Nem igazolódtak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a kisebb vállalati kötvények kockázatosságára vonatkozó intelmei. E piacon azonban a bankok dominálnak, amelyekre a szigorú garanciális előírások nem mint kötvénytulajdonosokra, hanem mint hitelintézetekre vonatkoznak.

Nem a legalkalmasabb időpontot választotta az Általános Értékforgalmi Bank Rt. (ÁÉB), amikor tavaly december 15-én nyilvános aukción, azaz minden befektető által elérhető módon értékesítette 5,5 milliárd forintnyi kötvényét. A 2006. december 15-én lejáró papírok kamata ugyanis negyedévente aszerint változik, mennyi a hazai forintpiacon az irányadó budapesti bankközi kamatláb (bubor), s azt mindig 0,8 százalékponttal haladja meg. Márpedig a november 28-ai 3 százalékpontos jegybanki alapkamat-emelés és az azt követően sem csillapodó forintpiaci mizéria nyomán december közepén a bankközi kamatlábak az égben voltak, így az ÁÉB március közepéig egyaránt évi 13,1 százalék kamatot fizet frissen kibocsátott, valamint a fél évvel korábban piacra dobott kötvényei után. Az ÁÉB egyébként tavaly júniusban is szerencsétlenül időzített, akkor ugyanis a 2 százalékos jegybanki kamatemelés bejelentésével órára egy időben rendezte első, 10 milliárd forintnyi nyilvános kötvényaukcióját. Mindkét kötvénycsomag elfogyott, ami nem meglepő, hiszen a két forgalmazó, a CIB Bank Rt. és a Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt. előzetesen vállalták, ha nem akad jelentkező, ők akkor is megvásárolják a teljes mennyiséget.

Folyamatosan nő a nyilvános hazai vállalati forintkötvény-kibocsátások értéke, ám a megtakarításokban egyelőre még nem számottevő azok aránya: tavaly mindössze másfél ezrelék volt, jóllehet az uniós tagországokban ez a szám 5 százalék körüli. Ráadásul a kibocsátók száma is csökkenőben van, az elmúlt két év termését mindössze tíz társaság hozta össze (lásd táblázatunkat). A cégek közül a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. azért bocsátott ki kötvényt, hogy ne csak az őt finanszírozó hazai bankoktól függjön, míg az összes többi vállalat a banki hitelekénél hosszabb lejárattal és alacsonyabb kamatokkal magyarázta, miért kötvénykibocsátással vont be forrást.

A nyilvános, azaz minden befektető által elérhető kötvények kibocsátóinak vagy bankgaranciát, vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) listájára felvett hitelminősítő cég osztályzatát kell felmutatniuk, ha értékpapírban és bankhitelben lévő adósságállományuk az új kötvényekkel együtt meghaladná összes saját tőkéjüket. Ezt a garanciális előírást akkor is teljesíteni kell, ha az adósságállomány kisebb ugyan a saját tőkénél, de a kötvény valamilyen konkrét eszköz, követelésállomány vagy vagyontárgy (ingatlan, lízingbe adott gép) megvásárlásának a finanszírozására szolgál. Ez alól kivételt képeznek - s emiatt a legaktívabb kötvénykibocsátók - a hitelintézetek, illetve az állam garanciáját élvező szervezetek. Az állami Diákhitel Központ Rt. (DK) például a pénz- és tőkepiacokról vont be forrást az Államadósság-kezelő Központ Rt. közreműködésével, s így kerülték meg azt a törvényi előírást, hogy a költségvetés csak az Országgyűlés által meghatározott mértékig adósodhat el.

Míg a DK-nak a tavaly szeptember és december közötti aukciókon a hasonló lejáratú, 2006-os állampapírokéhoz képest elegendő volt mindössze 0,4 százalékpontos felárat ígérnie, a felügyelet által rizikós minősítést kapott Univer Szövetkezeti Rt.-nek a mindenkori jegybanki alapkamatnál 5 százalékkal többet kell fizetnie. Az Univer Ezredforduló III. sorozatú papírja egyébként tavaly júliusban azért lett kockázatos, mert a céget - pénzintézeti hitel fedezeteként - már zálogjog terhelte, s ha ezt érvényesítenék, a kötvényt már nem tudnák visszafizetni. Pedig az Univer már bizonyított a PSZÁF-nek, 1994 júliusa óta összesen nyolc papírt dobott piacra, és eddig egyszer sem bizonyult fizetésképtelennek, legutóbb például az Ezredforduló II. sorozatú papír lejáratával és kamatfizetéssel kapcsolatos teendői rendben megtörténtek - tette közzé a cég a karácsonyi ünnepek előtt a Napi Gazdaságban. A Nehézfémöntöde Rt. 250 millió forintnyi, 2001 végén kibocsátott kötvényének rizikós minősítése annak a következménye, hogy a cég könyvvizsgálója a 2000. évi beszámolóhoz és kiegészítő melléklethez kapcsolódó hitelesítő záradékban azt írta, a Nehézfémöntöde folyamatos likviditási problémákkal küzd. Az S+H Portfolio Befektetési Kft. 2001-ben kibocsátott, 2016-ban lejáró 250 millió forintos kötvényének az volt a "hibája", hogy az kevés számú - hat -, akár összebeszélésre is alkalmas magánszemély és egy társaság kezében koncentrálódik - erre hivatkozott egyébként a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is, amikor elutasította a kötvények tőzsdei bevezetésére irányuló kérelmet.

