Miközben a digitális letöltés a cd létét veszélyezteti, megugrott a már-már elfeledett bakelitlemezek iránti érdeklődés. A kiadók egymás után jelentetik meg a fekete korongokat – igencsak borsos áron.

HVG
Időutazáson vehetett részt, aki a minap megvette az Axl Rose szólóénekes fémjelezte Guns N' Roses amerikai rockegyüttes Chinese Democracy című lemezét. Nemcsak azért, mert a banda legutóbb 17 éve adott ki eredeti stúdióalbumot, hanem azért is, mert választhatott: csillogó cd-t vagy fekete hanglemezt vásárol. A cd 12, a korong viszont 20 dollárba került. Igaz, az utóbbit vásárlók nemcsak a két lemezből álló albumot kapták meg, hanem egy kódot is a felvételek ingyenes digitális letöltéséhez.

A bakelitlemez újra megjelent a boltok polcain, és egyre többen veszik. A lemezkiadók nemzetközi szövetségének (IFPI) adatai szerint tavaly világszerte az előző évi kétszerese, 6 millió darab kelt el belőle, az idén pedig akár ez a szám is megduplázódhat. Ez még mindig eltörpül ugyan az 1,5 milliárd darabos cd-eladás mellett, és még a szintén divatjamúlt magnókazettából is 82 millió talált gazdára, ám a kiadók számára a nagy fekete korong fontos bevételi forrás, mert igen drágán lehet értékesíteni. A Pink Floyd szólógitárosa, David Gilmour 2006-os gdanski koncertjéről készült, nemrég megjelent élő album ötlemezes bakelitváltozata például kétszer annyiba kerül, mint az alap-cd.

Többször is temették már a 30 centiméter átmérőjű lemezt, amelyet 1948-ban a New York-i Waldorf Astoria szállodában mutatott be a Columbia Records lemeztársaság. Az elődjénél – a percenként 78-as fordulatú, sellakból készült gramofonlemeznél – vékonyabb, mikrobarázdás, hosszabb lejátszási ideje miatt Long Play (lp) néven is ismert, 33-as fordulatú új hanghordozó tette lehetővé például, hogy Wagner Ring-ciklusát a korábbi 112 helyett 19 lemezen adják ki. A több évtizedes pályafutást már az 1963-ban megjelent magnókazetta is fenyegette, ám az lp-eladások zuhanását végül a digitális forradalmat hozó, 1982-ben debütált cd okozta, amely 1993-ban vette át a világuralmat.

HVG
A régi lemeznek a cd térnyerése után is megmaradt azonban egy szűk, de odaadó tábora, amely azt vallja: a cd kétségtelenül tiszta és sercegésmentes, az lp hangzása mégis természetesebb. Még rosszabb a vájt fülűek véleménye a legelterjedtebb digitális letöltésről, az mp3-ról, amely tovább tömöríti és ezzel szinte kilúgozza a dallamot bitekben hordozó információt. A hagyományokat ápoló negyven felettiek, illetve a lemezeket sajátos módon használó hiphopzenészek kereslete azonban nem lenne elég a piac megélénküléséhez, ehhez a muzsikát csak digitális formájában ismerő fiatal generáció elcsábulása is kellett. A teltebb hangzás mellett ebben az is szerepet játszhatott, hogy egy sokszor művészi értékű lemezborító lp-nagyságban jobban mutat, mint cd-doboz méretében, nem is beszélve a letöltésekhez mellékelt bélyeg nagyságú digitális képekről.

A bakelitpiac luxuskategóriáját az első kiadású, minél jobb állapotban lévő régi albumok jelentik, amelyek több ezer dollárt is érhetnek. Még mindig aránylag olcsón meg lehet viszont kapni – akárcsak külföldön, Budapesten is – az erre szakosodott kisebb boltokban és bolhapiacokon, valamint az interneten a tömegkiadványokat. Ezek közül a klasszikusok, így Elvis Presley, a Beatles, a Led Zeppelin vagy a Pink Floyd lemezei kelnek el a leggyorsabban. A konjunktúra teremtette meg az új kiadású albumok piacát, ahol az ár mindenütt veri a cd-ét, és Magyarországon is 6-7 ezer forintig emelkedik. A közelmúltban Bruce Springsteen, Madonna, a Coldplay, a Radiohead, az R.E.M. és Amy Winehouse új lemeze a cd mellett lp-n is megjelent, általában kóddal az mp3-as változat letöltéséhez.

A kiadók szívesen kísérleteznek is. A hanglemezek nem mindig feketék, egyes darabok különböző színekben pompáznak, erre persze már az 1970-es években is volt példa (a Pink Floyd például rózsaszínben is nyomott ki lemezt, Bob Marley pedig szivárványszínben). A jobb minőség kedvéért pedig a Metallica legutóbbi, Death Magnetic című albumát nem 33 1/3-os, hanem 45-ös fordulatú korongokon adták ki – az ötdarabos extra változatot 100 dollárnál drágábban. Többet lehet kérni az úgynevezett 180 grammos, nehezebb lp-ért is, amely a többivel ellentétben nem tartalmaz újrafeldolgozott műanyagot. Felfedezték a lehetőséget a klasszikus zenét kiadók is, amelyek piacát még a pop- és rockzenénél is jobban megviselték a letöltések. A legjobb üzlet esetükben is a régi felvételek exkluzív, 180 grammos lp-változata: Beethoven IX. szimfóniája a magyar származású Sir Georg Solti vezényletével például a Decca kiadásában 65 dollár, Wagner Ring-ciklusának 1955-ös bayreuthi felvételéért pedig 600 dollárt kell kifizetni, miközben cd-n ennek a harmadából megúszható.

Szűk keresztmetszet viszont, hogy a legtöbb hanglemezgyárat – mint Magyarországon a legrosszabbkor, éppen a cd-forradalom idején elkészült dorogit – rég felszámolták. Ez is oka, hogy míg egy cd 1 dollárból legyártható, egy bakelit több mint a duplájáért készül, és ehhez jön még az igényes borító költsége. Kihasználják a trendet a szórakoztatóelektronikai cégek is, amelyek tavaly az előző évinél 80 százalékkal több lemezjátszót adtak el. Ezek is alkalmazkodtak a digitális korhoz: az új modellek zömén megtalálható az analóg lemezek számítógépre másolását segítő usb-kimenet, s csatlakozást kínálnak a legnépszerűbb multimédia-lejátszóhoz, az iPodhoz is.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Húsbavágó lesz David Attenborough legújabb dokumentumfilmje

Húsbavágó lesz David Attenborough legújabb dokumentumfilmje

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz

Magyarország–Horvátország - 2-1 - vége

Magyarország–Horvátország - 2-1 - vége

Halálos baleset Csongrádnál

Halálos baleset Csongrádnál

Különleges repülőgép érkezik hétfőn Ferihegyre

Különleges repülőgép érkezik hétfőn Ferihegyre

Videó: Így készült az Oppo ütős mobilja – legalábbis az Oppo szerint

Videó: Így készült az Oppo ütős mobilja – legalábbis az Oppo szerint