Az év nagy kérdése, vajon az igen gyenge 2003-as hozamok és az ideijogszabályváltozások hatására, továbbá a tíz év után kivehető megtakarítás lehetősége következtében megtorpan-e az önkéntes nyugdíjpénztárak eddig egyenletes taglétszám- és vagyonnövekedése.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 1,2 millió tagjából mintegy tízezren lehetnek, akik az idén - noha nem nyugdíjasok - felvehetik megtakarításaikat. Ehhez ugyanis tízévi nyugdíjpénztári takarékoskodás kell, márpedig a magyar pénztárak először 1993 végén alakulhattak meg, s az első működési év végére közel 13 ezren léptek be. Sok fiatalt és középkorút érinthet meg tehát az idén a kísértés, hogy talált pénznek gondolja a kasszában felgyűlt összeget, mivel azt javarészt munkáltatója fizette be számára. A tagdíj többségét - 2003 első kilenc hónapjában például közel 84 százalékát - a munkáltatók rótták le. Csakhogy miközben a pénztártag nyugdíjasként adómentesen juthat hozzá a pénzéhez, addig ha tíz év takarékoskodás után, de nem nyugdíjasként kéri ki, az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak közel a fele az államkasszába vándorol személyi jövedelemadó (szja) és egészségügyi hozzájárulás (eho) címén.

A következő években, ahogy egyre több lesz a már tíz éve belépett pénztártag, várhatóan tízezrekben vetődik majd fel a kérdés, kivegyék-e a pénzüket az önkéntes nyugdíjpénztárakból. A kivétel ellen szól az adóteher. Eddig kétféle módon értelmezték a megtakarítás kötelező minimális idejét letöltőkre vonatkozó adószabályt: egyes pénztári vezetők úgy, hogy az szja-t a teljes kifizetett összeg után le kell róni, mások viszont úgy, hogy csak a betett, majd tíz év után kivett pénz esik az szja hatálya alá, az időközben felhalmozott hozam nem. Tavaly az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az utóbbiaknak adott igazat. A Dimenzió Önkéntes Nyugdíjpénztárból több ezer ember vett ki így pénzt 2003-ban. Az idei adószabályokban ugyanakkor már egyértelműen rögzítették, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár által a tagja részére a kötelező várakozási idő leteltét követően kifizetett bevételt teljes egészében jövedelemnek kell tekinteni. Azaz a tőkére és hozamára egyaránt vonatkozik az szja-kötelezettség, ám a 11. takarékoskodási év után - az szja-törvény idei módosítása alapján - évről évre 10-10 százalékkal csökken az az összeg, amely a nyugdíjpénztárban felhalmozott megtakarításból adóalapnak minősül (a belépést követő 22. évben vehető ki adómentesen az addig összegyűjtött befektetés). A pénztártörvény már arra is módot ad, hogy a tíz évnél régebbi pénztártagok részletekben, nem sűrűbben, mint háromévente kivegyék pénztári megtakarításuk egy-egy részét. Így a később felvett összegek után már kisebb szja-kulccsal adóznak. Az egységesen 11 százaléknyi ehót pedig a pénztártagnak az adóköteles kifizetés után egyénileg kell bevallania és befizetnie.

A pénzfelvétel adómentes - bár ideiglenes - módja lehet egyébként minden pénztártag számára a tagi kölcsön: a nyugdíjpénztári tagok, ha pénztáruk alapszabálya erre lehetőséget ad, a saját számlájukon felhalmozott összeg legfeljebb 30 százalékát egy évre kölcsönbe is kaphatják. Ha az adott pénztár erre esetleg nem teremt módot, át lehet lépni egy olyanba, amelyik megteszi.

A nyugdíjpénztárakba való befizetéseket egyébként az idén csökkentheti, hogy nőtt a tagdíjakért velük versenyző egészség- és önsegélyező pénztárak vonzereje. Ezekbe is köztehermentesen fizethetnek be a munkáltatók, és a tagok is adókedvezményt élvezhetnek befizetésük után, ráadásul ez évtől gyakorlatilag megszűntek a "szolidaritási alapon" történő pénzfelhasználásra vonatkozó kötelező előírások. E kasszák immáron csaknem minden egészségügyi és szociális célra, a tagság igényei szerint kifizethetik - már a befizetés évében - a tagdíjakból befolyt összeg javát (HVG, 2003. szeptember 6.).

Hűtlenségre késztethetik az önkéntes nyugdíjpénztári tagokat a pénztárak tavalyi befektetési hozamai, mert - bár ezeket csak 2004 tavaszának végére kell közzétenniük - előre látható, hogy a kasszák többségénél ez nulla körül alakul. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyonának 69 százaléka fekszik állampapírokban, márpedig 2003-ban épp ezek árfolyama csökkent (HVG, 2003. december 13.). A hosszú távú állampapírok árfolyamának alakulását tükröző MAX-index 2003-ban 0,8 százalékkal kevesebb volt, mint az év elején. Az államkötvények árfolyamesése valójában persze nem jelenti azt, hogy a kasszák rossz áron adják el állampapírjaikat, a jegybanki alapkamat várható idei csökkenése esetén a papíron kimutatott tavalyi nyugdíjpénztári veszteséget így az idén feltehetően - szintén papíron kimutatott - nyereség ellensúlyozza majd.

Mindazonáltal az önkéntes nyugdíjpénztárak javát szolgáló változások is történtek az idén. A minimálbérrel együtt havi 50 ezer forintról 53 ezerre nőtt a pénztártagok javára adó- és járulékmentesen befizethető munkáltatói hozzájárulás felső határa. Ha több pénztártípusba is befizet a munkáltató, együttesen már havi 68 900 forint juttatható ilyen formában közterhektől mentesen. Aki több pénztártípusban is tag, az mindegyik pénztárban igénybe veheti a saját befizetése utáni 30 százalékos szja-kedvezményt, de ennek összesített plafonja van, amely a tavalyi évi 100 ezer forintról ez évben 130 ezerre emelkedett. A pénztárak működési költségeit csökkenti, hogy a bevétel fél százalékáról negyedre mérséklődött a kötelezően fizetendő felügyeleti díj. Viszont egy minap megjelent kormányrendelet a nyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási szabályairól az ingatlanokat illetően külön értékelő és egyéb költséges metódusok alkalmazását írja elő.

MAKARA KLÁRA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt az első gleccser Izlandon

Meghalt az első gleccser Izlandon

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

Ökológiai szégyendíjat kaphat a dobozos „alpesi levegő”

Ökológiai szégyendíjat kaphat a dobozos „alpesi levegő”

Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában