szerző:
Poór Csaba

Egyszerre indított támadást a korrupció ellen Dmitrij Medvegyev államfő és az Oroszországban működő külföldi cégek egy része. Gyors eredményre aligha lehet számítani.

 

Ingvar Kamprad Moszkvában
©

Senki sem akarja fedezni a megvesztegethető tisztviselőket, a Daimler ügyében komoly vizsgálat indult – jelentette ki a parlamenti felsőház pulpitusán az orosz főügyész. Jurij Csajka a német autógyár Amerikában kirobbant vesztegetési botrányára utalt, amely Oroszországot is érinti, ám a moszkvai hatóságok nem sietnek a részletek feltárásával. Pedig a gyanú szerint a stuttgarti társaság 2000–2005 között 3-5 millió euró kenőpénzt fizetett összesen csaknem 65 milliós orosz állami Mercedes-megrendelésért. Kaptak a csúszópénzből a védelmi és a belügyi tárca fennhatósága alá tartozó szervek, az állami vezetőket kiszolgáló különleges garázs, valamint Moszkva, Ufa és Novij Urengoj városok polgármesteri hivatalai, pontosabban ezek munkatársai – derül ki a washingtoni igazságügyi tárca vizsgálatából, amelynek eredményét Moszkva is elkérte, de Csajka szerint még nem kapta meg.

A hatóságok halogató taktikáját az orosz sajtó azzal magyarázza, hogy a botrány befolyásos vezetőket is érinthet. A közvélemény nyomásának azonban már nem lehetett tovább ellenállni, mint ahogyan az elnök utasításának sem. Dmitrij Medvegyev ugyanis személyesen szorgalmazta az ügy felderítését. Nem ez az egyetlen botrány. Egy német adóvizsgálat következményeként derült ki, hogy még 2003-ban a Hewlett-Packard amerikai számítástechnikai óriás is kenőpénzzel szerzett oroszországi megrendeléseket: 8 millió eurót fizetett egy 35 milliós megbízásért, amely éppen az ügyészségek közötti biztonságos informatikai kapcsolat kiépítésére szólt. A séma szinte minden esetben azonos volt: a valósnál magasabbra srófolt ár egy részét fiktív cégek külföldi bankszámláira csorgatták vissza, például konzultációs díj címén.

Évente 300 milliárd dollár, vagyis az ország tavalyi GDP-jének mintegy negyede folyik át az orosz korrupciós csatornákon, és ennek több mint 90 százaléka az üzleti élethez kapcsolódik – állította a HVG-nek Kirill Kabanov, a Nemzeti Korrupcióellenes Bizottság nevű társadalmi szervezet elnöke. Szerinte a nyugati cégek hátrányba kerülhetnek az orosz piacon, ha nem alkalmazkodnak a jelentős részben a megvesztegetésen alapuló rendszerhez. Ázsiai, például kínai versenytársaiknak ugyanis nincsenek efféle fenntartásaik, így a tendereken őket fogják előnyben részesíteni a gyors meggazdagodásra vágyó hivatalnokok – tette hozzá.

Néhány – jórészt külföldi – társaság azonban, vállalva ezt a kockázatot, nyilatkozatot írt alá, hogy sem közvetlenül, sem más cégeken keresztül nem ad kenőpénzt. Az Orosz–Német Külkereskedelmi Kamara védnöksége alatt született dokumentumhoz a hónap végéig 61 cég csatlakozott. Főleg németek, de van közöttük néhány kevésbé ismert orosz kis- és középvállalkozás, ügyvédi iroda is – adott gyors számvetést a HVG-nek a kamara ügyvezető igazgatója, Alexander Markus.

Oroszországban a legtöbb korrupciós eset úgy kezdődik, hogy az állami szervekkel találkozva a cégek merev szabályokba ütköznek, és az ügyintézés megkönnyítése érdekében egyszerűbbnek tűnik fizetni – mondta a HVG-nek Brook Horowitz, a Vállalatvezetők Nemzetközi Fórumának oroszországi ügyvezető igazgatója. Gyakori az ilyen helyzet a vámon, az importáruk kezelésekor vagy bizonyos engedélyek beszerzésekor, és nagy a korrupció kockázata az olyan szállításoknál – például a gyógyászati termékek esetében –, amelyek megrendelője valamely állami szerv.

