetőségeket kínáló Dubaiba.

Az egzotikus országok iránt nő a leginkább az érdeklődés, amilyen Szingapúr, Mexikó, Kuba vagy Vietnam, de a prognózisok szerint egyre több orosz turistára számíthat Európa is, ahol a schengeni határok kibővítése óta a korábbinál is nagyobb a mozgásszabadság. Míg korábban az új turisták főként Törökországba és Egyiptomba utaztak, ma már a külföldre kívánkozók többsége túllépett ezeken a célpontokon, és Európa felé veszi az irányt. Felnövőben van ráadásul egy új nemzedék, amely már jól beszél idegen nyelveket, nyitottabb a világra, gyerekként már bejárta a hagyományos nyaralóhelyeket, és nemcsak a pihenés, hanem a városnéző turizmus is vonzza. Ők ugyancsak elsősorban az európai nagyvárosokba, üdülőhelyekre igyekeznek.

A turizmus fellendülését főként a gazdaság megerősödésének, az életszínvonal emelkedésének tulajdonítják, de szerepet játszik benne az is, hogy az 1 millió főt foglalkoztató idegenforgalmi szektoron belül egyre élesebb a verseny. A 35-36 milliárd dollárra becsült éves forgalmú ágazatból 5 milliárdot az ötven legnagyobb cég ad - élén a piacvezető Inturiszttal -, amelyek bevételei egyetlen év alatt 73 százalékkal nőttek. A piac egyre koncentráltabb, és a jövőben valószínűleg még kevesebb cég marad talpon. A nagy társaságok és a biztosítók ugyanis azt szorgalmazzák, hogy emeljék öt-tízszeresére az utazásszervezők banki biztosítékát, biztosítási fedezetét. A 10 millió rubeles (mintegy 65 millió forintos) összeg ugyanis - mint azt egy közelmúltbeli eset is bizonyította - nem elég az ügyfelek kártalanítására, ha egy cég csődbe megy. Az emelést a kisebb társaságok aligha bírnák ki, de egyes szakértők szerint az ágazatban a mostani 3800 vállalkozás helyett elég lenne nyolcszáz is.

Egyre kevesebb külföldi kíváncsi ugyanakkor Oroszországra. Tavaly 300 ezerrel kevesebben érkeztek, mint 1995-ben, a ki- és beutazók száma közti különbség pedig nyolc év alatt 2 millióról 7 millióra nőtt. Ebben minden bizonnyal közrejátszik, hogy Oroszországba utazni jóval drágább, mint onnan külföldre menni. A Roszturizm idegenforgalmi hivatal szerint 1500 dollár alatt nem lehet megúszni egy oroszországi kirándulást, míg egy Moszkvából szervezett egyhetes külföldi túra átlag ezer dollár, és nagyjából ennyit költenek nyaralásukra személyenként a belföldi turisták is. Merthogy a 142 milliós országban még mindig ők vannak a legtöbben: tavaly 29 millió orosz pihent hazai nyaralóhelyeken, és az ágazat bevételeinek fele tőlük származott.

POÓR CSABA / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán