szerző:
HVG

Az ezredforduló óta nem látott mértékben nőhetnek a tartalékok az idén eddig bejelentett új kőolajforrások alapján. Középtávon mégis hiány lehet az energiahordozóból.

Öt kontinens több tucat országából több mint kétszáz új kőolajlelőhelyet jelentettek az idén eddig, amelyek összesen állítólag 10 milliárd hordó nyersolajat rejtenek. Bár a világon minden évben lelnek valahol fekete aranyra, és az idén talált új mezők kapacitása eltörpül az 1970-es évekbeli – alaszkai, északi-tengeri és mexikói – nagy felfedezésekhez képest, az ismert tartalékok most nőhetnek a legnagyobb ütemben 2000 óta, amikor a Kaszpi-tenger alatt 20 milliárd hordós készletre bukkantak.

HVG
Az igazi szenzációt a Mexikói-öbölben talált és a múlt hónapban nyilvánosságra hozott lelőhelyek jelentik. A térséget mint bővíthető olajforrást ugyanis már többször leírták, de ha beigazolódnak a sejtések, akkor az USA jelenlegi 20 milliárd hordónyi kőolajtartaléka egy csapásra majdnem megduplázódhat. Az amerikai Chevron és Devon, valamint a norvég Statoil kutatásai 3–15 milliárd, a brit BP fúrásai 3 milliárd hordót sejtetnek. Az új felfedezések a Mexikói-öbölben és a világ más táján – például Sierra Leone partjainál – is az évtized elején kezdődött kutatásoknak, valamint a technológiai fejlődésnek köszönhetők. A BP például Houstontól 400 kilométerre délre, 1800 méterrel a tengerszint alatt több mint 10 ezer méter mély próbakutat fúrt a tengerfenékbe.

A feltételezett mexikói-öbölbeli tartalékok a nyugati félteke kőolajtérképének egyik nagy fehér foltjára, a Florida és Kuba közti vizekre is ráirányítják a figyelmet. A karibi ország az északi partjai mentén lévő kutakból maga fedezi energiaszükségletének felét, de amerikai geológiai kutatások szerint a távolabbi mélytengeri övezetek 5 milliárd hordó olajat és 10 ezermilliárd köbméter földgázt tartalmaznak. A kubai állami olajtársaság ennél sokkal nagyobbra, 20 milliárd hordónyira becsülte szénhidrogénkincsét. A kutatásokat a spanyol Repsol, az indiai Oil and Natural Gas Co. és a Statoil várhatóan még az idén elkezdi. A Havannában remélt kubai olajvagyon kétszeresen is felveti a kommunista országgal szembeni embargó feloldásának kérdését. A tiltás miatt az amerikai cégek kimaradnak az olajfiesztából, az amerikai eredetű fúrótechnológiát használó külföldi cégek pedig jogi eljárással kerülhetnek szembe az USA-ban.

Az új mezők ellenére az ágazat több vezetője is aggódik, mivel a jelenlegi 70 dollár körüli hordónkénti olajár éppen hogy fedezi a további kutatások finanszírozását. A keresés kockázatos és drága üzlet. Az utóbbi években az acéltól a speciális fúróberendezésekig mindennek megduplázódott az ára. Egy mélytengeri kút akár 100 millió dollárba is belekerülhet, és a fúrásoknak csak a fele-harmada talál lelőhelyet.

HVG

Márpedig ha a kutatási és kitermelési beruházások nem maradnak legalább a jelenlegi szinten, akkor a következő évtized közepe táján komoly hiány léphet fel az olajpiacon. A statisztikáit tekintve egyik legmegbízhatóbb iparági szervezet, a párizsi Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss adatai szerint ugyan a következő öt évben a világ kőolajfogyasztása csupán évi 0,5–1,4 százalékkal nő az utóbbi öt esztendő 1,5–2 százalékos átlagát követően, csakhogy közben a termelés aligha emelkedik számottevően.

A bizonytalanságot is jól példázza a Mexikói-öböl. Az új helyek termelésének teljes beindításához legalább 7 év szükséges, ráadásul a washingtoni kongresszusnak fel kell oldania az USA számos part menti övezetében az offshore kitermelésre kimondott tilalmat. Hetek múlva várható a szenátusi szavazás, így nem kizárt, hogy a felfedezések szétkürtölésének időzítése mögött politikai szándékok állnak. Sokan emlékeznek, hogy Mexikó tavaly „hatalmas” olajlelőhelyet jelentett be néhány hónappal a Pemex állami olajvállalat költségvetéséről szóló parlamenti szavazás előtt. Az eredetileg 10 milliárd hordóra becsült mennyiséget aztán szép csendben 43 milliósra módosították, azaz az eredetileg beharangozott olaj több mint 99 százaléka „elszivárgott”.

Kétkedésre ad okot, hogy a Chevron mexikói-öbölbeli felfedezéseinek egyetlen rétege sem tartalmaz 300 millió hordónál több olajat. Márpedig szokatlan, hogy a felső értéken 15 milliárd hordósra taksált lelőhelyen egyetlen egymilliárdos rész sincs. Ekkora méretű lelőhely esetén általában egy óriásmező – a szakzsargon szerint király – és több nagyobb, illetve számtalan kisebb üreg, azaz dáma és bubi szokott előfordulni.

Gyengül a teljesítmény a világ két legnagyobb kőolajtermelő régiójában, a Közel-Keleten és Oroszországban is. Bár Szaúd-Arábia nemsokára befejezi 100 milliárd dolláros beruházási programját, amelynek révén napi 12,5 millió hordósra növeli kapacitását a néhány évvel ezelőtti 9 millióról, de a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) belül mások nem tudják jelentősen emelni termelésüket. Ali al-Naimi szaúdi olajminiszter és Abdullah al-Badri, az OPEC főtitkára is az alacsony olajáraktól való félelmet említette a beruházások elmaradásának okaként. Oroszországban hiába termeltek rekordmennyiséget – napi 10 millió hordót – szeptemberben, elemzők szerint az elöregedő nyugat-szibériai kutak hozamcsökkenését a megfelelő infrastruktúra hiányában csak évtizedek múlva lesz képes pótolni Kelet-Szibéria. Márpedig az új lelőhelyek feltárása az 1980-es évek eleje óta nem tart lépést a kőolajfogyasztás növekedési ütemével. Tavaly a világ 31 milliárd hordó kőolajat használt el, amelyet még az idei, bőségesnek mondható új felfedezések sem fedeznének.

KERESZTES IMRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trump szerint a New York Times ördögi propagandagépezet

Trump szerint a New York Times ördögi propagandagépezet

Tovább emelkedett a romániai kórházi vérengzés halálos áldozatainak száma

Tovább emelkedett a romániai kórházi vérengzés halálos áldozatainak száma

Salvini többé nem megbízható – mondja koalíciós partnere

Salvini többé nem megbízható – mondja koalíciós partnere

Mondd meg, mit ünnepelsz, és megmondom, ki vagy

Mondd meg, mit ünnepelsz, és megmondom, ki vagy

37 fokban ünnepelhetünk holnap

37 fokban ünnepelhetünk holnap

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését