A pénzvilág vezetői hobbiként a legkülönfélébb vállalkozásokban vesznek részt, többnyire szórakozásból, jótékonyságból vagy a divatot követve. Nem meglepő módon azonban olykor még a szabadidejükben is pénzt keresnek.

"Miközben hosszú távon valóban meghalunk, nem mindegy, hogy addig hogyan is élünk" - olvasható a tőzsde elnökének, a Concorde Értékpapír Rt. résztulajdonos-vezetőjének a minap megjelent, A pénz természetében című könyvében. Jaksity Györgynek nem ez az első írói próbálkozása, egyetemista volt akkor, amikor az És a világot elönti a szmötyi című könyve megjelent. Princz Gábor, aki a Fővárosi Bíróság előtt felel az egykor a vezetése alatt álló Postabank és Takarékpénztár Rt.-ben történtekért, két évvel a Sose is Versek kiadását követően most, főállásban új novelláskötetén dolgozik. Az egykori K&H bankos, legutóbb a CA-IB Értékpapír Rt.-t vezető Csák János pedig üzlettársaival az egész Helikon Kiadót megvette. A pénzvilágtól elfordult Csák kiadója a karácsonyi szezon előtt mutatta be az Európa térképei című könyvet, amelyben a Széchényi Könyvtár térképgyűjteményére támaszkodva Európa 1520 és 2001 közötti történelme kísérhető nyomon eddig nem publikált térképritkaságokkal.

Jóllehet a bankárok egyik legkedveltebb kikapcsolódása a vadászat, csak az egyik legaktívabb vadászról, Erős Jánosról, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) vezérigazgatójáról hallani, hogy saját, 500 hektáros vadászterületet vásárolt Heves megyében. A többiek inkább állami vadásztársaságokban viselnek tisztséget (HVG, 2003. március 22.).

December első hétvégéjén, a nagy balatoni viharban próbálta ki új vitorláshajóját Zdeborsky György, az MFB elnöke és családja. A hajó a család G&O Equator Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-jének a tulajdona. A hajdan, 1994-ben a bankár két lányának (Györgyi és Orsolya) alapított cég évekig aludt, mígnem az idén átalakították, s tevékenységei közé a vitorlázáshoz szükségeseket vették fel.

"Klubtagjaink tulajdonában ötven vitorlás van, amelyekkel versenyzünk is" - büszkélkedett csopaki vitorlásklubjukkal Bartha Ferenc korábbi jegybankelnök, az Inter-Európa Bank Rt. elnöke. A vitorlásversenyeken saját hajójával részt vevő bankár neves társaival - például Bujtor István színművésszel és Zenthe Ferenc színművész fiával vagy Finánczy Gábor vitorlázóval - társtulajdonos a klub infrastruktúráját biztosító Kereked Ingatlanhasznosító és Vagyonkezelő Kft.-ben. Kolossváry Ádám, a Merkantil Bank Rt. első embere pedig 1999 óta "Kol-or" Bt. néven családi hajókölcsönző vállalkozást működtet.

"Amióta eljöttem a CIB Bank Rt.-től, több az időm, megengedhetem magamnak, hogy a hobbijaimnak is éljek" - fejtette ki alig kétéves, irigylésre méltó életstratégiáját Zdeborsky. Két barátjával alapította például "Öt hajós" néven azt a vendéglátó kft-t, amely egy, a pesti Duna-parton lehorgonyzott hajó Columbus éttermét üzemelteti, ám ide a bankember csak fogyasztani jár. Zdeborsky ezerhektárnyi gyümölcsös felén is osztozik barátaival a Green-Lak Kereskedelmi és Termelő Kft. színeiben. Ám a gyümölcsöt is csak ízlelgeti, az érdemi munkát a borsodi Lak községben gazdálkodó jó barátra hagyja.

Gyuris Dániel, a minap tőzsdére vitt Földhitel- és Jelzálogbank Rt. vezérigazgatója viszont nem tartja ördöngösségnek a gyümölcstermesztést. "Hagyományos kertészkedő családból származom - meséli -, hétvégi házunk a Szeged melletti Bordányban van, ott is nőttem fel. A szabadnapokon pedagógus feleségemmel, agrárkutató öcsémmel és könyvvizsgáló húgommal 3 hektárnyi területen őszibarackot, almát és mandarinszerű japán szilvát termelünk." Tajpán Termelő, Kereskedő, Szolgáltató és Tanácsadó Kft. elnevezésű családi vállalkozásuk azonban a piacra nem, csak a baráti körnek "szállít".

Akár értenek hozzá, akár nem, ünnepnapokon, például a szilveszteri vacsorához, a bankárok is szívesen isszák a saját borukat. Különösen, ha a borászkodáshoz a családi hagyomány is köti őket. Zdeborsky például két éve fektetett be a villányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Rt.-be, s ma már 45 százalékos tulajdonos benne (HVG, 2003. november 8.). "Édesapám legendás borász volt, egykor az Eger-gyöngyösi Állami Pincegazdaság főagronómusa, ifjúkoromban gyakran jártam oda, igaz, nem a pincékben segítettem, hanem a labdát rúgtam" - emlékezett Zdeborsky, aki ma is csak kóstolgató borász. Mintegy 30 millió forintért 10 hektár földet is vett a villányi szőlőhegyen, amelyet a mintának tartott francia módszer szerint telepített be, azaz hektáronként a magyar módinál kétszer többet, 7 ezer tő szőlőt ültetnek el, ám a tőkéket menet közben visszavágják, így több tápanyag jut a fürtökbe, s azok zamatosabbak lesznek. Villányban egyébiránt a vetélytárs Csányi Sándor OTP Bank-vezér már korábban bevásárolt (HVG, 2003. január 18.), az évente 2 millió palack bort készítő, ma már Csányi Pincészet Rt. névre átkeresztelt Villányi Borászati Rt. valamennyi helyi borkülönlegességet forgalmazza, például a Chateau Teleki borokból a cabernet franc és a cabernet sauvignon fajtát. Októbertől pedig két híres borászt, Bock Józsefet és Gere Attilát választotta üzlettársnak a Villányi Törköly Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben, ahol Csányié a többségi tulajdon. Singlovics Bélának, a frissen privatizált Postabank és Takarékpénztár Rt. minap lemondott vezérigazgatójának csupán 1 hektár szőlője van a Szekszárdhoz közeli Görögszón, amit a közeli jövőben frissít fel a most nem működő Görögszó nevű családi kft-je keretében, adótanácsadó lányával közösen.

Bartha Ferenc is egyelőre inkább a szép kilátásban gyönyörködik tihanyi kertjéből, ő ugyanis francia borokat, bordói vöröset vagy burgundi fehéret iszik az új évre. Azért kedvencei a balatonfüredi nedűk is, hiszen az elsők között, hat éve fektetett be üzlettársaival, például Demján Sándorral a Badacsonyi Pincegazdaság Kereskedelmi és Szolgáltató Rt.-be, ami nem sok hasznot hajt nekik. Nem is a profitért csinálják - mondják, s azóta újabb nehéz sorsú balatoni pincészetet vettek: 1999-ben a felszámolás alól húzták ki a Tihany-Vin Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t. Ebben a cégben Erdély Zsigmond Gábor, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) egykori vezére is részes. "Nekem az élet a hobbim, már nem dolgozom, de nagyon jól vagyok" - fejtette ki derűsen a "nyugdíjas" Erdély, aki azonban korántsem csak elhivatottságból vállalkozik. "Amióta nem vagyok bankár, pénzt is akarok keresni" - tette hozzá. Közvetve meg is vette a francia Sanofi cégcsoporttól és magyar érdekeltségétől, a Chinointól az Agro-Chemie Növényvédőszer Gyártó Értékesítő és Forgalmazó Kft.-t, amelyben a felügyelőbizottság (fb) elnökeként Békesi László expénzügyminiszter néz a cégvezetés "körmére". Erdély fő üzlettársa azonban a legjobb barát, Bartha Ferenc. Most épp a soproni önkormányzattal pereskednek a hányatott múltú Hotel Rózsadomb tulajdonjogának megszerzéséért az RDMB Holding 2002 Kft. színeiben (HVG, 2003. március 22.). Erdélyék 180 millió forintnyi előleget már kifizettek Sopronnak, ám a vételárból hátralevő körülbelül 1 milliárd forintot visszatartják mindaddig, amíg az ingatlan tulajdoni lapja tiszta nem lesz. Arra ugyanis időközben rákerült a hotelre szintén igényt tartó, felszámolásra jutott Globex Deutschland AG széljegye. "Végül miénk lesz a hotel" - bizakodik Erdély, s ha nyernek, a bankember egykori bankja, az MKB bizonyára megadja a korábban kilátásba helyezett, ám a jogvita miatt "lefújt" hitelt a szálló befejezésére.

"Értek a szőlőhöz, főállásban agrármérnök vagyok, a keramikusság családi hagyományként maradt rám" - ecsetelte Héjja József tihanyi keramikusművész, miért segítheti fb-tagként a borász bankárokat Badacsonyban. A művészember jegyzi a Tihany Felső Óvár Beruházó Víziközmű-társulatot is, amelyben viszont a mostani MKB-főnök és bankszövetségi elnök Erdei Tamás képviseli a tulajdonosok érdekeit az fb-ben. "Hivatásunkat betöltöttük, a társulat tagjaihoz, körülbelül 50 családhoz bekötöttük a vizet, így a cég hamarosan megszűnik" - mondta Héjja. Erdei pedig, aki - tán valamiféle rosszat sejtve - nem nyilatkozott szabadidős cégtisztségeiről, áprilistól egy másik, nem banki jellegű társaságban, a Fotex Rt.-től a minap a Celladam Rt.-hez került FTC Labdarúgó Rt. igazgatóságában is felbukkant.

A Somody Imre veresegyházi nagyvállalkozó kezében lévő Plussz Vitamin Élelmiszer- és Gyógyszeripari Kft. fb-jében Lantos Csaba, az OTP Bank Rt. egyik vezérigazgató-helyettese ül. "Somodyval régóta jóban vagyok, ő kért meg, hogy vegyek részt a munkában" - mondta el a HVG-nek Lantos, aki szívességből tagja a Magyar Nagylexikon Kiadó Rt. fb-jének is, olyan ismert pénzügyi szakemberek társaságában, mint például Huszty András volt ÁÉB-s és MFB-vezér, vagy Bácskai Tamás közgazdászprofesszor. Az 1994-ben alakult Szellőző Művek Kft.-nek pedig idén tavasztól Farkas Ádám, a CIB Bank Rt. egyik vezérigazgatója a legnagyobb tulajdonosa, aki családtagjait segítette ki egy kis tőkével. A Holland Facipő és Holland Fapapucs Kereskedelmi Kft.-ket 1999- 2000-ben Bába Ágnes, a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. mostani vezérigazgató-helyettese vezette - csak néhány érdekes példa azokra a vállalkozásokra, amelyekben nem a munkájuk miatt, de nem is kifejezetten hobbiból ültek, ülnek a bankárok. Bába Ágnes szabadidős vállalkozása egyébként manapság is a pénzügyes ismereteket inkább igénylő, szerteágazó tevékenységi körű Multikontó Kft. is, amely "egyéb nem részletezett kutatást, kísérleti fejlesztést" is végez. Ennek mibenlétét azonban a bankár magánügynek tartja.

"Szívességből voltam a Magyar Napló Kiadó Kft. résztulajdonosa, 50-100 ezer forintos befektetőket kerestek, hogy ki tudják adni a folyóiratot, amelyben én is publikálok" - magyarázta Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök, hozzátéve büszkén, hogy számlát a Dr. Bod és Társai Oktató és Tanácsadó Bt. nevében ad. Terták Elemérnek, december 15-éig a Dresdner Bank Rt. vezérigazgatójának, aki azóta (ismét) pénzügyminisztériumi közigazgatási államtitkár, szintén van egy cége számlázásra. Igaz, ő azt csak egyszer használta, miután a cég 1998-ban azért alakult, hogy egy akkor épp munkanélküli orvos kutató iskolatársnőjét segítse ki. A bankárok egy része pusztán csak azért tart "alvó" céget, hogy egy előadás, szakmai publikáció vagy más munka kapcsán számlát tudjon adni. A Magyar Hitel Bank Rt. Demjánt követő vezérének, Bartha Árpádnak Interhandel Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. elnevezésű vállalkozása "pihen", ameddig szükség nem lesz rá. A bankember mai munkahelyén, a Magyar Követeléskezelő Rt.-nél vezérigazgató-helyettesként foglalkozhat olyasmivel, amit a hobbijának tart: a Magyar Nemzeti Banktól megvásárolt, egzotikus országokbeli - Angola, Szudán, Kuba - beragadt követeléseket próbálja behajtani.

Nem annyira szabadidős tevékenységként, inkább bankját képviselve lett Karvalits Ferenc, a CIB Bank Rt. másik vezérigazgatója a Rádió C Kisebbségi Műsorszolgáltató Közhasznú Társaság fb-jének elnöke. Ugyanakkor a bankár a rádió tulajdonosi és üzemeltetési jogait közvetve gyakorló Autonómia Alapítványban is végez karitatív tevékenységet. Koncertek, bálok szervezésével a magyar-osztrák kapcsolatokat ápolta a Magyar-Osztrák Kulturális Közhasznú Társaság, amelyet három éve a Magyar-Osztrák Baráti Társaság Egyesület alapított, s amelynek fb-jében, az itt tevékenykedő osztrák üzletemberek képviseletében Matthias Kunsch, a társaság rendezvényeit szponzoráló HVB Bank Rt. vezérigazgatója is helyet kapott, a többiekhez hasonlóan tiszteletdíj nélkül. A társaság ügyvezetője Esterházy Péter író testvérének, Esterházy Györgynek a felesége, Esterházyné Benedek Judit. A szervezésben részt vevő Esterházy György elmondta: az ezredforduló évében ők rendezték meg a Budapest Kongresszusi Központban a bécsi filharmonikusok koncertjét, s abban az évben osztrák bált is tartottak, amit 2001-ben és 2003-ban megismételtek. Ám egyéb terveiket nem tudták valóra váltani, ezért december 8-án elhatározták a társaság megszüntetését.

GYENIS ÁGNES

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ködösen fogalmazva magyarázkodik a rendőrség a brutális családgyilkosság után

Ködösen fogalmazva magyarázkodik a rendőrség a brutális családgyilkosság után

Ultrakonzervatív katolikus szervezet ülésén járt Orbán Viktor Fátimában

Ultrakonzervatív katolikus szervezet ülésén járt Orbán Viktor Fátimában

Videó: Ezt látták a Gripenek pilótái, amikor augusztus 20-án áthúztak Budapest felett

Videó: Ezt látták a Gripenek pilótái, amikor augusztus 20-án áthúztak Budapest felett

A mezítlábas polgármester: Csináljunk egy helyet, ahol lehet szabadon levegőt venni

A mezítlábas polgármester: Csináljunk egy helyet, ahol lehet szabadon levegőt venni

Nagyon megerősödött a komikusból lett ukrán elnök

Nagyon megerősödött a komikusból lett ukrán elnök

Ne lepődjön meg, ma sok helyen lesz katonai járműmozgás

Ne lepődjön meg, ma sok helyen lesz katonai járműmozgás