Megtört a svájci bankszektor jó híre, Európa vezető bankja, az amerikai jelzálogpiaci válságban megrendült UBS továbbra is veszteséges.

Szinte sokkolta az óvatos és megbízható pénzintézeteiről ismert Svájcot, hogy az ország két vezető pénzintézete együttesen 50 milliárd dollárt bukott az utóbbi 12 hónapban, nagyrészt kockázatos külföldi befektetéseik miatt. És a veszteségeknek még koránt sincs végük: hiába ígérte a legnagyobb európai pénzintézet, az UBS új vezetése, hogy az idei második negyedévre véget vet a negatív időszaknak, az április-júniusi negyedet 358 millió frankos veszteséggel zárta. Ez töredéke ugyan az előző három hónap 11,5 milliárdos hiányának, de még mindig nem ok a fellélegzésre.

A svájci bankszektor megbízhatóságába vetett hit megrendülésénél is jobban felizgatta a befektetéseiket hagyományosan a hazai bankok papírjaiban tartó svájciakat, hogy az UBS-részvények értéke a március-júliusi időszakban több mint 47 százalékot veszített értékéből. Az amerikai másodlagos jelzáloghitel-piaci válságban a leginkább megrendült európai bank ellen ráadásul az USA-ban adócsalásban való részvétel miatt is eljárás indult (HVG, 2008. május 24.). A bank ahhoz nyújtott segédkezet amerikai ügyfeleinek - eddig 20 ezer esetet azonosítottak az ellenőrök -, hogy Svájcban dugják el pénzüket az amerikai adóhatóság elől. Amikor pedig az USA-ban szigorodott az ellenőrzés, kezdeményezte a pénzek továbbmenekítését Liechtensteinbe. A kegyelemdöfést az adta meg, hogy az UBS egyik vezető alkalmazottja az amerikai szenátus előtt hamut szórt a fejére, és elismerte: a pénzintézet részt vett az adócsalásban, ami azért történhetett meg, mert a legfelső vezetés nem szervezte meg kellően az ellenőrzést.

Az USA-ban 30 ezer főt foglalkoztató, hatalmas vagyonkezelő hálózatot működtető svájci pénzintézet óriási véráldozatokkal menekült ki az amerikai piacról. Lényegében végképp lemondott tengerentúli ügyfeleiről, s a kiegyezés érdekében vállalta, hogy 900 millió dollárért visszavásárolja 18,6 milliárd dollár névértékű, gyakorlatilag eladhatatlan kötvénytömegét. A bankvezetés elsősorban ennek a 900 milliónak tulajdonítja, hogy a mérleg még mindig negatív.

A svájci közvélemény mindennek ellenére túlzottnak és megalázónak tartja az amerikaiak fellépését az alpesi ország legnagyobb bankjával szemben. A gazdasági stabilitás jelképének számító Swissair légitársaság összeomlása és a német Lufthansa tulajdonába kerülése óta (HVG, 2005. március 26.) a svájciak egyre inkább féltik nemzeti vállalataikat, s attól tartanak, az UBS ügye is rosszul végződik.

Az utóbbi hónapok viharaiban nem csupán az UBS tekintélye tört meg, de számos ügyfele és munkatársa is elhagyta. Csak a második negyedévben 17,3 milliárd frankot vettek ki a bankból az ügyfelek. S ahogy ürültek a trezorok, úgy adták be egyre többen a felmondásukat, úgy tudni, néhány ügyosztálytól testületileg távoztak a munkatársak, s a jól képzett tisztviselőket a kisebb bankok nyomban szívesen alkalmazták. Áprilisban állítólag egy 11 fős csapat igazolt át a zürichi Bank Rotschildhoz, legutóbb pedig a privátbankár-részleg 75 munkatársa tette át székhelyét Londonba, egy egykori UBS-szuperbankár ottani vállalkozásához. Aratnak a fejvadászok is, felvételi startot hirdetett a Vontobeltől a Julius Barig számos konkurens.

A többség, közel 80 ezer fő azért kitart, s bár hallgatásra kötelezték őket, kiszivárgott, hogy a pénzintézeten belül rendkívül rossz a hangulat. Az idén nincs bónusz, a vezető menedzserek szinte bujkálnak irodáikban, nem szívesen felelnek a beosztottak kérdéseire. Pénzes új ügyfél alig érkezik, a korábbi időkben megszokott nyerő hangulat szertefoszlott. Sokan mindmáig kételkednek a lemondani kényszerített Marcel Ospel utódául az áprilisi közgyűlésen elnökké választott Peter Kurer alkalmasságában. Pedig Kurer - aki hét esztendeje áll kapcsolatban az UBS-szel, a bank vezető jogásza s Ospel bizalmasa volt - kitűnő ügyvéd hírében áll, igaz, vezetői tapasztalatai nincsenek.

Az új főnök a második negyedévi adatok közzétételekor állt elő először javaslatával: a vagyonkezelési és a befektetési üzletágak szétválasztásával. Sokan arra számítanak, hogy a lépés a kockázatosnak bizonyult befektetési ágazat eladásának, illetve a hagyományosabb banki tevékenységekhez való visszatérésének az előkészítése, de Kurer ezt a feltételezést cáfolta. Az októberi rendkívüli közgyűlésen a 11 fős felügyelőbizottság négy tagját lecserélik, s alacsonyabb szinteken is komoly személyi változások várhatók. A pénzügyi szaksajtó mindenesetre kedvezően fogadta Kurer terveit, s egyelőre bíznak benne, hogy a bank jövőre valóban ismét nyereséges lehet.

FÖLDVÁRI ZSUZSA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Használt lakásokra vették fel a legtöbb hitelt tavaly

Használt lakásokra vették fel a legtöbb hitelt tavaly

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

1,5 millió felhasználó címlistáját mentette el magának a Facebook, de állítják, nem éltek vissza vele

1,5 millió felhasználó címlistáját mentette el magának a Facebook, de állítják, nem éltek vissza vele

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló