Tíz évvel ezelőtt a svédek azt sem tudták, mi fán terem a magánnyugdíjpénztár.

Tíz évvel ezelőtt a svédek azt sem tudták, mi fán terem a magánnyugdíjpénztár. Abban bíztak, hogy a hosszú évek során a munkáltatójuk által utánuk fizetett járulékból szép pénz gyűlik össze az állami nyugdíjalapokban, amiből nyugodtan megélhetnek öregkorukban. Mekkorát tévedtek! Kiderült, hogy a rendszernek van két gyenge pontja: évi 2 százalékosnál nagyobb gazdasági növekedést feltételezett, és nem számolt az egyre népesebb idős lakosság egyre magasabb életkorával. A valamennyi párt egyetértésével, 1993-ban bevezetett svéd nyugdíjreform azóta többféle lehetőséget ad az állampolgároknak, hogy maguk döntsenek nyugdíjuk egy részének befektetéséről. Így jöttek létre a svéd biztosítótársaságok nyugdíjalap-leányvállalatai. Közülük az egyik, a több mint százéves, megbízható Skandia biztosító által alapított Skandia Liv most bajban van, s január végére összehívott rendkívüli közgyűlése hivatott arra, hogy megnyugtassa a tagokat. Ha nem sikerül, sokan ismét a kisebb hozamot ígérő, de kockázatmentes állami nyugdíjtakarékosságot fogják választani.

A bizalom a Skandia Liv megbízhatóságában akkor rendült meg először, amikor 2002-ben a vállalat bejelentette, csökkenti a nyugdíjasoknak kifizetendő járadékok összegét. A lépést azzal indokolta, hogy a tőzsde két éve tartó mélyrepülése következtében az alap részvényei jelentősen veszítettek értékükből. Talán meg is értették volna ezt a nyugdíjasok, ha a lapok nem számoltak volna be e hírrel szinte egy időben arról is, hogy a Skandia egyes vezetői a vállalat pénzén milliókért renováltattak a cég tulajdonában levő lakásokat, majd a piaci ár feléért meg is vették azokat. A két hír együtt már sok volt, a felügyelőbizottság (fb) felkért egy ügyvédet, készítsen jelentést a Skandia állapotáról. A tavaly év végén publikált, szerzőjéről elnevezett Rydbeck-jelentés - hónapokig tartó vizsgálódás után - mindössze azt állapította meg, hogy "a Skandia élén álló pár ember mélységesen etikátlanul, valószínűleg vétkes módon járt el", ám az a jelentésből nem derül ki, hogyan történtek a visszásságok.

Közben az újságok sem pihentek, s feltárták, hogy a Skandia biztosító igazgatótanácsa szabályosan kifosztotta saját leányvállalatát. A nyugdíjpénztár tulajdonában lévő részvénycsomag eladásából származó összeget például az anyavállalat könyvelte el nyereségként. A Skandia biztosító értékét úgy kozmetikázták, hogy értékébe beszámították azt a nyereséget is, amelyet az ügyfelekkel már megkötött, érvényes biztosítási szerződések ígérnek. Így a Skandia árfolyama, amely korábban nagyjából követte a stockholmi tőzsde indexét, annál négyszer meredekebben emelkedett. Ez pedig 1998-tól összesen 2,2 milliárd korona vezetői bónusz kifizetését tette lehetővé, 1,4 milliárddal többet a meghirdetettnél, miután a premizálás felső határát - ma még tisztázatlan módon, az fb megkerülésével - eltörölték. A Skandia ugyanezen idő alatt 2,3 milliárd korona veszteséget termelt.

GARAM KATALIN / LUND

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzügyek

Hűségpróba

Az év nagy kérdése, vajon az igen gyenge 2003-as hozamok és az ideijogszabályváltozások hatására, továbbá a tíz év után kivehető megtakarítás lehetősége következtében megtorpan-e az önkéntes nyugdíjpénztárak eddig egyenletes taglétszám- és vagyonnövekedése.

Kézi-vb: Matics szerint a szerencse nagyon hiányzik

Kézi-vb: Matics szerint a szerencse nagyon hiányzik

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták