A beszedett bírságok egy részéből internetes pénzügyi szolgáltatókat támogat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, ám a finanszírozott szolgáltatások tartalmáért nem vállal garanciát, még ha egyes hirdetésekből - félrevezetően - így tűnik is.

"Ha többet akar kihozni a pénzéből (...) a legjobb befektetések a PSZÁF támogatásával", "Ha kényelmesen akarja intézni pénzügyeit (...) folyószámla, bankkártyák, internetbank a PSZÁF támogatásával" - hirdette december közepén több alkalommal és több variációban a Privátbankár.hu Pénzügyi Információs Központ Kft. a Napi Gazdaság címlapján. Mivel azonban a PSZÁF nem más, mint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az olvasók azt a téves következtetést vonhatják le, hogy a felügyelet garanciát vállal az ominózus honlapon közzétett adatok valódiságáért vagy az összehasonlítások objektivitásáért. Pedig egyáltalán nincs így - utasították vissza a HVG feltételezését a PSZÁF sajtóosztályán.

A félreértés abból ered, hogy a felügyelet 2002-ben pályázatot írt ki olyan internetes honlapok fejlesztésére, amelyek közérthetően tájékoztatják az érdeklődőket a különböző pénz- és tőkepiaci lehetőségekről (tőzsde, bankbetétek- és hitelek, befektetési alapok, nyugdíjpénztárak), és akár választani is segítenek közülük. Az elkészült honlapokra (lásd a táblázatot) a PSZÁF saját oldaláról is rá lehet kattintani, a pályázat nyertesei pedig minden esetben feltüntetik, hogy az adott szolgáltatások a PSZÁF támogatásával születtek. Ám a felügyelet ezen túlmenően nem felel értük.

"Tekintettel arra, hogy a Privátbankár Kft. hirdetése nem teljesen egzakt, ezért a felügyelet meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a pályázók ezentúl csak a felügyelet által meghatározott módon tüntessék fel honlapjukon és hirdetéseikben azt a tényt, hogy projektjük megvalósításához a PSZÁF pályázat keretében anyagi támogatást nyújtott" - közölte írásban a HVG-vel Sebestyén Stella, a PSZÁF egyik szóvivője, aki a szerkesztőség munkatársától hallott először a Privátbankár hirdetéseiről. A Privátbankár egyébként 2001 óta a Tv2 kereskedelmi televíziós társasággal együttműködve dolgozta ki a szisztémát, amely annyiban egyedülálló a pályázati nyertesek között, hogy nem csupán a különböző befektetési vagy kölcsönfelvételi lehetőségeket hasonlítja össze, hanem - valamennyi bank adataira támaszkodva - konkrét banki ajánlatokat is készít.

Ács Zsuzsanna, a Privátbankár Kft. ügyvezetője szerint ők épp a korrekt tájékoztatás miatt tüntették fel támogatójuk nevét. Mint mondja, a PSZÁF munkatársai tudják a legjobban, hogy az ő szoftverüket nem lehet manipulálni. Az adatszolgáltató pénzügyi intézményektől nem kérnek pénzt, nehogy úgy tűnjék, kivételeznek velük a többiek rovására. Az egykori jegybankos, majd 2000-ig az Államadósság-kezelő Központot irányító, jelenleg a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) igazgatóságában (it) ülő Ács és vállalkozótársai szakmai hozzáértéshez nem férhet kétség. A 2000-ben alapított Privátbankár Kft. résztulajdonosa Heim Péter, aki 1999-ben néhány hónapig a egykori Bre-Wor Observer Brókerház Rt. it-tagja volt (e brókercég vette meg 1998-ban az akkor bajba került, osztrák hátterű Hoffmann-Schneider Értékpapír Rt.-t). Résztulajdonos a cégben Varga Csaba, az Union Biztosító Rt. ügyvezető igazgatója is. Míg azonban e biztosítótársaság nem feltüntetett partnere az internetes cégnek, az FHB igen. Ács Zsuzsanna azonban úgy véli, FHB-beli funkciója nem befolyásolhatja a korrekt tájékoztatást. Szerinte egyébként a Privátbankár Kft. mintegy 50 millió forintból építette ki a szolgáltatást, a Tv2 pedig azzal tette ismertté a céget, hogy felvette az általa működtetett Korridor nevű elektronikus hálózatra - magyarázta az ügyvezetőnő. Ugyanakkor a Tv2 tulajdonosa, az MTM-SBS Televízió Rt. hamarosan megválik a honlapot üzemeltető Netbankár Internetes Tartalomszolgáltató és Információs Kft.-ben birtokolt 36 százalékos üzletrészétől, amelyet a Privátbankár vásárolna ki - legalábbis Ács erről tájékoztatta a HVG-t.

A pénzvilágban ismert cég vagy személyiség áll a többi, PSZÁF által támogatott internetes szolgáltató mögött is. Pályázati nyertes például a Napi Gazdaság című gazdasági napilap online változata vagy a Net Média Rt. által működtetett, a Budapesti Értéktőzsde által tavaly decemberben az év legjobb szaksajtójának kikiáltott Portfolio.hu. A tőzsde törvényszerűségeivel ismerteti meg a látogatókat a ma már nyugdíjas egykori jegybanki alelnök, Komár Lajos chartrider nevű honlapja. A bankember ugyanis úgy tartja, Magyarországon szegényes a tőzsdei oktatás. A fejlécen - stílusosan - Bokros Lajos expénzügyminiszter először az Élet és Irodalomban publikált, szakmai berkekben heves vitákat kiváltó, Gazdaságpolitikai fordulat és szerkezeti reform című téziseire lehet rákattintani. A honlap Lazítás nevű fejezete pedig Komár pénzről vallott ars poeticájával indul: "A pénzt nem megspórolni kell tudni, hanem megkeresni. Spórolásból még senki sem gazdagodott meg."

Nem érhető el egyelőre a PSZÁF honlapjáról a csupa P kezdőbetűs nevű cég vagy magánember által alapított 2P + P Pénzügyi, Gazdasági, Befektetési Tanácsadó Kft. honlapja, amely társaság tulajdonosa Pázmándy Kinga, az ismert bankár, Pázmándy Gyula családtagja, valamint Paluska Ferenc felszámoló. A PSZÁF a papír alapú ismeretterjesztést is támogatja, például a Kerekes György tulajdonában álló TAS-11 Kiadási, Oktatási és Kereskedelmi Kft.-t, amely az évről évre megjelenő Magyar Pénzügyi és Tőzsdei Almanach kiadója. Igaz, az almanachban található információk a kiadó honlapjáról is letölthetők.

Új csapat mutatja be a vbroker.hu nevezetű portálra látogatóknak Cristophert, az ügyfelek elképzelt megbízásait végrehajtó virtuális tőzsdeügynököt, akinek az agyát tavaly december 22-én délután fél 3-kor frissítették fel utoljára. A honlapot a 2002-ben magánszemélyek által alakított Aitia Informatikai Rt. működteti. A virtuális parkett arra jó, hogy mielőtt az ügyfél élesben próbálná ki a tudását, tesztelje, mennyit tanult már. A tőzsdei alapismereteket tartalmazó számítógépes tananyagot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adja. Főképpen a nyugdíjpénztárak rejtelmeiben ad eligazítást a FI-AD Pénzügyi Tanácsadó Kft. fejlesztés alatt álló honlapja, amely Farkas István egykori bankprivatizációs kormánybiztosnak, az állami Magyar Export-Import Bank Rt. és Magyar Exporthitel Biztosítási Rt. "páros" mostani elnökének családi vállalkozása. A honlap elsősorban a nem szakmabelieknek szól. Hasonló a magánemberek - közöttük a Fővárosi Vízművek Rt.-t 2000-ig vezető Szőke Ferenc - kezében lévő Babikszi Bankbiztosítási és Kockázatkezelési Szakoktató Intézet Kft. ékezetek nélkül előgondoskodás nevezetű internetes vállalkozása is, amelyhez a Miskolci Egyetem biztosítja az ismertető anyagokat. A program segítségével pedig bárki össze tudja hasonlítani, milyen formában érdemes már most takarékoskodnia öreg napjaira.

GYENIS ÁGNES

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

A kínaiak kitaláltak egy megoldást arra, hogy ne legyenek tele a városok szertehagyott elektromos rollerekkel

A kínaiak kitaláltak egy megoldást arra, hogy ne legyenek tele a városok szertehagyott elektromos rollerekkel

Rejtélyes tulajdonos vette át Szíjj László részvénycsomagját az MKB-ban

Rejtélyes tulajdonos vette át Szíjj László részvénycsomagját az MKB-ban

67 évesen újra reklámarc lesz Pataki Ági

67 évesen újra reklámarc lesz Pataki Ági

Sürgős műtétre szorul Jean-Claude Juncker

Sürgős műtétre szorul Jean-Claude Juncker

Pattanásig feszült a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón

Pattanásig feszült a helyzet az olasz partoknál veszteglő mentőhajón