Fel is lázadt a svéd IKEA bútorkereskedő társaság tavaly nyáron, és bejelentette: bár 4 milliárd dollárt már befektetett Oroszországban, felfüggeszti további fejlesztéseit. Az indoklás burkoltan, de egyértelműen a korrupcióra utalt: az engedélyeztetéssel kapcsolatos gondok, a kiismerhetetlen adminisztratív eljárások miatt késik a cég áruházának megnyitása a Volga menti Szamarában. Ez a probléma végül megoldódott, közben kiderült viszont, hogy az IKEA-nak, amelyről a Vedomosztyi moszkvai üzleti napilap a héten azt írta, hogy több beruházásánál maga is követett el szabálytalanságokat, már Szentpétervár mellett is voltak hasonló nehézségei. A problémát egy alvállalkozója kenőpénzzel orvosolta, és a svéd cég két regionális vezetője az állásával fizetett azért, hogy szemet hunyt az ügylet fölött. Volt korrupciós botránya a német Siemensnek is Oroszországban: megvesztegetéssel jutott megrendeléshez egy, a Világbank által finanszírozott moszkvai közlekedésfejlesztési beruházásban, amiért tavaly négy évre el is tiltották a nemzetközi pénzintézet részvételével zajló oroszországi programoktól. A német cég a jelentős megrendelések fejében orosz mobiltelefon-szolgáltatók alkalmazottainak is fizetett.

A Siemens most a korrupcióellenes nyilatkozat aláírói között van, és példáját gyakran idézik annak bizonyítására, hogy lehetséges a változás, csak valakinek kezdeményeznie kell. „Biztos vagyok abban, hogy közép- és hosszú távon a mi álláspontunk a nyerő” – bizonygatta a HVG-nek Alexander Markus, és erőfeszítéseikhez komoly politikai hátszelet is kaptak. Medvegyev nemrég tette közzé a korrupcióellenes nemzeti stratégiát és a következő két évre szóló akciótervet. Az államfő egyenesen a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyek egyikének nevezi a korrupciót, és az ellene vívott küzdelembe be akarja vonni a civil társadalmat és a sajtót. Az eddigi próbálkozások ugyanis kevés sikerrel jártak, amit a Transparency International korrupcióellenes nemzetközi szervezet statisztikái is mutatnak.

Kirill Kabanov, bár fontosnak tartja az elnöki kezdeményezést, nem vár gyors eredményt. „Az oroszországi korrupció abban különbözik a nyugatitól, hogy ott a cégek a kezdeményezők, itt viszont a hatalom képviselői, a tisztviselők kényszerítik ki a kenőpénzeket” – fejtegette a HVG-nek, és hozzátette: e rendszerben benne vannak az erőszakszervezetek is, nekik pedig nagy a befolyásuk az igazságszolgáltatásra.

POÓR CSABA / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiállításon nézhetjük meg, milyen csúcstechnológiát használnak a magyar katonák

Kiállításon nézhetjük meg, milyen csúcstechnológiát használnak a magyar katonák

Gorillanappal is várja a Föld fesztivál látogatóit a budapesti állatkert

Gorillanappal is várja a Föld fesztivál látogatóit a budapesti állatkert

Fluor Tomi írta a káromkodásokat egy francia film szinkronjához

Fluor Tomi írta a káromkodásokat egy francia film szinkronjához

Itt a HVG Könyvek programja a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Itt a HVG Könyvek programja a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Több mint hetvenen meghaltak a heves esőzések miatt Dél-Afrikában

Több mint hetvenen meghaltak a heves esőzések miatt Dél-Afrikában

Jön az orosz vezetésű bank, és Orbánék már készülnek belépni egy másik hasonló szervezetbe

Jön az orosz vezetésű bank, és Orbánék már készülnek belépni egy másik hasonló szervezetbe