Az autógyártás után az acél-, az építő- és a vegyipart is elérte a nemzetközi pénzpiaci pánik nyomán támadt hitelszűke és recessziós félelem.

HVG
Ha a késztégla-rakatok olyan magasak a gyárudvaron, hogy csak a fák hegye látszik tőlük, akkor nagy baj van a gazdaságban - tartja a mondás a világ vezető téglagyára, az osztrák Wienerberger közép-angliai üzemében. Márpedig a raklapokon várakozó téglakötegek immár hat méter magasak, az alkalmazottak felét a napokban elbocsátották, a termelés pedig a második világháború utáni ínséges időszak óta a legalacsonyabb szintre zuhant. Az eladatlan 70 millió tégla egy részét egy üzemen kívüli, bérelt raktárban, valamint egy hirtelenjében lebetonozott kőfejtőben kénytelenek tárolni. Nagy-Britanniában 1,2 milliárd tégla vár vevőre - ennyiből egy Nottingham nagyságú várost fel lehetne húzni -, ám az ingatlanpiac összeomlása, majd a pénzpiaci válságot követő hitelszűke miatt a megkezdett házépítések száma 76 százalékkal zuhant az előző évhez képest.

Nagy-Britanniában a téglagyártók sínylették meg a házépítések leállását, a könnyűszerkezetes módszert előnyben részesítő USA-ban viszont a fafeldolgozók. Termelésük 40-45 százalékát a lakásszektorban értékesítik, és annak válsága miatt áraik lassan két évtizedes mélységbe süllyednek. Az új lakóházak építése a 2006 eleji csúcs óta 60 százalékkal esett, a piac a legutóbbi súlyos recesszió, 1991 óta nem volt ilyen lanyha. Eladósorba kerültek azok a viszonylag új otthonok is, amelyeket tulajdonosaik már nem tudnak fenntartani, vagy a jelzáloghitel fejében foglaló bankok próbálnak értékesíteni. A bőséges kínálat miatt ezek gyakran olcsóbbak, mint ha valaki hasonló méretű és minőségű újat venne. A helyzet az utóbbi hónapokban számos amerikai építőipari céget a csőd szélére kergetett. Hasonló gondokkal küzdenek Európában a brit és a spanyol építőcégek. Nagy-Britanniában már 1 milliárd angol fontra teszik azt az összeget, amellyel a nagy építőipari vállalatok tartoznak alvállalkozóiknak.

Megtorpantak az ipariingatlan-beruházások is. Az építőipari nagygépek - markolók, buldózerek és teherautók - eladásai az idén Észak-Amerikában 24, Európában 21 százalékkal eshetnek. A tavalyra csaknem 100 milliárd dollárosra hízott piac főszereplői - az amerikai Caterpillar, a japán Komatsu, a brit JCB, a svéd Volvo és a svájci Liebherr - Indiában és Kínában bíznak, ám ezek a piacok nem fogják tudni ellensúlyozni a világ többi részén érzékelhető visszaesést. Hírek szerint már Pekingben is konjunktúraélénkítő csomag összeállításán gondolkodnak, mivel a kínai gazdaság - így az ottani építőipar - növekedése is lassulni kezdett.

Bajba kerültek az építő-, valamint a még nagyobb gondban lévő autóipar (HVG, 2008. október 18.) legnagyobb alapanyag-beszállítói, elsősorban az acélgyárak is. A világpiac főszereplője, a luxembourgi székhelyű, Lakshmi Mittal indiai milliárdos tulajdonában lévő Arcelor Mittal az elsők között jelentette be, hogy 10-15 százalékkal visszafogja termelését a harmadik negyedévben. Az orosz Szeversztal odahaza 25, az USA-ban és Nyugat-Európában lévő üzemeiben pedig 30 százalékos csökkentést hajt végre. Kevesebb acélt állít elő a többi orosz cég, a kínai Baosteel és négy kisebb társa, valamint az indiai Tata-csoport birtokában lévő brit Corus is. Kapacitásuk visszafogásával az áresést próbálják megállítani. Az iparági mércének tartott melegen hengerelt acéllemez tonnáját júliusban még 1100 dolláron jegyezték, október elején viszont már csak 780 közelében, ami vészesen közel van a 650 dolláros szinthez, amely alatt a termelés veszteségessé válhat.

Az acélgyártók gondjait enyhíti, hogy esnek a nyersanyagárak is. Az olaj hordójáért alig több mint 70 dollárt adnak, aminek nyomán mérséklődik az óceánjáró teherhajók iránti kereslet, valamint a szállítási költség. Olcsóbb lett az acélkohókban felhasznált ócskavas, valamint a vasérc is. Mindez fordulatot hozhat a jövő évi ártárgyalásokon, az utóbbi időben ugyanis az érctermelők - elsősorban a brazil Companhia Vale do Rio Doce, illetve az ausztrál BHP Billiton és Rio Tinto - diktálták a feltételeket, a piaci viszonyok változásával viszont a felhasználók kerülnek erősebb alkupozícióba.

A recessziós félelmek lejtőre küldték az ipari fémek árát is. A réz tonnáját a londoni fémtőzsdén a múlt héten alig 4500 dolláron jegyezték - júliusban, a pénzügyi válság kirobbanása előtt még csaknem a duplája volt az ár. Az alumínium ugyanezen idő alatt tonnánként 3380-ról 2200 dollárra esett, és az orosz Ruszal cég szerint a 2500 dollár alatti ár már nem hoz nyereséget. Sok jóra pedig nem számíthatnak a termelők. A nagy alumíniumfelhasználó repülőgépgyártás keresletét visszafogja, hogy az amerikai Boeingnél szeptember eleje óta sztrájk bénítja a munkát, a páneurópai Airbus konzorcium pedig a múlt héten közölte: mégsem futtatja fel termelését, mert a légitársaságok is vergődnek a válság miatt. Hasonló veszély fenyegeti elemzők szerint a vegyipart is. Az ipari termelés visszaesését mégsem kíséri olyan pánik, mint a nemzetközi pénzpiaci vihart. A magyarázat a szakértők szerint egyszerű: a reálgazdaság recessziójának orvoslásában már van gyakorlat, a globális hitelválság viszont vészterhes újdonság.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Félrement: Dániai bálnamészárlással támadta be a brazil elnök a norvégokat

Félrement: Dániai bálnamészárlással támadta be a brazil elnök a norvégokat

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

67 évesen újra reklámarc lesz Pataki Ági

67 évesen újra reklámarc lesz Pataki Ági

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott