szerző:
Vida László

Árcsökkentéssel akarja növelni forgalmát az Auchan francia kiskereskedelmi lánc, amelyet még mindig az alapító Mulliez család tart ellenőrzése alatt.

Diszkonthipermarketet nyitott a minap PrixBas néven az elzászi Mulhouse-ban az Auchan áruházlánc. Ha a széles választékot a szokottnál alacsonyabb árakkal vegyítő üzleti modell beválik, a cég a többi alacsony forgalmú áruházát is átalakítja. A 13 országban összesen több mint félezer hipermarketet, 740 szupermarketet és 300 bevásárlóközpontot üzemeltető Auchan-csoport új utakat keres a bevételeinek csaknem felét adó francia piacon. A válság nyomán a fogyasztók érzékenyebbé váltak az árakra, amihez az 1998 óta – a második legnagyobb francia befektetőként – Magyarországon is jelen lévő cég is megpróbál alkalmazkodni. A váltásra részben azért van szükség, mert a világszerte 243 ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalat 123 franciaországi hipermarketjének tavalyi bevételei – az üzemanyag-értékesítést nem számolva – a versenytársakéhoz hasonlóan csökkentek: az Auchan 1,3 a Géant Casino 7,4 és a Carrefour pedig 5,3 százalékos visszaesést könyvelt el.

Az Auchan eladásai a fejlett nyugat-európai piacokon – Franciaországban, Luxemburgban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban – csaknem 3 százalékkal csökkentek, ám ezt többé-kevésbé ellensúlyozta a forgalom nem egészen negyedét adó kelet-közép-európai, valamint ázsiai piacokon elért 12,9 százalékos növekedés. Nem csoda, hogy az idén beruházásokra ismét másfél milliárd eurót költő csoport a 60 tervezett új hipermarket java részét Európa keleti felén – elsősorban a dinamikusan fejlődő, 2009-ben 6 milliárd euró bevételt hozó orosz piacon –, illetve Kínában és Tajvanon kívánja megnyitni. Az Auchan árbevétele a félszázalékos csökkenés ellenére is megközelítette a 40 milliárd eurót, aminek 80 százaléka a hipermarketekből származott. Az adózás utáni nyereség viszont 6,5 százalékkal, 696 millió euróra mérséklődött, amit főként az ukrajnai érdekeltség, a Furset áruházlánc veszteségének és a hrivnya leértékelődésének tulajdonítanak.

 Az észak-franciaországi családi vállalkozást a 79 éves Gérard Mulliez fejlesztette fél emberöltő alatt a világ 11. legnagyobb kiskereskedelmi láncává. A mélyen vallásos alapító öt éve ugyan háttérbe vonult, de a – közvetlen hozzátartozóival együtt – Franciaországban a legnagyobb, 15 milliárd eurós magánvagyonnal rendelkező üzletember továbbra is rajta tartja a szemét élete művén. Az Auchan főhadiszállása melletti házában, a vagyonához képest puritán körülmények között élő Mulliez által kőbe vésett szabályok két legfontosabbika a konzervatív, önfinanszírozó beruházási politika és az 1977-ben bevezetett munkavállalói résztulajdonosi program. Utóbbi eredményeként mára az Auchan-részvények mintegy 15 százaléka a dolgozók kezébe került.

A mai gazdasági elitet mohósága és túlzott költekezése miatt kárhoztató Mulliez a „felvilágosult kapitalizmus” szemléletét több mint fél évszázada apja fonodájában sajátíthatta el, ahol műszaki főiskolai tanulmányait félbeszakítva 1954-ben művezetőként kezdte karrierjét. Hét év múlva a családi vállalkozás egyik használaton kívüli üzemcsarnokában nyitotta meg első amerikai mintájú áruházát, amelyet a hely – a Belgiummal szomszédos Roubaix városának Hauts Champs negyede – nevének fonetikus átírása után Auchanra keresztelt, abból a megfontolásból is, hogy a cég a telefonkönyvek elején szerepeljen.

A második áruház csak 1967-ben nyílt, rá két évre pedig Lille egyik elővárosában az Auchan cégére alatt megjelent az első mai értelemben vett bevásárlóközpont is, ahol a hipermarket mellett más üzletek sokasága várta a vásárlókat. Az Auchan a hetvenes évek elején előbb a lille-i régió határait lépte át, majd 1981-ben Spanyolországban a nemzetközi terjeszkedést is elkezdte. 1996-ban felvásárolta a Mammouth hipermarketjeiről és Atac szupermarketjeiről ismert Docks de France láncot, amivel egy csapásra megduplázta franciaországi piaci részesedését. Az Auchan 1989-ben az USA-ban, majd Mexikóban és Argentínában is próbálkozott, de végül kivonult, stabilan megvetette viszont a lábát Kínában (1999) és Oroszországban (2002).

A növekedéséhez – legalábbis a csoport saját bankjának 1983-as létrehozásáig – a népes família dobta össze a tőkét. A családi vagyon szétaprózódását megakadályozandó, Mulliez kezdeményezésére ugyanis 1955-ben Association familiale Mulliez (AFM) néven egyesületet gründoltak, amelynek ma már több mint félezer tagja van. Ők valamennyien a családi textilvállalkozást 1903-ban megalapító Louis Mulliez – Gérard nagyapja – 11 gyerekének 21 évesnél idősebb leszármazottai, illetve azok házastársai, akiket sajátos szindikátusi szerződés köt össze. Ily módon a Mulliez családnak 80-90 százalékos többségi tulajdonrésze van magában az Auchanban és az olyan kapcsolódó – márkáikkal többnyire az Auchannal egy fedél alatt vagy egy telken megjelenő – cégekben, mint például a Decathlon, a Saint Maclou, a Flunch, a Norauto, a Leroy Merlin vagy a Pimkie. Mivel nincsenek külső befektetők, a tőzsdére bevezetett vetélytársakkal ellentétben az Auchan vezetői – akik zömmel maguk is családtagok – hosszabb távra tervezhetnek, és nem kell hajszolniuk a gyors megtérülést.

„A pénz nem fogyasztásra, hanem a vállalatok fejlesztésére való” – foglalta össze a cégfilozófiát Mulliez, aki sajátos módon vezényelte le a nemzedékváltást az Auchan élén. Négy éve nem Mulliez fiára, a franciaországi divíziót irányító Arnaud-ra bízták a csoport irányítását, hanem egyik unokatestvére fiára, az akkor 43 éves Vianney Mulliez-re, aki pénzügyi szakember, és előzőleg a csoport ingatlanfejlesztéssel foglalkozó vállalatát, az Immochant vezette. Rá hárult a feladat, hogy ellenszert találjon az Auchan franciaországi piaci részesedésének 10 százalék alá csökkenésére, amiért elemzők elsősorban a harddiszkont-láncok és az online kereskedés térnyerését, illetve az Auchan árukínálatának relatív drágulását okolták.

VIDA LÁSZLÓ

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A köztársasági elnök kinevezte Patai Mihályt a jegybank alelnökévé

A köztársasági elnök kinevezte Patai Mihályt a jegybank alelnökévé

Ennek a rendőrségi helyszínrajznak nincs párja

Ennek a rendőrségi helyszínrajznak nincs párja

Öt embert, köztük egy 12 éves gyereket is leszúrt egy koreai férfi, mert nem kapta meg időben a fizetését

Öt embert, köztük egy 12 éves gyereket is leszúrt egy koreai férfi, mert nem kapta meg időben a fizetését

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Így változik a boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

Magyarok terveztek egy orvosi navigációs rendszert sebészeknek

Magyarok terveztek egy orvosi navigációs rendszert sebészeknek

Megszavazta a Duma a törvényjavaslatot, ami totális cenzúrát hozhat az orosz internetre

Megszavazta a Duma a törvényjavaslatot, ami totális cenzúrát hozhat az orosz internetre