De még a legstabilabb hazai pénzintézet, az OTP Bank Rt. 2002-ben piacra dobott kötvényére is ráütötte megkülönböztető pecsétjét a PSZÁF (HVG, 2002. augusztus 17.), pedig azt csak intézményi befektetők vásárolhatták. Ám a szokásosnál nagyobb rizikót jelent - írta határozatában a felügyelet -, hogy a kötvény csak akkor fizet kamatot, méghozzá egy összegben, a papírok lejártakor, ha az ötven európai uniós részvényt tartalmazó Dow Jones Euro Stoxx 50 elnevezésű index hét, a bank által előre meghatározott napon (2005. február 7-én, március 7-én, április 5-én, május 5-én, június 6-án, július 5-én, augusztus 5-én) érvényes értékének számtani átlaga nagyobb lesz, mint az index 2002. augusztus 7-ei 2564,77 pontos értéke. Ez esetben viszont a százalékban megadott növekményt az OTP Bank öttel megszorozza.

A PSZÁF félelmei eddig csupán egy kötvénykibocsátónál igazolódhatnak be, az Innosec Gazdasági Tanácsadó Rt.-nél. Az 1999 szeptemberében 30 millió forintnyi, 2014-ben lejáró kötvényt kibocsátó cég ugyanis lehúzhatja a rolót, mivel azok után, hogy a társaság 2000-ben értékesítette fő tevékenységét, a számviteli és adószakértést egy - Szabó Attila Innosec-igazgatósági (it) tag által megnevezni nem kívánt - magyarországi cégnek, nem találtak maguknak új üzleti lehetőséget. "Még várunk két évet, s ha addig sem történik semmi, végelszámoljuk az Innosecet" - mondta Szabó. A kötvénytulajdonosoknak azonban nem kell aggódniuk, legalábbis az it-tag váltig ezt állította, mondván, a 30 millió forintnyi papírjának és annak az adott év első napján érvényes jegybanki alapkamatot (jelenleg 12,5 százalék) 3 százalékkal megfejelő kamataira fedezetet nyújt a cég 35 milliós saját tőkéje.

Rácáfolni látszik a különösen kockázatos felügyeleti minősítésre ezzel szemben a FreeSoft Budapest Szoftverfejlesztő Kft. 2000-ben kibocsátott 148 millió forintos kötvénye. Négy éve a PSZÁF arra hívta fel a befektetők figyelmét, hogy a visszafizetést kizárólag a FreeSoft saját vagyona garantálja, s az öt magánszemély által 1990-ben 15 millió forintos törzstőkével alapított cégnek a kibocsátás előtti év, 1999 végén csak 150 millió forint volt a saját tőkéje. A FreeSoft a kötvénykibocsátásból befolyt pénzből azonban integrált irat- és ügykezelői rendszerét fejlesztette, s kormányzati iratkezelői rendszerének bevezetése a Miniszterelnöki Hivatalban folyamatban van. A cég jegyzett tőkéje 2003 végén meghaladta az 1 milliárd forintot, tavalyi forgalma mintegy 700 milliót tett ki. A kötvényeket a cég 2003 júniusában visszavásárolta, az év első felében részvénytársasággá alakul, s részvényeiket bevezetik a BÉT-re - tájékoztatta a HVG-t Eck Ilona, a társaság ügyvezetője.

Mivel az idén a makrogazdasági szigorítás miatt várhatóan a bankok is keményebb feltételekkel és drágábban adnak majd kölcsönt a cégeknek, szakértők arra számítanak, hogy meglódulnak a nyilvános vállalati kötvénykibocsátások. Jóllehet ez sem olcsó mulatság, mivel a kötvénykibocsátás feltételéül szabott hitelminősítésért a külföldiek - minthogy ilyen magyar cég nincs - alkalmanként 20-50 ezer dollárt kérnek, s a felügyeleti elbírálási díj, valamint a forgalmazói és jogi tanácsadói jutalékok további több millió forintra rúgnak. Ez kis és közepes cégek számára feltehetően nem járható út, emiatt ők a zártkörű kötvénykibocsátást választhatják - magyarázta Szabó Attila, a CIB Bank ügyvezető igazgatója. Amely forma viszont több millió forinttal olcsóbb és gyorsabb pénzhez jutási lehetőség a nyilvánosnál, s a cégeknek nem kell nagydobra verniük a forrásbevonást, amiből a kockázatosságuk is adódik.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Micsoda egybeesés – a robbanás után leállt több oroszországi nukleáris mérőállomás

Micsoda egybeesés – a robbanás után leállt több oroszországi nukleáris mérőállomás

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban