Ausztriában a téglagyártó Wienerberger és az OMV olajtársaság is arab pénzre épít tőkehiánya enyhítésére. A Wienerberger Magyarországon több gyárát is bezárja, illetve leállítja.

Csaknem másfél éves tetszhalálból ébresztette fel a bécsi tőzsdét az osztrák Wienerberger téglagyártó, amely a múlt héten hosszú idő óta az első tőkeemelést indította el a tőzsdei cégek közül. Szeptember végéig jelenlegi részvénytőkéje 40 százalékának megfelelő, 335,8 millió euró értékű papírra keres gazdát. A jelenlegi tulajdonosok minden öt részvényükhöz vásárolhatnak két újat, egyenként 10 eurós áron. A válság előtti árfolyam 50 euró környékén volt. A Wienerberger arra számít, hogy az elővételi keretet nem merítik ki, ebben az esetben a líbiai LIA állami befektetési alap felvásárolja a megmaradt papírokat.

A világ legnagyobb téglagyártója akarja a líbiai tőkeinjekciót, de tart is tőle. Emiatt a LIA legfeljebb 11,8 millió részvényt vehet, ezzel 10 százalékos tulajdonos lehet, és – kizárandó az ellenséges felvásárlást – a következő két évben, az előle egyelőre elzárt igazgatótanács jóváhagyása nélkül a pakettjét nem növelheti 15 százalék fölé. Az észak-afrikai ország olajvagyonából csaknem 47 milliárd dollárt kezelő alappal kapcsolatos óvatosságot az indokolja, hogy működésének átláthatóságát az állami alapok vizsgálatával foglalkozó kaliforniai Sovereign Wealth Fund Institute egy tízes skálán csak kettesre értékelte.

HVG
A 2006-ban alapított LIA Európában eddig főleg Olaszországban fektetett be. Az Ausztriában és Magyarországon is érdekelt UniCreditben 4,6, a Fiat autógyárban csaknem 2, a torinói Juventus futballklubban pedig 7,5 százalékos a részesedése, bent van az ENI energiacégben, és szívesen beszállna az Enel energiaszolgáltatóba vagy a Telecom Italia távközlési csoportba is. Osztrák politikai körökben némi megrökönyödést okozott az ügylet, mert a Wienerberger vezérigazgatói székében ülő Heimo Scheuch a tavaly autóbalesetben elhunyt karintiai pártvezér, Jörg Haider pártjának egyik meghatározó üzleti partnere, így a Haider által lelkesen ápolt líbiai kapcsolatoknak is letéteményese. (Ma Haider özvegye az osztrák–líbiai társaság elnöke.) Líbia grandiózus, több mint 100 milliárd eurós infrastrukturális programot hirdetett meg a következő tíz évre, ebben is szerepet szán az eddig Kelet-Európa felé fordult osztrák cégnek.

A Wienerberger két éven belül másodszor emel tőkét, mert sürgősen szüksége van pénzre. Az építkezések általános visszaesése miatt az utóbbi években lázasan terjeszkedő cég – amelynek 45 százalékban amerikai intézményi befektetők a tulajdonosai – az első fél évét az egy évvel korábbinál 29 százalékkal kisebb, 898 millió eurós bevétellel, és azon 204 milliós adózás utáni veszteséggel zárta. A másodlagos részvénykibocsátásból befolyó pénzt a működés finanszírozása mellett az egymilliárd euró közelébe duzzadt adósságállomány év végére legalább 100 milliós lefaragására fordítják.

Elkezdődött a költségek nyírása is. A Wienerberger az idén 150 millió eurót akar spórolni, és 26 gyárát zárja be vagy állítja le, amivel tovább csökkenhet az alkalmazottaknak a tavaly nyári 15 ezerről már 13 ezerre mérséklődött száma. A társaság a múlt pénteken közleményben tudatta, hogy a magyar lakásépítési piac válsága – a belföldi kereslet 40 százalékos visszaesése –, valamint a Romániába és Ukrajnába irányuló export csökkenése miatt visszafogja kapacitását, és magyarországi dolgozói számát 230 fővel, 330-ra csökkenti. A bejelentés értelmében Abonyban, Kisbéren és Mezőtúron bezár a gyár, Sopronban, Bátaszéken és Békéscsabán pedig leáll, de a piaci viszonyok változásával újraindulhat a termelés.

Az arab világgal évtizedek óta jó kapcsolatokat ápoló Ausztriában – ahol a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) központja is van – nem a líbiai állami alap az egyetlen arab befektető, amelytől pénzt remélnek. A hírek szerint az OMV olajtársaság is 800 millió eurós tőkeemelésre készül, hogy tovább növelje 42 százalékos részesedését a Törökországban több mint 3200 benzinkútjával piacvezető Petrol Ofisi olajcégben. Az eladó a médiaérdekeltségei miatt az ankarai kormány kereszttüzébe került – szeptember elején állítólagos adóhátraléka miatt 2,5 milliárd dolláros büntetéssel sújtott – Dogan Holding lehet, amelynek 54 százalékos tulajdonrésze 1,2 milliárd dollárt érhet.

A fejlődő országokban terjeszkedő – de a Mol felvásárlási kísérletével kudarcot vallott – OMV tőkeigényét a benne 19,2 százalékot birtokló, és a 31,5 százalékban tulajdonos osztrák kormánnyal szövetséges abu-dzabi állami befektetési társaság, az International Petroleum Investment Company (IPIC) szolgálhatja ki. Az IPIC két évtizede megbízható társa az OMV-nek, vegyesvállalatuk is van, a vegyipari Borealis. A tőkeemeléssel – mivel az osztrák pakettet ellenőrző állami vagyonügynökség pénz híján állítólag nem akar élni a lehetőséggel – akár erősen csökkenhet is az osztrák állam tulajdoni hányada az olajtársaságban, amely Líbiában is érdekelt. Az USA által Tripolival szemben elrendelt embargó után az amerikai Occidental Petroleum líbiai érdekeltségeinek 25 százalékát 1985-ben megszerző OMV az észak-afrikai országban hozza felszínre kőolaj- és földgázkitermelésének több mint 10 százalékát.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyilkos fájdalomcsillapítók: vádalku a nagykereskedőkkel Amerikában

Gyilkos fájdalomcsillapítók: vádalku a nagykereskedőkkel Amerikában

Szenvedély vagy betegség: emberi szükségletünk-e a függőség?

Szenvedély vagy betegség: emberi szükségletünk-e a függőség?

Bérkattintgatással negyedmillió francia szerez egy kis mellékest

Bérkattintgatással negyedmillió francia szerez egy kis mellékest

Britney Spears minden idei koncertjét lemondta

Britney Spears minden idei koncertjét lemondta

Egy fehér ló sétál egyedül minden nap az utcákon – a rendőrséget sem zavarja

Egy fehér ló sétál egyedül minden nap az utcákon – a rendőrséget sem zavarja

Vannak helyzetek, amikor nem szabad elfogadni az adóbevallást, amit a NAV kínál

Vannak helyzetek, amikor nem szabad elfogadni az adóbevallást, amit a NAV kínál