Az eurómilliókra taksált magyar Overdose csodatelivér ára korántsem egyedien magas. A recessziót azonban a méregdrágán gazdát cserélő elitlovak félmilliárd eurósra becsült világpiaca is megérzi.

„Legalább 20 millió euró melegít most a világkupa-fordulóra. Ezek a lovak, ha egészségesek maradnak, a bankválság ellenére is tartják az árukat” – büszkélkedett a HVG-nek Roberta Agostini, a díjugrató-világkupa novemberi veronai fordulójának versenytitkára, miközben a vásárközpont melegítőpályává alakított kiállítási csarnokában harminc német, holland, francia és ír tenyésztésű ugróló gyakorlatozott a megméretés előtt. A bonyolult vonalvezetésű, olimpiai nehézségű versenypályán a 44 éves német Alois Pollmann-Schweckhorst és a tízéves, holsteini Lord Luis „párosa” végzett az első helyen, ám a lelátókat zsúfolásig megtöltő közönség – valamint a fényűző terítékkel és válogatott finomságokkal kényeztetett VIP-szektor – a 33 éves Omar Bonomelli és a 12 éves hannoveri Quintero bronzérmes duójának tapsolt a leghangosabban.

A franciaországi Bordeaux-tól a norvégiai Oslóig Nyugat-Európa tizennégy városában tartott, a svájci Rolex luxusóragyár által szponzorált körversenyre nevezett négylábúak ára a gyakran pletykákra hagyatkozó szaksajtó szerint 300 ezer eurónál kezdődik. „Ez egy zárt piac, ritkán kerül nyilvánosságra, hogy egy ló menynyiért cserél gazdát” – jellemezte a szakmát a HVG-nek Agostini. December elején például a lovasvilágban az a hír járta, hogy egy amerikai nagyvállalkozó 3 millió dollárt ajánlott az egyik legelismertebb németországi lovas, Meredith Michaels- Beerbaum Shutterfly nevű világkupagyőztes hátasáért. Hogy az üzlet létrejött-e, és ha igen, mennyiért, azt egyelőre nem tudni. Az azonban közismert, hogy a 15 éves hannoveri fajtájú herélt – amely tíz évvel ezelőtt került Beerbaumhoz – pályafutása során több mint 1 millió eurót „keresett”.

A nemzetközi mezőnyben is jól teljesítő sportlovak zömét csikókorban, vagy 4-5 éves fiatal lóként adják el, és csak nagy ritkán adnak értük 100 ezer eurónál többet. Az idei októberi hannoveri ménárverésen a háromszoros díjugrató-Európa-bajnok, az öreg kontinens legprofibb kupecének tartott osztrák Paul Schockemölle által egy csődörért adott 310 ezer euró kiugróan magas ár volt. A szaknyelven militaryként vagy eventingként emlegetett lovas tusában versenyző négylábúak ennél általában jóval olcsóbban kelnek el.

A kitartást és állóképességet igénylő terepen, az ügyességet követelő ugrópályán, illetve az eleganciát és idomítottságot elváró díjlovaglásban is magasan teljesítő lovak tenyésztése jó üzlet, Írországban pedig egyenesen sikerágazat lett. A magyar gidrán és kisbéri fajta pár éve szintén elindult ezen az úton, a fiatal lovak világbajnokságán többször is nyertek, ám az ennek nyomán támadt holland és brit érdeklődés, kellő állami tenyésztési és marketingtámogatás híján elhalt.

„Az idén több mint 100 millió eurós forgalmat könyvelhettek el az ír sportlótenyésztők” – mondta a HVG-nek John Whiriskey, az ír tenyésztők egyesületének titkára. A világszerte igen keresett ír hátasokért néhány ezertől akár több tízezer eurót is megadnak, főként az USA-ban és Ausztráliában. Írország évente több tízezer négylábút exportál, s a keresletet az idén tovább növelte, hogy a pekingi olimpia lovastusa-döntőjének 15 lovából hatot Írországban tenyésztettek.

A military vagy a díjugrató sport sztárjainál – például a 2003-ban 1 millió angol fontért elkelt Magic Maxnál vagy a két évvel később 1 millió euróért gazdát cserélt AK Locarnónál – egy nagyságrenddel többért adják-veszik a galoppsport ászait. A nyilvános aukciók rekordját furcsa módon egy félresikerült üzlet tartja. A Green Monkey nevű telivér csikót kétévesen, 16 millió dollárért vette meg 2006-ban Demi O'Byrne ír galoppspecialista egy befektetőcsoport részére, ám a mén a várakozásokkal ellentétben nemhogy a Kentucky Derbyt nem nyerte meg, de három versenyéből egyszer sem végzett az első három között.

A nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság a toplovak piacán is érezteti hatását. „Itt a vég. A forgalom alig fele a tavalyinak” – kesergett a Thoroughbred Times című szaklap hasábjain Mark Popham szakíró az angliai Newmarket patinás Tattersalls telivérárverése után. Dan Liebman, a The Bloodhorse című szakfolyóirat szerkesztője pedig egyenesen kriminálisnak, a tenyésztők számára valóságos vérfürdőnek aposztrofálta az amerikai galopplovak idei árveréseit. Angliához hasonlóan ugyanis az őszi csikóaukciók az USA-ban is csupán a tavalyi – 327 millió dolláros – forgalom felét produkálták.

A magyar piacon jóval alacsonyabbak a tétek. A legutóbbi, novemberi római futása után is veretlen, jelenleg 3,5 millió euróra taksált, ám tulajdonosa szerint nem eladó Overdose magasan kiemelkedik a mezőnyből. A hazai galopplovak legfeljebb néhány százezer forintért cserélnek gazdát. Az importált ugró- és díjlovakért viszont már Magyarországon is megadnak 10-20 millió forintot.

VAJNA TAMÁS / VERONA

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Négyes karambol történt az Árpád hídon

Négyes karambol történt az Árpád hídon

Több munkáért kevesebb pénzt kapnak a kormánytisztviselők

Több munkáért kevesebb pénzt kapnak a kormánytisztviselők

Csendes kora tavaszi idő lesz

Csendes kora tavaszi idő lesz

A nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozik az új-zélandi terrorista támadással

A nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozik az új-zélandi terrorista támadással

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Nem is tudja, mit kockáztat, ha nem mossa rendesen a fogát

Nem is tudja, mit kockáztat, ha nem mossa rendesen a fogát