Az első fél évben nekilódult üzemanyagárak, az európai gazdaságot fenyegető recesszió padlóra küldte a kontinens...

Az első fél évben nekilódult üzemanyagárak, az európai gazdaságot fenyegető recesszió padlóra küldte a kontinens fapados légitársaságait is, amelyek az utóbbi hetekben sorra veszteségekről számolnak be. Az európai piac második legnagyobbja, az Easyjet 71 millió euró, az Afrikában, Ázsiában és Észak-Amerikában is járatokat üzemeltető Air Berlin 59 millió, a spanyol Vueling 32 millió, a pozsonyi székhelyű SkyEurope 17 millió, a norvég Norwegian Air pedig 5 millió eurónyi veszteséget könyvelt el az első negyedévben. A legnagyobb európai fapados, az ír Ryanair még szerencsésnek mondhatja magát, egyelőre csak a nyeresége esett vissza, profitja ez idő alatt - a 12 százalékos, 777 millió eurós forgalomnövekedés ellenére - 85 százalékkal, 21 millió euróra zsugorodott. A rosszabbodó eredmények a társaságok részvényárfolyamaiban is tükröződtek, az év eleje óta például a SkyEurope 70, a dublini Ryanair pedig 34 százalékot veszített tőzsdei értékéből.

Az egész évre azonban a Ryanair is fekete esztendőt jósol: Michael O'Leary vezérigazgató szerint a tavalyi 480 milliós profit után a mostani pénzügyi évben 60 milliós ráfizetés várható. O'Leary elbocsátásokkal, bérbefagyasztással, a dublini és a londoni járatok számának csökkentésével harminc új, hatékonyabb repülőgép beállításával próbálja ellensúlyozni a társaság üzemanyagköltségeinek idei 93 százalékos megemelkedését. A Ryanair átmenetileg Ferihegyről is kivonul, november és december között 180 járatot törölt.

A kedvezőtlen piaci helyzetre válaszul két spanyol fapados, a Vueling és a Clickair fúzióra lépett, a két vezető skandináv, a norvég Air Shuttle és a dán Sterling Airlines pedig stratégiai együttműködést kötött hazai és nemzetközi járataik hatékonyságának javítására. A Wizz Air Hungary - amely pénzügyeiről nem hoz nyilvánosságra adatokat - viszont az idén bővítette útvonalhálózatát: egyebek közt Bukarest és Kolozsvár között belföldi - mindkét városból pedig külföldre is - járatokat indít, megjelent az ukrán piacon, és Budapestről Oslóba és Velencébe is repül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nemzetközi gazdaság

Szárnyas vadászok

Nehéz lesz vevőt találni a privatizáció előtt álló európai légitársaságokra. Mindegyikük veszteséges és súlyosan eladósodott, kilátásaik pedig - különösen az emelkedő üzemanyagárak miatt - nem túl biztatóak.

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

Újabb véres összecsapás Kabulban

Újabb véres összecsapás Kabulban

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol

Szijjártó Péter Belgrádban kampányol